İyi tarım, sağlıklı hayat...

‘Bilmekle’ ve ‘bakmakla’ ‘görmek’ arasındaki farklara takılıyor aklım… Belli bir yaş ile birlikte ve dönemsel olarak algımızdaki seçicilikler de değişkenlik gösteriyor kuşkusuz…
Hayata bakış açınız değişiyor, arayışlarınızın yönü farklılaşıyor…
Silivri Belediyesinin Gümüşyaka’da Tarımsal Üretim ve Araştırma Merkezinde yapmaya gayret ettiği şeyin genel anlamından ziyade insana hissettirdiklerini paylaşmak istiyorum… "Toprak insanın elektriğini alır” derler… Ağrı kesiciler, takviyeler, sakinleştiriciler ilaç şeklinden benim hayatımda artık bitki ve çayları biçiminde yer alıyor… Malum yaş, yaşantı ve mesleki rahatsızlıkların önüne geçmek için bir yerden sonra şifa arayışlarınız çoğalıyor. İlaçlar iyi hoş da bir şeye faydası varken, beş’ine yan etkisini ister istemez zamanla düşünmek zorunda kalıyorsunuz çünkü hissediyorsunuz… Alternatif tıp arayışlarının, bilimsel anlamda geliştirilme ihtiyacı kendiliğinden oluşmadı.
Tarımda maddi yönden çiftçi adına daha iyi bir geri dönüşüm ve de Silivri’nin doğal güzelliklerini, parayla satın alınamayan değerlerimizi korumak ve geleceğe daha güçlü hazırlanmamız adına iyi tarım uygulamaları önemli bir katkı evet… Toplumsal iyileşmenin temelinde bireysel tedavilerin yer aldığını da unutmamak lazım…
Güzel ev sahipleri ve merkez turu için Gözde Göçmen ve Melis Avcı’ya, bizleri karşılayan ve diğer misafirlerle ilgilenmek zorunda kalan Ayhan Öztürk’e, tüm merkez görevlilerine teşekkürler.
Silivri’de İyi Tarım Uygulamaları derken, Ömer Çetin’i es geçmek olmaz. Projede büyük emeği olan isimlerden biri…
Gümüşyaka Tarımsal Üretim ve Araştırma Merkezi gündemimizden çok farklı apayrı bir dünya. İnsanı sağlıklı, doğal olana yönlendirme etkisini de eklemek lazım. Ruhunuzu dinlendiren, stresinizi alan yan etkilerini de ilave edelim.
Ve kabul edelim ki Silivri, şu anda aklını güzel son derece faydalı şeylere yoran bir Belediye Başkanına sahip. Özcan Işıklar’ın ara ara bu yönünü gölgeleyen faaliyetlere ve uygulamalara imza attığını unutmuş değilim… İyi Tarım Uygulamaları çok farklı dokunuşları içinde barındıran son derce anlamlı bir proje… Anlatılmaz esasen, görmeniz, dokunmanız, havasını içinize çekmeniz lazım… Tarımın ne kadar tutucu bir alan olduğu gerçeğiyle baş edebilirsek, Silivri için, dünya trendlerine uygun bir yerel kalkınma modelimiz var. Hem de bunu belediye desteğini arkamıza alarak hayata geçirme imkanına sahibiz. Hayat ve onun doğal kaynağı topraktan vazgeçmeden güzelce yaşayabilmemiz dileğiyle.
Silivri’nin zenginlikleri ve güzelliklerinin farkına başkalarından önce bizler varmalıyız. Kendimiz için bunu yapmalıyız. Belediye bir model sundu, çok yakında sahilde ürettiği ürünlerin butik satışına da başlayacak. Uygulama yaygınlaştırılmalı; çiftçilerimiz günümüz koşullarına uyum konusunda daha gayretli ve üretim ile alakalı daha cesur davranmak zorunda. Risk almadan daha çok kazanmanın imkânı, yolu yok!
Üretim, üretim, üretim… Ayakta kalma ve güçlü olmak, belki de kaderimizi değiştirmek için başka yol yok. En iyi üretim; en doğalı… Her ürünün en iyisi en az işlenmiş olanı…
Farklı il’lerden insanların gelip merkezi hayranlıkla incelediğini görünce Silivri olarak her zamanki gibi sahip olduğumuz fırsatların farkına varamayışımıza hayıflandım…
Rahatlığımız zenginliğimizden kaynaklanıyor kuşkusuz… Sahip olduklarımızın kıymetini bilelim... İyi haftalar herkese...

YORUM YAP