Damla Ersever

Çocuk kitabı seçerken dikkat etmemiz gereken noktalar nelerdir?

Çocuk edebiyatı çocukların dil gelişimi açısından oldukça önemlidir. Doğru rol modelleri, yaşamın içindeki belli görevlerin edinilmesinde hikaye karakterlerinin önemi büyüktür. Bu sebeple çocuk kitabı seçiminde özenli ve dikkatli olmamız gerekmektedir. Ebeveyn ve eğitimcilerin bu konulara titiz davranmaları gerekmektedir.

Dikkat etmeniz gereken noktalar şunlardır:

1) Aldığımız kitabı önce kendimiz okumalıyız. Kitabın içeriği ve resimlerin uygunluğu analiz edilmelidir.

2) Kitap seçimi yaparken çocuğun yaşına uygun olup olmadığını dikkate almalıyız.

3) Kitabın yazılma hedefi ve bir amaca hizmet edip etmediği oldukça önemlidir. Çocuğunun gelişimine katkı sağlamalı ve eğitici olmalıdır. Ayrıca hayal gücünü ve yaratıcılığını geliştirecek nitelikte olmalıdır.

4) Çocuğun kelime haznesini geliştirecek ve yeni kelimeler edindirebilecek içerikte olmalıdır. Türk dilinin doğru kullanılması ayrı bir önem taşır.

5) Kitabın sübliminal içeriğinin olup olmadığını, argo sözcüklerin ve şiddet öğelerinin bulunup bulunmadığından ebeveyn ve öğretmenler sorumludur.

6) Bazı çocuk kitaplarının kapak kısmında “Pedagog Onaylı” yazılmış dahi olsa bu yanıltıcı ve doğru bilgi olmayabilir. Bu konuda her zaman kitabın içeriğine bakılması gerekmektedir.

7) Kitabın boyutu çocuğun tutabileceği boyut ve kalınlıkta olmalıdır.

8) Çocuğun ilgisine uygun kitaplar tercih edilmedir. Çocuğun kendi hikaye kitabını seçmesine destek olunmalıdır.(İçeriğinin temiz olduğuna inandığınız içerikler arasından çocuğunuzun seçim yapmasına izin verebilirsiniz.)

9) Cümleler uzun olmamalı yalın ve kolay anlaşılır olmalıdır.

10) Kitaplar az yazılı, çok resimli ve baskı kalitesi iyi olmalıdır.

YORUM YAP