Hüseyin Kuru

İnşaat sektör notları…

Konut metrekare fiyatlarında tarihi rekor!

Türkiye genelinde konut metrekare ortalama birim fiyatı, yükselişine 17 aydır devam ederek Ağustos sonunda 3.530-TL/m2 ile tüm zamanların zirvesine ulaştı.

                                                        ***

AA muhabirinin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerinden derlediği bilgilere göre, Türkiye genelinde konut metrekare ortalama birim fiyatı Ekim 2018'den itibaren 5 ay üst üste düştü. 2019'un Nisan ayında yükseliş trendine giren ve üst üste yükselişini 17'nci aya taşıyan konut metrekare fiyatları, Ağustos sonu itibarıyla

3.530-TL'ye yükseldi. Böylece tarihi zirvesine ulaşan konut metrekare ortalama birim fiyatı, bu yılın 8 ayında yüzde 20,5, son bir yılda ise yüzde 25,9 arttı.

Türkiye genelinde geçen yılın sonunda 2.931-TL düzeyinde olan konut metrekare ortalama birim fiyatı, 8 ayda 600 TL arttı. Böylece 100 metrekarelik bir evin fiyatı, 8 ayda 60 bin TL yükseldi.

                                                        ***

Türkiye'nin mega kenti İstanbul'da konut metrekare ortalama birim fiyatı, 2018'in ekim ayında 5.123-TL ile tarihi zirvesini görmüştü. Nisan 2019'a kadar düşüşte olan metrekare fiyatı, 4.632-TL'ye kadar inmişti. Metrekare fiyatı, geçen yılın Mayıs'tan beri yükselişine devam ederek ağustos sonu itibarıyla 5.767-TL ile rekor kırdı. Geçen yılın sonuna göre 8 aylık dönemde metrekare fiyatı 828-TL artan İstanbul'da, son bir yıllık süreçte ise fiyatlar 1.069-TL yükselmiş oldu. İstanbul'da konut metrekare ortalama birim fiyatı, bir yılda yüzde 22,7, 8 ayda yüzde 16,8 arttı. İstanbul'da 100 metrekarelik evin fiyatı, son bir yılda 100 bin TL'nin üzerinde yükseldi.

 

Başkent Ankara'da konut metrekare fiyatları 2 yıldır 2 bin TL'nin üzerinde seyrediyor.

15 aydır yükseliş eğiliminde olan metrekare fiyatları, ağustos sonu itibarıyla 2.641-TL ile en yüksek seviyesini gördü. Geçen yılın sonuna göre yüzde 19,8 artan konut metrekare ortalama birim fiyatı, son bir yılda yüzde 23,8 arttı. Böylece konut metrekare fiyatı, bir yılda 508 lira, 8 ayda 437 TL arttı.

 

Türkiye'nin en büyük üçüncü şehri İzmir'de son yıllarda markalı projeler ve A plus konutların artması fiyatları da etkiledi. İzmir'de üst üste 14 ay artan konut metrekare fiyatları, ağustosta 4.120-TL ile tüm zamanların zirvesine ulaştı. Son bir yılda yüzde 27,4 artış gösteren metrekare fiyatları, bu yılın 8 ayında ise yüzde 21,7 yükseldi. İzmir'de 100 metrekarelik bir evin fiyatı son bir yılda 88.600-TL, son 8 ayda ise 73.600-TL artmış oldu. 

                                                        ***

Emlakçılıkta haksız rekabet ortadan kalkacak!

Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik dahilinde emlak aracılık faaliyetlerinin, sadece Yetki Belgesi alan işletmeler tarafından yapılabileceğine dair yönetmelik Resmi Gazete'de yayınladı.

Taşınmaza yönelik alım-satım ve kiralama hizmetleriyle birlikte verilebilecek hizmetlerin çerçevesini oluşturan yönetmelik kapsamında, artık yetki belgesi almadan emlakçılık faaliyeti yapılamayacak ve belgesi bulunmayan işletmeler ilan sitelerine de üye olamayacak. Yeni bir emlak işletmesi açacak kişinin taşınmaz ticareti konusunda en az 100 saatlik eğitim alması ve mezuniyet durumuna göre en az 12 ay veya 6 ay emlak danışmanlığı yapmış olması koşulu bulunacak. Ayrıca emlak işletmesi sahipleri ile şirket yetkililerinin Seviye 5, emlak işletmesinde sigortalı çalışanların ise Seviye 4 mesleki yeterlilik belgesi ile faaliyet gösterme yükümlülüğü bulunacak. Yetki belgesi, işletmenin bulunduğu yerdeki ticaret il müdürlüğünü tarafından, Taşınmaz Ticareti Bilgi Sistemi üzerinden verilecek, yenilenecek ve iptal edilecek. Yetki belgesi, her bir işletme ve sözleşmeli işletme için ayrı ayrı düzenlenecek ve devredilemeyecek. Yönetmelik ile emlakçı komisyon bedeli de sınırlandırıldı. Buna göre alım satıma aracılık hizmetiyle ilgili hizmet bedeli oranı, satış bedelinin katma değer vergisi hariç yüzde 4'ünden, kiralamalarda ise kira bedelinin bir aylık tutarını aşamayacak.

                                                        ***

Bu yasa emlak piyasasında müsbet karşılandı.. piyasa aktörlerine göre, emlak danışmanlığı sektöründe haksız rekabeti engellemeyi ve kayıt dışılığın önlenmesini amaçlayan yeni yönetmeliği desteklediklerini ve uygulamasının takipçisi olacaklarına dikkat çekerek şunları kaydetti:

“Her yıl binlerce kişiye hizmet veren emlak danışmanlığı sektörünün eğitimli, gerekli yetkinliğe ve iş tecrübesine sahip kişiler tarafından şekillendirilmesi, en büyük talebimizdi. Ticaret Bakanlığımız tarafından gündeme getirilen yeni yönetmelikle sektörde verilecek hizmetlerin ana çerçevesi çizildi ve devrim niteliğinde kararlar alındı. Yetki belgesi olmayan kişilerin emlakçılık faaliyeti yapamayacak ve belgesi bulunmayan işletmelerin internet ortamında da ilan yayınlayamayacak olmasını çok olumlu karşılıyoruz. Bu sayede sektördeki iş gücünün niteliğine önemli katkı sağlanacak ve tüketicilerin daha kaliteli hizmet alması mümkün olacak."

 

Hızlı ve güvenli emlakçılık başlıyor

Faaliyette bulunan emlak işletmelerine yetki belgelerini almaları için verilen süre

31.Ağustos.2020 tarihinde sona erdi. Bu tarihten itibaren yetki belgesi bulunmayan emlakçılık yapamayacak. Yetki belgesi olmadan emlakçılık yapanlara da idari ceza uygulanacak. Türkiye'de emlakçılık artık iş tecrübesine sahip yetkin ve eğitimli kişiler tarafından yürütülecek. Yeni bir emlak işletmesi açılabilesi için en az 100 saatlik gayrimenkul ticareti konusunda eğitim alınması ve aynı zaman da mezuniyet halinde 6 ile 12 ay emlak danışmanlığı yapmış olması gerekiyor. Başka bir durum ise emlak işletmesinde sigortalı çalışanların “SEVİYE 4”, emlak işletmesi sahipleri ve yetkilileri ise “SEVİYE 5”  yeterlilik belgesi ile faaliyet gösterme yükümlülüğü olacak. Bunların sonucunda vatandaşlar daha kaliteli ve hızlı hizmet alacak.

 

Yanıltıcı ilanlara son

Ev sahibi olmak isteyen vatandaşları yanıltan ilanların da son bulacağını söyleyen Prokule Türkiye Gayrimenkul Yatırım uzmanı Hasan Gürlek, "Değişen yönetmeliğe göre yetki belgesi olmayan işletmeler ilan sitelerine üye olamayacak.

Bununla birlikte tüm ilanlarda yetki belgesinde ki işletme adı ve unvanı aynı zaman da yetki belgesi numarasının bulunması zorunlu olacak.

Taşınmaza ilişkin bilgiler yanlış ve eksik verilmesi halinde idari para cezası uygulanacaktır" dedi.

                                                        ***

İyi haftalar...

YORUM YAP