Hüseyin Kuru

Sektörel notlar...

TÜİK verİlerİne göre bu yılın Mayıs ayında Türkiye'de bir önceki yılın aynı ayına göre konut satışı yüzde 2,7 oranında artarak 119.655 olarak açıklandı.
Konut satışlarında İstanbul, 20.061 konut satışı ve yüzde 16,8 ile en yüksek paya sahip il oldu.
Aynı verilere göre de 2018 yılı Mayıs ayında Doğu Marmara Bölgesine bağlı illerde 2018 yılı Mayıs ayında Kocaeli'de 3.288, Sakarya'da 1.948, Düzce'de 669, Bolu'da 601 ve Yalova'da 918 konut satışı gerçekleştiği bildirildi.
Düzce'de yılın ilk 5 ayında toplam 2.994 konut satışı gerçekleşmiş oldu.
Bu satışların büyük kısmının geçmiş dönemlerden gelen satışlar olduğu açıktır.
Yeni dönem de maliyetlerin satışlara yansıtılmaması ve kamu bankalarında aylık 0,98 konut kredisinin halen daha açık olması bir avantajdır.
Devam edelim ve bu iki noktayı irdeleyelim.
***
İnşaat sektöründe maliyetler arttı
Malumunuz üzere son dönem de İnşaat maliyetleri yüzde 19.91 oranında arttı fakat bu maliyet artışları satış fiyatlarına halâ yansıtılmış değil.
Ancak bu durum piyasalardan ve seçim beklentisinden dolayı çok yavaş bir şekilde
–bölgelere, arz ve talep dengesine göre- ilerledi.
Uzmanlara göre bu maliyet artışlarının konut satış rakamlarına yansıması Eylül ayına kadar yüzde 10-15 seviyelerinde olacağını.. önümüz de ki 2 ayın da aslında konut alımları için büyük fırsatlar içerdiği açıklanıyor.
Geçtiğimiz Nisan ayında inşaat maliyetlerinde rekor bir artış görüldü.
İnşaat maliyet endeksi, Nisan.2018 itibarıyla 151.21'lik rekor seviyesine ulaştı.
Bu endeks hem işçilik hem de üretimdeki diğer maliyetleri içeriyor.
Endeks 2016'da yıllık yüzde 11.22, 2017'de ise yüzde 15.04 artmıştı.
Ayrıca, bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi yüzde 22.01, işçilik endeksi de yüzde 15.54 arttı.
Bu nedenle Nisan ayında inşaat maliyetlerinde en hızlı yıllık artış olduğu açıklandı.

Demir fiyatları yüzde 65 arttı
Toplam inşaat maliyetinin yüzde 15 ile yüzde 30'luk kısmı demir maliyetinden oluşuyor.
Bu nedenle inşaat demiri fiyatlarındaki artış inşaat maliyetlerini artırıyor.
Demir Ocak.2017'de 1.870 tl seviyesinde iken bugün 3.100 tl çıktı.
Öte yandan Ocak 2018'de 170 tl civarında seyreden çimentonun tonu şimdi 250 tl ye çıktı.
İş sadece demir ve betonla bitmiyor.. PVC, mekanik, elektronik malzemeler gibi dolara endeksli tüm ürünlerde artış yaşanıyor.
***
İşin diğer bir kısmı da yani konut kredileri ne durumda?
Uzmanlara göre, konut kredisi kullananların çektiği kredi tutarının ortalama 170-180 bin lira civarında olduğu.. yani vatandaşın ortalama 300 bin liralık ev aldığı görülüyor.
Bu da kampanyanın piyasada 12 milyar liralık bir hacim yaratığını ve konut satışlarını yeniden canlandırdığını gösteriyor.
Gelen talebin ise 80 bin kişi olduğunu gösteriyor.
Bu da bize gösteriyor ki faizler psikolojik sınır olan yüzde 1'in altına inince ev alma talebini erteleyen vatandaş harekete geçiyor.
***
Devam edelim.. AA'nda yer alan habere göre, yapılan kampanyayla önemli eşik değer olan yüzde 1'in altına çekilen konut kredilerinde aylık faiz oranları yükselerek yüzde 1,50 seviyesine çıktı.
Nisan'da yüzde 14,9 ile son 9 yılın zirvesine yükselen konut kredi faiz oranı, mayıs ve haziran aylarında gerileyerek 9 ayın en düşük seviyesi olan yüzde 13 sınırına kadar indi.
Konut kredi faizindeki düşüşte hükümet kanadından gelen açıklamalarla faizlerin indirilmesi çağrısı, başta tüketicilerin, gayrimenkul sektörü temsilcilerinin talebi ve Başbakan Binali Yıldırım'ın mayıs ayında Türkiye Bankalar Birliği (TBB) 61. Olağan Genel Kurulu'nda yaptığı açıklamaların da etkisi oldu.
Son 6 aylık dönemde diğer kredi türleri arasında sadece konut kredi faiz oranlarında bir geri çekilme görüldü.
Konut kredilerinde faiz oranı Ziraat Bankası'nın öncülük ettiği ve 10.Mayıs tarihinde başlattığı kampanyayla önemli eşik değeri olan yüzde 1'in altına çekildi.
Ziraat Bankası'nın ardından Halkbank, Şekerbank, Vakıfbank, Türk Ekonomi Bankası (TEB), Vakıf Katılım ve Ziraat Katılım da faiz oranlarını düşürdü.
Böylelikle son 6 aylık dönemde konut kredi faizi yaklaşık 60 baz puan geriledi. Ancak son bir ayda faizlerde görülen yükseliş konut kredilerinde de kendini hissettiriyor.. son iki haftalık süreçte konut kredi faizi 14 baz puan arttı ve yüzde 13,16'ya ulaştı.

Aylık faiz yüzde 1'in üzerine çıktı
AA'nın haberine göre Mayıs ayındaki kampanyaya katılım sağlayan bankaların internet sitelerinden edindiği bilgilere göre Ziraat Bankası ve Halkbank'ın konut kredi faizleri aylık bazda yüzde 0,98 olarak devam ediyor.
Edinilen bilgilere göre Ziraat Bankası ve Halkbank da gelecek hafta konut kredi faizlerinde yeni bir güncelleme yapacak.
Mayıs'taki kampanyaya katılım göstermeyen bazı bankalarda aylık konut kredi faizleri yüzde 1,27 - 1,59 aralığında değişim gösteriyor.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre endeksin son 1 yıllık artışı yüzde 20'yi buluyor.
Ancak müteahhit lerin maliyet artışlarını henüz konut satış fiyatlarına yansıtmaması nedeniyle bir fırsat döneminde olduğumuz açıktır.
İyi haftalar..

YORUM YAP