Sevginar Sali

Farkında mısınız?


6 Temmuz 2023 Perşembe tarihli Damga Gazetesi'nde yer alan haberde “EYT yasasının çıkmasıyla birlikte Bakırköy Belediyesi'nden emekli olmaya hakkı kazanan 180 personelin kıdem tazminatlarını ödemek için bin 772 metrekare arsasını satışa çıkaran belediye, ters köşe oldu. İlgili arsanın 72 milyona satıldığı ancak SGK borcu nedeniyle elde edilen gelirin 62 milyonunun hacze gittiği öğrenildi” denildi.

Silivri Belediyesi tarafından belediye çalışanları ve aileleri için hafta sonu düzenlenen Personel Motivasyon Pikniğinde konuşan Başkan Yılmaz'ın açıklamalarına bir göz atalım: “İşçinin, emekçinin alın teri kurumadan emeğinin karşılığını ödeyiniz' diye buyuruyor sevgili Peygamberimiz. Biz de bu hadisi kendimize şiar edinerek göreve geldiğimiz ilk günden itibaren mali bir disiplinle sizlerin ücretlerinizi, ikramiyelerinizi, emeklilik tazminatlarınızı günü gününe ödemeyi kendimize prensip edindik. Bakın göreve geldiğimde bugünkü ifadeyle işçisine, emeklisine 1 milyon dolar borcu olan bir belediyenin yönetimini devraldık. Allah'a çok şükür ki bizim bugün işçimize, emeklimize günü geciken tek kuruş borcumuz yok. İşçilerimiz 25-30 yıllık emeklerinin karşılığını tek seferde ödemenin de mutluluğunu yaşıyoruz. Sizlerin de bildiği üzere maaş, ikramiye ve emeklilik tazminatı ödemelerinin üzerinde durduk ve geçmişten kalan borçlarımızın tamamını ödedik. Silivri Belediyesi artık kendi ayakları üzerinde duran, hiç kimseye ihtiyacı olmayan bir belediye haline geldi. Maalesef personeline, işçisine maaşını, emekli ikramiyesini gününde ödemek, zamanında ödemek bir marifet haline geldi. Oysa ki bu, tüm belediyelerin yapması gereken bir görevdir.”

***

Sözcü'de Deniz Ayhan imzası ile 29 Haziran 2023 tarihinde yayınlanan “Belediyeler batakta” başlıklı haberde “Toplam bin 391 belediyede gelirdeki artış, giderdeki artışın altında kaldı. Belediyeler 2022'de toplam 41 Milyar 623 Milyon TL açık verdi” bilgisi yer aldı.


Nisan 2023'te faaliyet raporu görüşmelerinde Silivri Belediyesi'nin 2019'da denk, 2021-2021 yıllarında ise artı verdiği bütçe rakamlarını Başkan Volkan Yılmaz “Bütçelerimiz hep ama hep artı yönde ilerliyor” diyerek özetle şu şekilde paylaştı: “Belediyemiz mali yönetiminde temel ilkemiz; israfın önlenmesi, yeni gelir kalemlerinin oluşturulması ve elde edilen tasarruflarla daha fazla yatırım ve daha fazla hizmet etmek olmuştur. Bu anlayışla yaptığımız ve uyguladığımız bütçeler, borçlanmanın olmadığı denk bütçeler olmuştur. Yıl sonunda devreden gelir fazlaları ile bir sonraki yılda daha fazla hizmetleri Silivri'nin güzel insanlarıyla buluşturmak olmuştur. Raporumuzda yer alan mali tablolar incelendiğinde; yıllara göre bütçeler bir önceki yıllara göre hep ama hep artı yönde ilerlemiştir. Gerçekleşen gelirlerimiz bütçeye oranla; 2019 yılında %73'ten %74'e, 2020 yılında %89'a, 2021 yılında %123'e ve 2022 yılında bu oran yaklaşık %107'ye çıkmıştır.
Demek ki kaynaklar doğru kullanılırsa, tasarruf edilirse, sosyal belediyeciliğin gereği, şeffaf belediyeciliğin gereği yapılırsa, bir de belediyenin özkaynaklarıyla yapabileceği işler çok ciddi rakamlara ihale edilmezse belediyenin kasasında para kalabiliyormuş. Belediyeler bütçe açığı vermeden, borç kullanmadan, iş ve işlemlerini hatta dev yatırımları planlayıp yapabiliyormuş.”

YORUM YAP