SOSYOLOG - Aleyna Çalış

Evlilikte ne tür bir sevgi?

Merhaba, bundan böyle bu köşede gazetemiz Hürhaber aracılığı ile siz değerli okuyucularımız ile birlikte sosyal hayatımızda karşılaştığımız aile içi sorunlarımıza objektif bir pencereden bakarak çözüm noktasında sizler ile bilgilerimi paylaşacağım.

İçinde bulunduğumuz koronavirüs ile mücadele sürecinde, ekonomik koşulların tüm dünya genelinde etkilerini göstermesi ile birlikte psikolojik olarak sosyal yaşamda en önce etkilenen aile müessesesi olmak ile beraber evliliklerin ne tür bir sevgi üzerine kurulması gerektiğine dilerseniz şöyle bir göz atalım: Araştırmacılar, sevgiyi tutku ve arkadaşça sevgi olarak ikiye ayırdılar.

TUTKULU SEVGİ: Sevilen kişinin sürekli düşünülmesi.

                           Güçlü duygusal tepkiler.

                           Güçlü cinsel duygular.

ARKADAŞÇA SEVGİ: Hayatı kendi hayatına yakından bağlı olan birisine karşı güvenli, hayatı  kendi hayatına bağlı olan birisine hassas ve duyguların hissedilmesi olarak tanımlanır.

Evlilik, üç bacaklı bir masa gibidir; sevgi, sadakat, saygı. Evliliğin amacı; sevme sevilme ihtiyacı, iki kişinin sosyal, biyolojik, psikolojik gereksinim ve güdülerin doyurulması, dünyaya yeni nesiller getirme, toplumda bir yer edinebilme, birlikte güven içinde olma ve korunma duygusu, dayanışma duygusunu hissetme, geleceğe güvenle bakabilme, birbirlerinden onur ve kıvanç duyabilmektir.

Eşler arası sağlıklı iletişimin yolu; savunmaya geçmeden konuşabilmek, söylenenleri kişisel saldırıya dönüştürmek yerine belirli bir şikayet konusu etrafında tutmaktır. Konuşurken çiftlerin, ben dilini kullanmaları önemlidir. Sevgi ve aşk iki kişiyi bir araya getirip bir arada tutan özel duygulardır. Ancak bu duyguları hissetmek yetmez, göstermek ve korumakta gereklidir. Sevgi, insanı bir şeye veya bir kimseye karşı yakın ilgi ve bağlılık göstermeye yönelten duygudur. Eşe karşı duyulan sevgi, kişinin eşine karşı içinden geçirdiği duygu ve düşüncelerinden etkilenir. Mutlu çiftler de tartışır, üzüntü, geçimsizlik hatta kavga dövüş bile görülebilir. Üstelik karşılaştıkları problemleri her zaman çözemeyebilirler. Ancak mutsuz çiftler ile aralarındaki en temel fark; bu tartışmalardan sonra bu bağı tamir edip yenileyebilme becerileridir.

ALTIN ANAHTAR: Her gün eşiniz ile birbirinize ayıracağınız bir 10 dakika olsun, eşinizi psikolojik olarak desteklemek için her gün mutlaka herhangi bir şey yapmış olun.

Aranızdaki aşk ve sevgiye yatırım yapın.

YORUM YAP