Hüseyin Kuru

Seçim sonrası beklentileri...

Bİr seçİmİ daha geride bıraktık.. Milletin sağduyusu her zaman ve her şartta yüksektir; macerayı, belirsizliği ve ümitsizliği sevmez.. İstikrarın devamı için de Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a bu görevi bahşetti.
Vatanımıza, Milletimize hayırlı ve uğurlu olsun.
Açıklanan oy oranları ve partilere göre dağılımına bakıldığında büyük dersler içerdiği açık.. Hem siyasiler için, hem de basın ve akademisyenler için, tabi okuyabilene.
Millet realisttir; kafasının değişmesini istemiyor, karnının doymasını istiyor.
Konunun özeti budur.

***
Neredeyse bir yıldır piyasalarda ister istemez bir beklenti oluştu, hele son dönemde spekülatif bir şekilde yaşanan döviz fiyatlarında ki artışlar, yükselen faiz oranları, likidite sorunları vs. gibi bir çok dezavantaj piyasaları neredeyse sürklase etti.
Seçim sonuçlarının Türkiye için bir dönüm noktası olacağını belirten gayrimenkul sektörünün temsilcileri, belirsizliklerin sona ermesinin ekonomide yaratacağı pozitif etki sayesinde tüm sektörler gibi gayrimenkul'de de önemli bir canlanma yaşanacağını ve konut satışlarında rekor kırılacağını görüşünde.
***
Sektörde faaliyet gösteren şirket sahibi ve diğer aktörlere bakarsak;
• Tabi daha birinci turda işin bitmesi seçim beklentisine girmiş piyasalar ve belirsizlikleri de sonlandırdı.
• Bugünden itibaren bulutların dağıldığı, ekonominin pozitif etkilendiği bir havayı soluyacağız.
• Bu seçimle birlikte 2023 hedeflerine giden yolda önemli bir viraj geçildi. Yeni sistemle birlikte bürokrasinin azaldığı, ekonomiye pozitif yansımaların olduğu, üretim, ihracat ve işsizliğin iyileştirildiği bir dönemi yaşayacağız.
• Ekonomi ve maliye politikalarının merkeze alındığı bir dönemi yaşayacağız.
• Yapısal reformlara öncelik verilmesi bekleniyor.
• Şimdi artık herkes bu yolda elini taşın altına koyarak daha güçlü Türkiye için çalışacaktır.
• Oluşan pozitif hava ve dünyaya verilen demokrasi mesajıyla birlikte özellikle yabancıya satışta rekor kırılacağı bekleniyor.

***
Devam edelim... İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) YK Başkanı Nazmi Durbakayım ise seçimlere yüksek katılım sağlanmasına değinerek, "Neticeyi ikinci tura bırakmadan istikrar ve huzurla yola devam kararı alındı. Yüksek katılım ve çıkan sonucun mesajları arasında, tüm iş dünyasında olduğu gibi inşaat sektörünün de belirlenen hedeflere daha istikrarlı ve süratli varması gerektiği yer almaktadır" dedi.
“Yeni dönemde daha da rasyonel çalışarak, istihdamın ve kalitenin artmasını sağlamak, bakanlıklar ve STK'lar ile ortak çalışılması, bürokrasinin azalması, kentsel dönüşümün önündeki engellerin kaldırılması, dövize bağlı olmayan yerli üretimin daha fazla kullanılmasının teşviki, kredi faiz oranlarının makul düzeylerde gerilemesi, alım satım vergilerinin toplamda yüzde 1'e inmesi, KDV teşviklerinin kalıcı hale gelmesi şeklinde sıralanabilir." diye konuştu.

***
Demir Grup YK Başkanı Hamit Demir de sonuçların beklentilerine paralel olarak gerçekleştiğini belirterek, şu dönemde aksi bir durumun zor olacağını söyledi.
Türk halkının istikrara devam dediğini dile getiren Demir, "Türkiye'nin önü açık. Artık Türkiye'yi kimse tutamaz, bize kimse köstek olamaz. Artık 2023 ve sonraki hedefler bizim için çok daha anlamlı. Piyasadaki durgunluk bir an önce bitecek ve hareketlilik sağlanacaktır. OHAL'in de kalkmasıyla Avrupa'dan ve Körfez'den, Orta Doğu'dan yatırımcı akışı devam artarak devam edecektir" diye konuştu.

***
Ege Yapı YK Başkanı İnanç Kabadayı ise seçimlerin büyük bir olgunlukla tamamlandığını belirterek, katılımın çok yüksek olmasından bahsetti.
"Yeni dönemde, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile beraber daha hızlı hareket edileceğini ve bürokratik açıdan yaşanan bazı problemlerin aşılacağını düşünüyorum." diyen Kabadayı, şunları kaydetti:
"Türkiye'nin son yıllarda elde ettiği tüm kazanımların temelinde güven ve istikrar yatıyor. Siyasi istikrar ve uygulanan ekonomik politikalarla ülkemizin, beklentilerin üzerine çıkarak ilk çeyrekte yüzde 7,4 büyümesi ve AB ülkelerinden daha hızlı bir performans sergilemesi doğru yolda olduğumuzun en büyük göstergesiydi. İstikrarın devam edecek olmasıyla beraber piyasaların rahatlayacağını söyleyebilirim. Gayrimenkul, enerji, tarım, bilişim, gıda, hizmet sektörleri gibi ekonomiye yön veren başlıklarda ciddi atılımlar yapılacağını düşünüyorum."

***
Kuzu Grup Üst Yöneticisi (CEO) Özen Kuzu da seçimlerle birlikte ülkede adeta "demokrasi şöleni" yaşandığını belirterek, AK Parti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, 16 yıldır girdiği 14 sandık yarışından büyük bir zaferle çıktığını, Türkiye üzerine oynanan kirli oyunlara rağmen halkın bir kez daha "istikrar" dediğini söyledi.
Bugünden itibaren piyasalar üzerindeki belirsizliğin de ortadan kalktığını dile getiren Kuzu, "Seçimlerin ardından 2023 hedeflerimiz doğrultusunda Kanal İstanbul, yerli otomobil, 3. havalimanı gibi mega projelerin yapımına hız kesilmeden devam edilecek ve ülkemiz adını dünyaya çağ atlatan projelerle bir kez daha duyuracaktır... yatırımlarımızı yarınlarımıza güvenle sürdürecek ve dünya'ya verdiğimiz demokrasi dersiyle 2023 hedeflerimiz doğrultusunda çalışmalarımızı sürdüreceğiz" dedi.

***
Nuhoğlu İnşaat YK Başkanı Ali Nuhoğlu ise yeni siyasi sürecin ülke ekonomisine ve gayrimenkul sektörüne olumlu yansıyacağını belirterek, seçimler sonucunda Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin hayata geçirilmesinin ülke istikrarı için oldukça önemli bir adım olduğunu söyledi.
Nuhoğlu, "Yeni anayasal süreç tam olarak uygulanmaya başlaması belirsizlikleri ortadan kaldıracak ve ekonomimize pozitif katkı sağlayacaktır" dedi.

***
Fuzul Grup YK Başkanı Mahmut Akbal da Türkiye'nin seçimlerde geleceğini oyladığını ve istikrardan yana güçlü bir "devam" mesajı verdiğini belirterek, "Dünyanın en büyük 18. ekonomisiyiz. Dinamik ve genç bir nüfusa sahibiz, stratejik ve jeopolitik konumu ile dikkat çeken ülkemiz, isabetli erken seçim kararı ile geleceğe daha güçlü bakma kararı almıştır" diye konuştu. Önemli bir demokrasi sınavının başarıyla atlatıldığını.. artık geleceğe odaklanma vakti olduğunu vurguladı.
Gayrimenkul sektörü olarak bu idrakle hareket edeceklerini ve ülkeyi cazibe merkezi haline getirmek için ellerinden gelen tüm gayreti göstereceklerini, 2023 hedefleri için önemli bir eşiğin aşıldığını, ülkenin potansiyeline inandıklarını ve bunu her yerde anlatmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.

***
Babacan Holding YK Başkanı İbrahim Babacan ise Türk halkının dünkü seçimle sadece yönetim değişikliğine değil, ülkenin dünya'da ki geleceğine de oy verdiğini belirterek, seçimde, başarılı ekonomi politikalarının başrol oynadığı istikrarlı yönetimin kazandığını söyledi.
Bugün, hükümetin dünya'da yaşanan olumsuzluklara karşı gösterdiği üstün çabalarla sağladığı ekonomik istikrarın zaferini yaşadıklarını, bu sayede Cumhurbaşkanı Erdoğan ve hükümetin güven tazelediğini, Türkiye'nin yeni yönetim sistemiyle çok büyük atılımların gerçekleşeceği bir döneme girdiğini kaydederek, "Seçimlerle birlikte toplumsal ölçekte tazelenen güven ortamı, ekonominin çarklarının her zamankinden daha yüksek bir tempo ve performansla ilerlemesine, toplumsal barış ve refahın zirveye ulaşmasına vesile olacak. Gayrimenkul ve inşaat sektörünün temsilcileri olarak bizler de ülkemizin çıkarlarını en üst düzeyde gözeterek yatırımlarımızı sürdüreceğiz." dedi.
***
Büyük Türkiye tabi ki hepimizin hayali... Seçim de bitti, artık işimize bakalım.
İyi haftalar.

YORUM YAP