Hüseyin Kuru

Sektör haberleri...

İnşaat sektörüne yönelik beklentiler çok yüksek. Hem sanayiden sonra istihdam, işgücü ve cari açığına katkıları yüksek bir sektör olması, hem de toplumun inşaat ve emlak sektörüne yönelik yatırımı olması hasebiyle kamuoyu ve basın bu konuda çok ilgili… Sonuçta herkesin de bir şekilde mülkü de var.
Geçmişten gelen sıkıntılar veya yasal boşlukların günümüze uyarlanması da gerekiyor ve her geçen gün yasalarda veya yönetmeliklerde bir değişiklik de açıklanıyor. Tabiatıyla hem mağduriyetler ve haksızlıklar gideriliyor, hem de yasalar güncelleniyor.
Bu hafta maliyetler üzerine rakamlar ve sektörel görüşleri sizlere sunacağım. Basında çıkan bazı başlıklardan ilerleyelim.
***
Konut kredisi faizleri düşecek mi?
Ev sahibi olmak isteyen binlerce kişi konut kredisi kullanıyor. Bankalara kredi çekmek için giden vatandaşlar yüksek kredi faizleri ile karşılaşınca ev hayallerini ertelemek zorunda kalıyor.
Konut kredisi kullanmak isteyenler için müjdeli haber geldi. Faizlerin düşmesi bekleniyor.
Özellikle büyükşehirlerde konut fiyatlarının diğer şehirlere göre yüksek olması nakit parası olmayan vatandaşları daha da zorluyor.
Vatan Gazetesi'nden Özlem Atilla'nın haberine göre; banka kredisi kullanıp ev sahibi olmak isteyen birçok kişi ise faiz oranlarının yüksek olmasından şikâyet ediyor.
Farklı bankaların konut kredisi faiz oranlarını değerlendirildiğinde faizler düşme eğiliminde.
Uzun zaman 1.65 civarında olan en düşük konut kredisi faiz oranları iniyor ve 1.50 oluyor. Buna göre güncel konut kredisi faiz oranları;
• Ziraat Bankası: 1.50, Halkbank: 1.53, İNG: 1.54, TEB: 1.55, Vakıf Bank: 1.59
Akbank: 1.64, Yapı Kredi: 1.65, Garanti: 1.65
• En düşük faiz oranı olan 1.50'den 100 bin liralık konut kredisi çekilmesiyle aylık ödemeler 1.802-TL, toplam geri ödenecek miktar ise 217.002-TL'ye denk geliyor.
• Birçok banka sabit taksit ödemek istemeyen vatandaşlar için çeşitli kolaylıklar sunuyor. Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank konut sahibi olmak isteyenlere "Enflasyona Endeksli Konut Kredisi" ürününü müşterilerine veriyor.
• Yeni kredi paketinden faydalanacak vatandaşların sunulacağı konut kredisinde faiz oranları isteğe bağlı yılda 3 defa 3, 6 ve 12 aylık periyotlar durumunda yıllık TÜFE ortalamaları baz alınıp belirlenecek ve enflasyondaki harekete göre değişecek.
• Mevcut enflasyon oranın üzerine banka tarafından sadece 0,19 marj konulacak ve net faiz oranı bu şekilde kredilere sunacak.
• Merkez Bankası'nın beklenti anketine göre enflasyonda 2020 hedefleri tutturulursa 250 bin TL'lik 10 yıllık konut kredisinde aylık taksit oranı bin 600 TL azalacak, yaklaşık 150 bin TL'lik faiz ödemesi ise cepte kalacak.
• Söz konusu paket üzerinden kredi kullanmış vatandaşlar istemeleri halinde enflasyon bazlı krediden hiç bir şart olmadan çıkarak sabit oranlı konut kredisine de geçiş yapabilecek.
• Bu ürünle satın alınacak konutun yüzde 80'ine kadar kredi, 120 aya kadar da (10 yıl) vade belirlenebilecek.
***
2019 inşaat maliyetleri açıklandı..
2019 yılında uygulanacak bina metrekare normal inşaat maliyet bedelleri… Resmi Gazete'de yayımlanan 73 seri nolu Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliği ekinde yer alan cetvelde sıralandı.

Lüks inşaatta inşaat maliyetleri ne kadar?
Lüks inşaat, normal standartların üstünde konfor sağlayan gayrimenkul projelerini kapsıyor.

- Çelik Karkas binalarda :2.849,17-TL
- Betonarme Karkas binalarda
:1.735,77-TL
- Yığma Kagir binalarda :1.362,49-TL
- Ahşap binalarda :2.296,67-TL

1. sınıf inşaat maliyet bedelleri ne kadar?
1. sınıf inşaat, kalite anlamında lüks inşaattan sonra geliyor. 1. sınıf inşaatlarda tavan püskürtme sıvalı oluyor ve 1 veya 2 odası ahşap kaplama veya düz alçı sıvalı oluyor.
- Çelik Karkas binalarda :1.894,63-TL
- Betonarme Karkas binalarda
:1.083,99-TL
- Yığma Kagir Binalarda :882,58-TL
- Yığma Yarı Kagir Binalarda
: 579,90-TL
- Ahşap Binalarda :1.492,25-TL

Bu konuda epey yazı yazdık. Özellikle inşaat sektöründe çok ciddi şekilde maliyetler arttı. Hem döviz fiyatlarında ki artışlar, hem de diğer giderlerde yaşanan artışlar maliyetleri neredeyse %50 artırdı.
Devam edelim…
***
Sektör ne diyor?
Konut pazarında alıcı lehine bir dönemde olduğumuzu söyleyen ÖZAK GYO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akbalık, firmaların yüzde 50-70 maliyet artışına rağmen zam yapamadığını söyledi.
Akbalık, “Sektöre yeni oyuncular girmeli, yeni projeler de olmalı. Fakat kamu otoritesi ruhsat verirken arz-talep dengesini gözetmeli ve ruhsat sahibinin sermaye yapısını incelemeli. Dünyanın birçok yerinde bu iş böyle, bizde de bu sistemin olması gerekli. Siz bir proje geliştiriyorsunuz, hemen çevrenize kopya projeler geliyor. Hem siz hem de kendileri kaybediyor, ülke kaynakları boşa harcanmış oluyor. Bölgede zaten arz fazlası varken sürü psikolojisiyle gidip oraya ısrarla yeni konut yapmanın anlamı yok. Binlerce stok varsa bir bölgede yeni inşaat da yapılmamalı. Sektörün bundan sonra daha bilinçli bir şekilde evirileceğini düşünüyorum” diye konuştu.

Defolu ürün kambur oldu.
Hürriyet Gazetesi'nden Gülistan Alagöz'ün haberine göre; konuttaki stok sorunu hakkında konuşan Akbalık, bazı stokları ‘defolu ürün' olarak tanımladı. Akbalık, “Defolu ürünlerin yarattığı stok, arz fazlası varmış gibi algılanıyor. Bölgenin ihtiyaçlarına uygun olmayan, yeni şehircilik anlayışıyla bağdaşmayan, bilinçsizce yapılan konutlar sektörün kamburu oldu. İşini doğru yapan, beklentilere uygun ürün tasarlayan firmalar yoluna devam ediyor” dedi.

Alıcı için fırsat dönemi
Şu an konut pazarında alıcı lehine bir dönem olduğunu söyleyen Akbalık, firmaların yüzde 50-70 maliyet artışına rağmen zam yapamadığını dile getirdi.
Akbalık, şu açıklamalarda bulundu: “Gayrimenkulde fiyatlar dip yapmış durumda. Bu fiyatları bulmak bundan sonra mümkün olmayacak. Ayrıca yeni konut ruhsatı alımında yüzde 50'lerden fazla düşüş var. Bu da, mevcut konutların daha fazla değerlenmesini sağlayacak.” İnsanların tasarruflarını şu dönemde döviz mevduatında değerlendirdiklerini kaydeden Akbalık, ancak bu faiz oranlarının sürdürülebilir olmadığını” söyledi.
Akbalık, “Ne sanayici, ne yatırımcı, ne bankacı, ne de devlet memnun. Kendi akışında bir yere oturacaktır. Gayrimenkul yatırımı her zaman kazandırdı. Talep zaten var fakat uygun şartları bulamıyor. Kısa dönemde potansiyel kârı görünce insanlar yeniden gayrimenkul yatırımına odaklanacak” dedi.
***
İyi haftalar...

YORUM YAP