Sevginar Sali

Liste heyecanı

Yerel seçimler öncesinde önemli bir viraja daha yaklaştık. Şöyle ki bu hafta Belediye Başkan Adaylarının Meclis Üyesi Listeleri netlik kazanacak. Meclis listeleri adaylar için büyük bir avantaj oluşturmak kadar, dezavantaja da dönüşme yolunda ciddi potansiyel barındıkları için dikkatle hazırlanıp, takip edilmekte.
CHP listeleriyle söze devam edecek olursak, çoklu aday mücadelesinde ister istemez başkan aday adayları çerçevesinde oluşan saflaşmanın sancısı sonrasında Bora Balcıoğlu ve İlçe Başkanı İbrahim Kömür'ün ötesinde İBB Başkanı ve tekrardan adayı Ekrem İmamoğlu'nun belirleyiciliği söz konusu.
Bir süredir sessizce ifade edilen ve geçen hafta CHP'nin siyasi kulislerinde artık istifalar ve yüksek sesle yankılanan şikayet Bora Balcıoğlu'nun kimseye listeler konusunda bir şey danışmaması, telefonlara çıkmaması hususunda oldu. Balcıoğlu, listeler kesinleştikten sonra partisinin tüm öne çıkan isimleri ile gerekli görüşmeleri yapacağını ifade etti. Liste öncesini değil de sonrasını tercih etmesinin bilinçli bir yaklaşım olduğunu anladım. Balcıoğlu'nun bu yaklaşımını düşündükçe aslında bu süreçte yapabileceği en akıllıca hamleyi yerine getirdiğine de ikna oldum doğrusu. Kimsenin gölgesi, etkisi altında kalmadan, CHP'nin yeni lideri olarak kendi yolunu çizmek istiyor. CHP'deki kutuplaşma ve bölünmüşlükte kime gitse bir diğerinin tepkisiyle karşılaşacak, tüm kesimleri aynı şekilde memnun etme olasılığının zayıflığı ile şansını zorlamaktan kaçındığı anlaşılıyor.
Listeye son şeklini de söylediği gibi İmamoğlu verecekse, rahatlıkla “Ben yazdım ve istedim ama olmadı” opsiyonuyla tepki dozunu hafifletecek.
Aday adaylığı sürecinde herkese bol bol söz vermekle eleştirilen Balcıoğlu, meclis oluşum aşamasında tam aksine kimseye söz vermek bir yana, neredeyse görüşme bile yapmamakla hedef haline geldi. Siyaset ve hayatın büyük bir benzerlik taşıdığı bir nokta daha… Ne yaparsanız yapın herkesi aynı anda memnun edemeyeceğinize göre en azından kendi içinizden geleni yapmış olmanın huzurundan kendini mahrum bırakmama tercihi.
Rakibinin karşısında niteliksel eksikliklerinin olduğuna dair görüşümde değişen bir şey yok. Ancak Bora Balcıoğlu'nun CHP'nin aday adaylık hengamesinden başarıyla sıyrılışı ve son meclis kadrosu oluşturma sürecinde arkasında koşturduğu partisinin kelli felli isimlerini gözlemliyorum da aklına koyduğu şeyi başarmak ile azim ve muvaffak olması durumunu takdir etmeden edemiyorum.
***
Gelelim Cumhur İttifakına…
Aday doğruluğu ile istikrarı, yerel yönetim hizmet ile yatırım başarısı, olağanüstü bir çalışma performansına dayanan referansının üstüne Hükümet güvencesi, İBB'yi kazanma olasılığının hiç de zayıf olmaması gibi artılar ile giriyor Volkan Yılmaz, 2019'da bunların bir bölümüne sahip olmadan kazandığı, seçime. CHP'de Balcıoğlu, liste avantajına çokça ihtiyaç duyarken Cumhur İttifakı kanadında listenin getireceği artılar olmasa dahi eksi yazmaması bile yeterli. AK Parti ve MHP'nin varacağı uzlaşma sonucunda partinin geçmiş hafızasını canlandırma adımları olumlu sonuç verirse Cumhur İttifakı meclisinde çok başka şeylerden (ciddi artış gösteren İBB oy oranları gibi) de söz edebiliriz. 2019'dan daha kapsayıcı ve iddialı bir meclis listesi göreceğimizi düşünüyorum. Ve Cumhur İttifakında liste beklentileri karşılamayanların yaratacağı kriz olasılıklarına yönelik ilçe belediyesi avantajı, Hükümetin niteliği ve İBB'yi kazanma olasılığının sigorta görevi gördüğünü de kabul etmeliyiz.
***
Hangi partinin listesinde yer alma beklentisi olursa olsun AK Parti bölge milletvekilimiz Seda Gören Bölük'ün aktardığı kişisel siyasi deneyimiyle alakalı bilgiyi aklınızda tutun lütfen. 2009-2014 seçimlerinde Esenyurt Belediye meclisine sınırda 18. sıradan seçildikten sonra çok faal bir dönem geçirdiğini paylaştı. Bunun sonucunda ikinci seçiminde meclis listesinde bu kez 4-5-6 sıradan aday gösterilerek İBB'ye gitme hayalleri kurarken kendisini 30'da bulup, tekrar seçilemediğini aktardı. Bir yıl sonra davet üzerine partisinin Genel Merkezinde görev almasının ardından siyasi hayatının en verimli zamanlarını geçirdiğini aktardı ve 2023 seçimlerinde milletvekili seçildi.
“Sizin şer gördüklerinizde hayır, hayır gördüklerinizde şer olabilir. Bunun için hakkınız ve partiniz ile ilgili hayırlısını, en iyi şekilde nerede hizmet edecekseniz onu dileyin” sözleri ile meclis listesi heyecanı yaşayanlara bence çok önemli bir mesaj vermiş oldu.

Herkese iyi haftalar, sağlığınız yerinde şansınız bol, işleriniz ve kazancınız bereketli, sevdikleriniz yanınızda olsun...

YORUM YAP