Sevginar Sali

Siyasi bombalar!

Geçtiğimiz haftayı kapatırken siyaseten iki nokta üzerine tekrardan temas etmekte fayda var.

Birincisi Volkan Yılmaz'ın Cumhur İttifakı Belediye Başkan Adaylığı ile ilgili kararlılığı…

İkincisi İYİ Parti İlçe Başkanı Ahmet Refik Bek'in, “Özcan Işıklar kenara çekilmeli” beyanı.

 

Siyasi ve yönetimsel başlık anlamında Volkan Yılmaz ‘bugünümüz' ise Özcan Işıklar ‘dünümüz'… 'Dün' ile 'bugün' arasındaki ‘çekişmeden' ‘geleceğimizin' belirlediği gerçeği de gün gibi ortada.

Volkan Yılmaz için üç yılını tamamlamak üzere olan görev sürecinden hareketle rakipleri dahi ‘ilçe belediye başkanlığına' yetersizliğini öne sürmüyor. Bu sorumluluğu kat kat aşan görevler layık görerek kibarca "Seninle yarışmayı tercih etmiyoruz" demeye getiriyor.

“Bir dönem daha Silivri Belediye Başkanlığı görevini sürdürmeyi arzu ediyorum” kibarlığının ardından “Cumhur İttifakının adayıyım” keskinliği, Cumhur İttifakı cephesinde gelecek döneme ilişkin, pamuk ipliğine bağlı umutları kesti attı. Oluşan can sıkıntısı hissedilmedi değil. Ama gelin de görün “Bizi dinlemiyor”, “Kendi bildiğini okuyor” şikayetlerinin haklılığını kanıtlayacak, Yılmaz'ın kendisine biçilen role uygunsuzluğunu desteleyecek hata ve yanlış icraat doneleri çok yetersiz.

 

*Geçen bir arkadaşla konuşuyoruz geçmiş dönem yerel seçimlerden önce aday adayı belirleme sürecinde yaşananları anlatırken net bir tespit yaptı. “Aday adaylık sürecinde yanınızda olanlar aday açıklandıktan sonra bir anda yok oluyor” dedi. Aday adaylık sürecinin ardından önemli bir taban anında adayın yanına çekiliyor ama gönüllü ama gönülsüz. Yani adaylık potansiyeli ne kadar yüksek ise destek o denli güçlü oluyor.

 

Yılmaz'ın Silivri'de başarılı ve İBB'de etkili, Türkiye'de örnek belediye başkanlığı, MHP-AK Parti genel siyaset çerçevesindeki konumu yeniden ittifak adaylığını büyük ölçüde destekliyor. Kişisel olarak da Silivri hedeflerini bir dönem daha devam ettirme kararlılığına ilişkin beyanı; kamuoyuna deklare ettiği konulardan geri dönüşlerine de pek şahit olmadığımızdan (kendi içinde yaşadığı ikilemleri açığa vurmadıkça saymayalım) oldukça inandırıcı.

Uzun lafın kısası Volkan Yılmaz'ın rakipleri açısından korkulan şey kesinleşti. 2024 seçimlerinde Silivri Belediye Başkanlığına niyet edenler Yılmaz ile yarışacak bugünkü tabloya göre.

 

*İkinci dönemi boyunca Kadıköy, Bakırköy'e belediye başkanı olmak istediğini her fırsatta ifade eden Özcan Işıklar'ı anımsıyorum da göz göre göre gelen seçim kaybına neden şaşırdığımızı düşünmeden edemiyorum…

 

Gelelim geçen haftanın ikinci ‘siyasi bombası'na!

Yılmaz'ın ikinci dönem kararlılığı bir yandan ‘geçmiş dönemi arayanlar' için kötü bir haber de İYİ Parti İlçe Başkanı Ahmet Refik Bek'ten geldi. Işıklar'ın CHP adaylığı ihtimalinin ne kadar zor olduğunu 2019'dan tahmin ettikleri için Millet İttifakı üzerinden İYİ bir alternatif daha vardı ama Bek de bu umutları yıktı.

İYİ Parti İlçe Başkanı ile son söyleşimizde iki konu dikkatimi çekti.

Birincisi Özcan Işıklar'ın yeniden Silivri Belediye Başkan Adaylığını kesin ve aleni bir dille olmazlaması.

İkincisi “Aday illa bizden çıkmalı”, “Silivri İYİ Parti'ye bırakılmalı” ısrarından vazgeçmiş olması.

E, üçüncü bir gözlemimi daha yazayım Melih Yıldız ile ilgili oldukça yapıcı yaklaşımı.

 

***

Genel seçim neticeleri çok mühim. Sosyal ve ekonomik gidişat büyük siyasi değişimlere gebeyken, şunu da belirtmekte yarar var; Cumhur İttifakında aleni çatırdamalar göremeyiz ama Millet kanadı için garanti vermek çok güç.

Seçimlerde ideolojik hareket eden seçmen oranı giderek azalırken, “işi bilene emanet etmekten” başka şansımızın kalmadığı gerçeğihayati önem arzında zirvesini yaşıyor…

 

 

 

 

 

YORUM YAP