Sevginar Sali

Ha gayret!

Depreme hazırlık nasıl olur?

Başkan Bey'in dün mevzuyu örneklediği durumdan yola çıkalım…

“Kentsel dönüşüm çalışmalarına başladığımız Silivri'nin en eski bina stoklarından olan Varnalı konutlarında 68 tane daire var. Bu arkadaşlarımız belediyemize çok geldi gitti. Müteahhit arayışları oldu. Sonuç alamayıp bizden yardım talep ettiklerinde esasen şirket kurmaya karar verdik. 6 Aydır bu 68 daire ile uğraşıyoruz. 64 tanesi onayladı, imzaları attı ve tebligatlar yapıldı. Dört daireyi elinde bulunduran iki kardeşi belediye davet ettim, yüz yüze görüştük, kendilerine bu sosyal yaranın ahlaki, hukuki yanının bir de vicdani yanı olduğunu ifade ettim. Israrla daire başına ödenmesi gereken 70 bin TL'nin kendileri tarafından ödenmeyeceğini ve hukuki süreci devam ettireceklerini ifade ettiler.”

Varnalı Konutlarını dönüştürmek isteyenleri haber yapmıştık. Genç bir arkadaş vardı işlerini takip eden “Sevginar Hanım bizim binalar depreme gerek kalmadan dahi yıkılacak durumda” dedi.

68 dairedeki insanları enkazdan çıkarmaya çalışmak mı, Kentsel Dönüşümü gerçekleştirmek mi? Birinde geri dönmeyecek canları kaybedebiliriz, ikincisinde para harcamak gerekli.

Varnalı konutlarından örneklemeye devam edecek olursak; dönüşüme daire başı 70 Bin TL vermeyi kabul etmeyenler ve onların yüzünden olası bir depremde enkazdan kendileri çıksa bile eşyaları yok olacak, büyük travmaları oluşacak.

İlçe Belediyesi veya İBB ne yapabilir ki yasalar 64 daireyi 4 taneye mecbur bırakıyorsa!?

Gerçekçi olalım, havanda su dövmeyi bırakalım! Dere yatakları, fiziki ömrünü doldurmuş binalar, fay hatlarının geçtiği yerler ile ilgili önlemleri yasal alt yapısı düzenlenerek acilen alınmasını sağlamalıyız.

Enkazdan insan çıkarmakta uzmanlaşmak yerine işler bu raddeye gelmeden önlemleri almalıyız. 65 saat sonra İzmir'de enkazdan kurtulan 3 yaşındaki Elif bizim için bir mucizenin simgesiyken siz bir de ona sorun ne yaşadığını, nasıl hayatta kaldığını! 3-5 gün sonra bu minik kahramanı çoğumuz unutacak belki ama o enkaz altında geçirdiği 65 saatle ömür boyu yaşayacak!

Hadi Elazığ, İzmir'de başardık İstanbul'da kim kimi kurtaracak bütün dünyanın arama kurtarma ekiplerinin buraya gelmesi gerek… Ve enkaz altında her saniye bile önemliyken bu kadar uzaktan yardım beklemek!

Allah korusun… Ama öncesinde mutlaka önlemlerimiz alınsın…

Deprem doğal bir olay, sonucunda meydana gelen kayıplar bizim hata, ihmal ve tedbirsizliklerimizden ibaret; başka bir şey değil!

YORUM YAP