Berrak Yörük

İkiz kardeşlerin okul öncesi eğitimi

Maalesef ki eski zamanlardan bu yana gelmekte olup hala devam ettirilen tek bir yanlış düşünce devam ediyor. Buda ikizleri ayırmamak gerektiğine ait düşünce. Bu düşünceyle başlayan yanlışlar silsilesi ikiz kardeşlerin her alanına yansıyor ve ebeveyn farkında olmadan çocuklarına aslında zarar verebiliyor.

 Bu düşünceyle ikiz kardeşlere aynı giysiler giydiriliyor, aynı sınıflarda okutuluyor… Bunun yanı sıra aynı ev ortamında birlikte olmanın hem cins olsunlar veya olmasınlar başka bir arkadaşa ihtiyacı olduklarını düşünmeden yetiştirilen ikiz kardeşler…

 Aynı Okul Farklı Sınıf

 İkiz Kardeşler Aynı Okulda Okuyabilirler Ancak Aynı Sınıfta Eğitim Almaları Tercih Edilmemelidir.

 İkiz kardeşler okul öncesi eğitimde ayrı sınıflarda başlatılmalı ve bu  durum eğitim öğretim süreleri boyunca böyle devam etmelidir. Çünkü aynı sınıfta olan ikiz kardeşler birbirlerini gölgeleyebilir, bastırabilir veya yönetebilir. Ya da ebeveynleri tarafından istemsizce kıyaslanabilirler. Sadece ebeveynleri tarafından değil öğretmenleri tarafından da istemsiz bir şekilde ebeveynlere bilgi paylaşımı esnasından kardeşler arası kıyaslı cümleler kurularak bilgi aktarımı olabilir buda ebeveyni kaygılandırıp daha farklı boyutta yanlışlara sürükleyebilir.

 

İkiz kardeşlerin ayrı sınıflarda eğitim görmesi her biri için kendi sınıfı içinde arkadaş ortamının oluşmasına katkı sağlar hem de birbirlerinden bağımsız bir şekilde iletişim kurma becerisi kazanırlarken kişisel gelişimleri olumlu yönde etkilenir.

Aynı okulda olmaları okul öncesi dönemde özellikle adaptasyon süreci için olumlu bir etkendir. Aynı zamanda okula beraber gidip gelmeleri ikiz kardeşinin nerede olduğu merakını da giderecektir.

İkiz kardeşler üzerinde yapılan birçok araştırma var. Bu araştırmada ikiz kardeşler ikiz kardeş olmanın olumsuz bazı yönlerini dile getirmişler;

  • Sürekli kıyaslanmak bizi üzüyor.
  • Bağımsız olamıyoruz.
  • Birlikte tam bir kişilik sergiliyoruz. Yalnız olunca kendimizi güçsüz hissediyoruz.
  • Zor durumdayken ikizimizden destek bekliyoruz.
  • Bizi herkes aynı zannediyor. Çoğu zaman farklı düşünüp, farklı davranıyoruz.

 Bu birkaç cümleden bile ne ikiz kardeşlerin aslında nasıl hissettiğini ya da nasıl hissedebileceklerini anlayabiliriz.

Ünlü uzman Dolto, der ki “İkizlerden biri daima baskındır, liderdir, yönetici rolündedir. Diğeri ise boyun eğme eğilimindedir, daha pasiftir, yönetilmeyi bekler. Durum böyle olunca, ikizlerin birbirlerine bağımlı olmadan kişiliklerini geliştirme şansına sahip olmaları için, onları küçük yaşlardan itibaren ayırmak şarttır. İkisinin de dengeli birer kişilik geliştirebilmeleri için zaman zaman birbirlerinden kopmalarında yarar vardır. Böylece kıskançlık denen duygu da hafiflemiş olur.”

YORUM YAP