Sevginar Sali

Siyasi tayin etkinliği

Silivri Özel Haber internet sitesinde Fatma Sarıbıyık Yıldırım'ın imzasıyla yayınlanan CHP Silivri İlçe Başkanı Berker Esen ile CHP Milletvekili Emine Gülizar Emecan'ın Meclis Üyeleri, Yönetim Kurulu Üyeleriyle birlikte Silivri Muhtarlar Derneğini ziyaretinde dikkatimi çeken bir şey oldu.

 

ÇÖP SUYU MESELESİ

15 Mart 2021 tarihinde gerçekleştirilen Muhtarlar Derneği ziyaretinde CHP Silivri İlçe Başkanı Berker Esen, “Katı Atık Çöp Depolama Tesisi, biliyorsunuz ki orası daha önceki yönetim tarafından yapıldı, bütün İstanbul'un çöpü burada toplanıyor. Ancak o tesis oraya yapılırken çöp suyu artma tesisi yapılmamış. Çöp suyu tırlarla buradan başka bir yere götürülüyor. Bu maliyet açısından da çok büyük külfet. Bu konuyla ilgili Büyükşehir Belediye Başkanımız Ekrem İmamoğlu, tesisin olduğu bölgeye çöp suyu arıtma tesisi yapılması için çalışma başlattı. Çöp Suyu Arıtma Tesisinin buraya yapılmasıyla hem derelerimize akan çöp suyu sorunu ortadan kalkacak, hem de maddi külfet sorunu ortadan kalkacak. Bizler mahallerimizin ve sizlerin sorunlarını biliyoruz, çözüme kavuşması için de çalışmalarımızı yapıyoruz" dedi.

 

1,5 YIL ÖNCE

17 Temmuz 2020 tarihinde İBB Meclisinde Seymen Mahallesi'ndeki katı atık tesisi nedeniyle civar mahallelerin çöp kokusundan etkilendiğini hatırlatan Başkan Yılmaz, ayrıca çöp sızıntı suları için de bir tesisin elzem olduğunu vurguladı. Başkan Yılmaz, söz konusu tarihte şunları söyledi: “Silivri maalesef hafriyat depolama merkezinin, katı atık bertaraf merkezinin, cezaevinin yer aldığı bir ilçe. Ama bu dezavantajlarına rağmen pozitif ayrımcılık noktasında İBB'nin de hizmetlerinden faydalanamayan bir ilçe. Silivri Katı Atık Bertaraf Tesisinde, çöp sızıntı suları için arıtma tesisi bulunmamaktadır. 1 kilo çöp suyu 40 ton temiz suyu kirletebiliyor. Silivri'nin yer altı kaynaklarının yeraltı sularının kirlenmemesi, doğanın kirlenmemesi adına artık Silivri katı atık bertaraf merkezinde İBB'nin bir arıtma tesisi yapmasının zamanı gelmiştir. Silivri'de tarım toprakları kirlenmekte ve İBB bütçesinde taşıma maliyeti nedeni ile büyük kayıplar oluşmaktadır. Bu durum çevre sorunlarına da neden olmaktadır. Bu çöp suları her sene 30 milyon gibi bir maliyet ile taşınmaktadır. Oysaki 4 yıllık bir yatırımla kendini amorti edecek bir arıtma tesisini Silivri'deki katı atık merkezine yapabiliriz. Dolayısıyla çalışmalara hızla başlamalıdır. Finans yok denmeyecek bir konudan bahsediyoruz. Finans yöntemi bulunmak zorundadır. Bu konuda şartlı borçlanmaya her türlü desteği vereceğimizi belirtmek isterim.”

18 Eylül 2020 tarihinde Silivri Belediye Başkanı ve İBB MHP Grup Başkanvekili Volkan Yılmaz'ın, Seymen Katı Atık Bertaraf Merkezinden kaynaklanan çevresel sorunların önlenmesi için yapılmasını ısrarla talep ettiği Çöp Suyu Artıma Tesisi için İBB'ye 10 milyon Euro borçlanma yetkisi verildi.

Başkan Yılmaz, “Çevre için doğa için doğru projelerle bize geldiğinizde Cumhur İttifakının bütün paydaşları her zaman İstanbul'un yanında olacak” diyerek alınan karardan dolayı tüm meclis üyelerine teşekkür etti.

***

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun talep ettiği borçlanma yetkilerinin önemli bir kısmı Cumhur İttifakının meclis çoğunluğuna takılırken Seymen Katı Atık Depolama Alanında Çöp Suyu Artıma Tesisi için yetki verildi.

 

POZİTİF AYRIMCILIK KONUSU

Yılmaz'ın 17 Temmuz 2020 tarihinde İBB'de yaptığı konuşmada şu ifadeler de yer aldı “Katı Atık Bertaraf Tesisinden etkilenen mahallelerimize Büyükşehir ve iştirakleri tarafından, sosyal ve sportif yatırımlar için pozitif ayrımcılık talep ediyoruz." Pozitif ayrımcılık konusunu İBB'de kürsüye çıktığı andan bu yana yeniliyor Başkan Bey…

Pazartesi günü CHP'nin Muhtarlar ile toplantısına yeniden dönelim ve CHP İBB Meclis Üyesi Bora Balcıoğlu'nun açıklamalarına göz atalım. Fatma Sarıbıyık Yıldırım'ın haberinden aynen alıntılıyorum: “Toplantıda bulunan İBB ve Silivri Belediyesi CHP Meclis Üyesi Bora Balcıoğlu; "Dert parti meselesi değil, dert hepimizin derdi. Dert Silivri'nin, Çatalca'nın ve Şile'nin ayrı tutulması, ayrıcalıklı tutulması. Gerek su fiyatları, gerek kırsal yaşam, gerekse imar konuları. Bunların ayrıcalığını istiyoruz" diyerek, bu sorunların çözüme kavuşması için İBB Meclis Üyesi olarak elinden gelenin fazlasını yapacağını söyledi.”

 

Yani İBB'nin Silivri'ye pozitif ayrımcılık uygulaması gerektiği meselesi…

***

31 Mart 2019 seçimlerinde halk Volkan Yılmaz'a Silivri'yi yönetme yetkisi verdi. Siyaseti tayin etme etkinliği bizzat kendi meziyetidir. 

 

 

 

 

YORUM YAP