Çetin Ateş

MALÜLEN EMEKLİ OLAN İŞYERİ AÇABİLİR Mi?

Çetİn Bey, 2002 de sigortalı olmuştum bir kaza sonucu yaşadığım rahatsızlıklardan dolayı geçen yıl SSK dan malülen emekli oldum,  hem ek gelir olsun hem de zamanımı değerlendirmek istiyorum bunun için kendime küçük bir market açsam malullük aylığıma bir zararı olur mu, malullük aylığım kesilir mi?
Selim K.
Selim Bey,  2008 den önce işe başlayanlar için SSK dan malül iken bağkurlu olmasını gerektirecek bir ticari faaliyete girenler için malül aylıkları kesilmiyor sadece maaşlarından sosyal güvenlik destek primi kesilir. (bununda kaldırılması gündemde) 2008 den sonra işe girenler sizin şartlarınızı taşıyanlar için ise durum farklı 2008 yılından sonra işe girişi olan aynı sizin durumunuzda olan bir emeklinin malül maaşı kesilir. Buradaki belirleyici tek unsur tarih aralığıdır yani 2008 öncesi ve sonrası başlangıç önemlidir.

HEM EŞİNİZDEN HEM BABANIZDAN
AYLIK ALABİLİRSİNİZ
Çetin Bey, eşim esnafken öldü bana eşimden dolayı dul aylığı bağlandı. Babam emekli sandığından emekli iken öldü, babamdan dolayı bir aylık hakkım varmı?
Deniz M.
Deniz Hanım, eşinizden Bağ-Kur dul aylığı, babanızdan da emekli sandığı kapsamında yetim aylığı alma hakkınız var yani her iki aylığıda alabilirsiniz.

BORÇLANMAYLA EMEKLİ OLANLARIN
SAĞLIK PROVİZYONU OTOMATİK AÇILMIYOR
Çetin Bey, eşimle ben 4 ay önce yurtdışı borçlanması yaparak emekli olduk, eşim rahatsızlanınca bir sağlık kurumuna gittik ancak muayenede indirim alamadık Oradaki bayan SSK ya bir sormamızı istedi, sebebi ne olabilir
Kazım M.
Kazım Bey, yurtdışı borçlanması yaparak emekli olan vatandaşların sağlık aktivasyonları otomatik açılamıyor, bu nedenle SSK ya gidip durumunuzu anlatırsanız veya bir dilekçeyle başvurursanız bilgileriniz güncellenip sağlıktan yararlanma hakkınız açılacaktır.

HEMEN EMEKLİ OLABİLİRSİNİZ.
Çetin Bey, 01.01.1965 doğumluyum, ilk sigortalı işe giriş tarihim 01.07.1988 toplamda 5215 günüm var askerlik borçlanması yaparsam ne zaman emekli olurum, askerlik borçlanması gereklimi?                                                                                                          
Nazım Y.

Nazım Bey, hiç borçlanma yapmazsanız normal şartlarda  **51 yaş 5450 gününüz dolduğu tarihte emekli olursunuz veya **60 yaşında 3600 le emekli olursunuz ya da, **160 gün askerlik borçlanması yapın hemen emekli olun bu 3 seçenekten birini seçmek size düşüyor..

DOĞUM BORÇLANMASI
SİZİN İÇİN LÜKS
03.06.1969 doğumluyum, 01.07.1994 yılında çalışmaya başladım 5.800 gün ödenmiş primim var, iki arkadaşım  doğum borçlanmasına başvurdu yılbaşına kadar sende yap dediler  1995 doğumlu bir çocuğum var, doğum borçlanması yapmam gerekir mi?
Songül Y.
Songül Hanım, hizmet başlangıç tarihine göre, siz 20 yıl        51 yaş       5750 gün     şartlarına tabisiniz veya yaştan emeklilik için 15 yıl        58 yaş       3600   şartlarına tabisiniz. Buna göre sizin tek sıkıntınız yaş beklemek olup 51 yaşını dolduracağınız tarihte emekli olacaksınız, bu nedenle doğum borçlanması yapıp boş yere para ödemeyin derim.

REDDİ MİRAS HAKKINIZ VAR
Emekli sandığından emekli babamı kaybettik kardeşlerim reddi miras davası açarken bende açtım bu durumda yetim aylığı hakkım varmı, başvuru yaparsam bağlanırmı?
Banu D.

Banu Hanım, reddi miras ile, mirastan men farklı farklı şeylerdir, reddi miras davası açmış olmanız babanızdan yetim aylığı almanıza mani değildir, başvur yaparsanız bekar olduğunuz müddetçe ve emekli sandığına tabi çalışmadığınız sürece yetim aylığı alabilirsiniz.

 31 ARALIK HATIRLATMASI
Gerek daha önceki yazılarımda gerekse sosyal medyada sıkça yazıldığı gibi emeklilik işlemlerinin son basamağı borçlanarak emeklilik gün eksiği tamamlamak zorunda olan vatandaşlar için 31 Aralık 2015 ten sonra zamlı tarife yürürlüğe girecek. Kalan bu 10 günü değerlendirmelerinin menfaatlerine olacağını yeniden hatırlatalım.

  1. hüseyin aydınoğlu hüseyin aydınoğlu

    iyi günler çetin bey 04.04.2003 sgk 4a lı olarak işe girişliyim 2009 5.ay,dan itibaren rahatsızlığım sonucu yüzde 90 engellei rapuruyla sgk,dan 4alı olarak malulen emkli oldum şahsım adına ticari işletme açılışı yapabilirmiyim yaparsam maaşım kesilirmi yada sosyal güvenlik destek primi keseintisi yapılırmı teşekkürler iyi çalışmalar

  2. Ahmet Ahmet

    3500 4a 2300 4b pirimim var 100 oranında kalp rahatsızlığım raporum var emekli ola bilirmiyim basit usulde iş yerim var malulen emekli olursam iş yerimi kapamak zorunda kalirmiyim tesekkurler

  3. Sinan Dogan Sinan Dogan

    Çetin bey 01.03.2017 tarihinde sağlığından dolayı vergi indirimi emeklisi oldum 05.03.2020 tarihinde üzerime servis araci aldım vergiye tabi olduğum için emekli maaşım kesilmiş ne yapmam lazım yardımcı olabilir misiniz TEŞEKKÜRLER

  4. Ercan Ercan

    Çetin bey merhaba ben 2003 yılında bagkurluydum 2011 yılında ssk li olarak bor is yerinde çalışmaya başladım 2013 senesinde rahatsızlandım 2014 yılında rahatsızlığından dolayı malulen emekli oldum şimdi bir işyeri açmayı dusunyorum eğer acarsam maaşım kesilirmi şimdiden teşekkür ederim

YORUM YAP