Sevginar Sali

‘Kentsel Dönüşüm’!

Bir ay önce Silivri'nin bilinen en eski kooperatiflerinden biri olan Varnalı Konutları, Silivri Belediyesi ve Saral İnşaat İşbirliğinde gerçekleştirilen kentsel dönüşüm hamlesi ile, 17 ay içinde yenilenmiş olarak 8 blok, 116 daire, 7 iş yeri ve 130 araç kapasiteli bir otopark şeklinde hak sahiplerine teslim edildi.
Burada yaşayan vatandaşlar afetlere karşı dayanıklı, yepyeni ve modern dairelerine kavuştu. Bunun için daire sahiplerinin cebinden sadece 70 Bin TL çıktı. Baştaki anlaşmaya, sonrasında çıkan tüm pürüzlere rağmen, sadık kalındı.
Varnalı Konutları'ndan yükselen “Bizim evlerimizin yıkılması için deprem olmasına bile gerek yok, gün be gün dökülüyor”, “Canlı olarak tabutların içinde yaşıyoruz…” feryatlarını gündeme ilk taşıyanlardan biri olmakla beraber işlerin hiç kolay ilerlemediğini de yakından izledim tabi.
Meselenin aciliyeti, belediyenin tüm iyi niyeti; sorun ve sıkıntı çıkmasına engel olmadı ama Başkan Volkan Yılmaz ve ona bu konuda destek olan Saral İnşaat'ı da yolundan döndürmedi.
O güç bela ayakta duran apartmanlardan birinden kentsel dönüşüm umudunu kaybederek en azından canını kurtarmak için çıkmak isteyen bir mülk sahibi karşılaştığı 50 Bin TL'lik teklife isyan ederek satıştan vazgeçmesinin ardından bugün değeri 2 Milyon TL'nin altında olmayan bir eve sahip olarak “İyi ki kızıp satmaktan vazgeçmiştim” diye anlatıyor yaşadıklarını.
Can güvenliğimizi önemseyen, sahip olduklarımıza değer katmakta elini taşın altına koyan, zorluklar karşısında yılmayan Silivri Belediyesi'nin sorumlu yönetim anlayışını alkışlıyorum.
Alelade bir iş de çıkartsalar başarı olacaktı, yapmış olmak için değil, en iyisini gerçekleştirdiler.
Ticari olarak bir kazanç beklentisi olmaksınız en azından zarar etmemek umuduyla, sosyal bir projeye ortak olmak inancıyla bu işe soyunan Saral İnşaat'tan da Allah razı olsun. O kadar güzel bir iş çıkardılar ki zarar ettiklerini düşünmüyorum ama burada hedefledikleri kârı elde etmemiş olsalar bile hayatın dengesinde hak ettiklerimizi muhakkak bir şekilde bize kazandırdığına inancım tam, onlar da inansınlar.
Bu çok değerli bir iş, kıymetli bir kazanım ve tecrübeyi sahip olmamızı sağlayanları unutmayalım… Bu anlayış ile kazandığımız diğer pek çok şeyin de kıymetini bilelim.
Silivri Belediyesi'nin ilk Kentsel Dönüşüm Projesi çok yönlü ve aydınlatıcı bir örnek olduğu için özellikle vurgulamak istedim… Volkan Yılmaz'ın yerel yönetimine yönelik de oldukça güçlü bir referans olarak kayda geçmiş olsun!

Kentsel Dönüşüm nedir! Kentsel dönüşüm, gerek zemin gerekse de altyapı anlamında sağlıklı ve güvenli bir kent yaşamına izin vermeyen bölgelerin ıslah edilmesidir. Islah, tehlikeli yapıların yıkılarak yenilerinin modern teknolojiye uygun, sağlam, depreme dayanıklı olarak yeniden inşa edilmesi suretiyle yapılır.
Kentsel dönüşüm ile doğal afetlerden kaynaklanabilecek zararın en aza indirilmesi amaçlanır.

YORUM YAP