Sevginar Sali

Sayalar Sayalar olalı

Pazar günü yazdan kalma keyifli bir havada Sayalar'ın ilk kez evsahipliği yapacağı Kırmızı Biber Şenliği için köye gittik. Köyün girişinde daha aracımızı park edip meydana yürüyerek geçtik. Sayalar'da Silivri Belediyesi'nin yaptığı meydan düzenlemesi, park alanı, sağlık evi, mahalle evi ve futbol sahasının açılışı kırmızı biber şenliğinin gölgesinde kalsa da çevre sakinlerinin ihtiyacı olan şeyi verdiğine kuşku yok.photo_1696848872
Bugüne kadar düzenlenen ve keyifle katıldığımız etkinliklere ayıp olmayacaksa Sayalar'daki Kırmızı Biber Şenliğinin en içten, samimi ve bu açıdan da gönle dokunanı olduğunu itiraf edeceğim.
İlçe Tarım Müdürlüğü ve Silivri Belediyesi'nin öncülüğünde köyden toplanan ata tohumlarının fide halinde dağıtılmasıyla yetiştirilen biberler envai çeşitte tüketici ile buluşurken, alışveriş ile satıştan, üreticilerin kazandığı paralar sanki benim cebime girmiş kadar mutlu oldum.
Biz hep İstanbul pazarını hedefliyoruz ya Silivri pazarı da az buz bir potansiyel barındırmıyor bilesiniz. 1 kg kadar çeşitli üreticilerden aldığım kırmızı biberi ben bir dahaki şenliğe kadar kullanırım. E, bu da bozulan bir şey değil…
Yani Kırmızı Biber Şenliği üretici için de, tüketici için de iyi ve doğru bir fırsat.
Köydeki üreticinin satış ve pazarlama konusunda zorlanacağı kaygısı genelde ağır basar. Ancak o gün şunu da gördüm ki torunlar nineleri-dedelerinin yanında meseleye el atmış, doğal ürünlerin satışı hususunda gerekli adaptasyon sağlanmış.
Gıda, geleceğin en kıymetli ürünü olma yolunda hızla ilerlerken, üretim şartlarına sahip olanlar ve bunu değerlendirenlerin kaybetme ihtimali giderek yok oluyor. Yeterince gelir elde edilmediği ya da hiç edilemediği şikayetlerini bugün her sektörde duyabilirsiniz. Ancak bazı alanlardan satın almaları hayatımızdan çıkartabilirken, gıda tüketimi asla bunların arasında değil, olamaz da hayat devam ettiği sürece. Yaşamın sağlıklı devam etmesi için de doğal gıda ürünleri önemini giderek arttıracak.
Yaza, üretim sezonuna bu anlamlı etkinlikle veda etme imkanı için Silivri Belediyesi, İlçe Tarım Müdürlüğünün gayretlerine teşekkürler. Teşekkürün en büyüğü de toprakla üretim bağlarını her şeye rağmen koparmayan üreticilerimize. En ön saflarda kadınların yer alması, hayata getirenlerinin devamını sağlamak konusundaki gayretini simgeleyen duruşları, güçleri, mücadeleleri her türlü takdiri ve desteği ziyadesiyle hak ediyor.
Bu alanlara katkının daha fazla olması için, kendi adıma, modern kent imkânlarından fedakârlık etmeye razı olduğumu söylemeyi düşünürken, buna ihtiyaç bırakmayan yerel yönetimimizin gayretli iradesini bir kez daha tebrik etmek isterim.
Gerek merkezde, gerek köylerde yaptığı yatırımlar, sunduğu destekleri belirtme, anlatmaya bile yetişemeyen bir iktidara sahip olmamız, bütün dünya güçlükler altında ezilirken hizmet ve yatırımlar hususunda rekor yıl iddiasını destekledikleri için teşekkürün en büyüğünü de, 7/24 aşkla hizmet etmenin hakkını veren, Belediye Başkanım Volkan Yılmaz'a kuşkusuz.
Unutmayın seneye 2. Sayalar Kırmızı Biber Şenliğinde mutlaka bulaşalım!

YORUM YAP