Sevginar Sali

CHP’nin başkanlık yarışı

AK Parti'yi geçtiğimiz hafta yeterince kurcaladık. İsterseniz bu haftaya da CHP'de olup bitenlere göz atarak başlayalım. CHP Genel Merkezi Perşembe akşamı ilçe örgütlerine ulaştırdığı genelge ile adaylık düşünenler için 1 ila 19 Ekim tarihlerini aday adaylığı başvuru süresi olarak duyurdu. Aday adayı olmak isteyen il, ilçe ve belde başkanları da 1 Ekim-12 Ekim tarihleri arasında istifalarını sunacak.

SUNA GÖÇENGİL İSTİFA EDECEK Mİ?
Bu son konu üzerinden CHP'nin olağan halde Suna Göçengil ile yerel seçimleri gerçekleştireceğini belirtmiş olalım. Perşembe günü aday adaylığı süreci hakkında bilgi için görüştüğümüzde laf arasında, “İstifa var mı?” diye sordum, “Yerel seçimlere kadar görevimin başındayım” dedi. Sonrası için düşündüğünüz tüm olasılıklar için kapı epey aralık kaldı : )
Siyaset söz konusu olduğunda ve hatta hayat artık elimizde ne uzun vadeli yaşam ne de kariyer planlama fırsatları kalmadı… Kendimden biliyorum bir süreci ne kadar planlamaya çalışırsam o kadar hayat onları bozmak için etkisini ortaya koyuyor… Bizden daha güçlü, etkin, kontrol etmemiz mümkün olmaya süreçlere gebe yaşantımızda ‘planlama' zor iş…
Neyse konuyu dağıtmayalım…
CHP'nin Belediye Başkan Aday adaylarıyla devam edelim…

ÜÇÜ YENİDEN ADAY ADAYI
Yılbaşından bu yana “Yeniden varım” diyen, mevcut belediye başkanı Özcan Işıklar CHP'nin en güçlü seçeneği…
Selami Değirmenci de aday adaylığını ilan etti.
Yavuz Çengel, ortalığa dökülüp bir beyan ya da niyet açıklamasında bulunmasa da gönlünden Silivri Belediye Başkan Adaylığı geçtiği bilinen bir gerçek. Geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiği Ankara temaslarından sonra aday adaylığı başvurusu kimse için sürpriz olmaz.
Bu üç ismin CHP belediye başkan adaylığı ile ilişkisi epey geçmişe dayanıyor…
2009'da Değirmenci de Çengel de Işıklar gibi CHP'nin belediye başkan aday adayıydı? CHP tercihini Işıklar'dan yana kullandı…
2014'te de Değirmenci de Çengel de Işıklar gibi tekrar aday adayıydı; Genel Merkezin tercihi yine Işıklar'dan yana oldu…

YENİ ADAY ADAYLARI
Bir de söz konusu bağı yeni kurmaya niyet eden genç isimler gündemimize gelebilir… Hali hazırda meclis üyeliği görevlerini yürütüp siyasi hedeflerinde çıta yükseltme hareketi içinde bulabiliriz kendilerini… Pek çoğunuzun aklına Bora Balcıoğlu geliyor muhtemelen… Onun dışında iki başka isim kast ettiğim. Onlar niyetlerini alenen kamuoyuna ilan etmeden ya da özelde paylaştıkları şeyin artık bu sınırlar dışına taşması isteğini belirtmedikleri sürece açıkça şimdilik kimliklerini yazamam…
Ama mutlaka üzerinde durmamız gereken birkaç değerlendirme daha var…
“Ya Özcan Işıklar ekibini yenileyecek ya da Silivri halkı belediye başkanını değiştirmek zorunda kalacak” tarzında sıklıkla karşılaştığım değerlendirmeler oluyor. Söylemdeki sertlik, uygulamada bu denli katı olmaz ama bence üzerinde düşünülmesi gerekiyor kesinlikle.
Bu aslında Işıklar'a bir çağrı “Seni değiştirmek istemiyoruz. Bize gerekçe ver!”
Yapılan ve yapılmayanlar, korunan ve korunamayanlar… Işıklar'ın kendisinde bir değişiklik beklemek yıllardır onu tanıyanların çok zor inanacağı bir yanılgı… Kendisine en büyük değişimi Muharrem İnce ile birlikte sürüklendiği Cumhurbaşkanlığı ve Genel Başkanlık yarışları yaşattı… Bir de torunu Meriç Asya, kalbinin yerini ve nasıl güzel atabileceğini anımsattı!
Silivri halkı veya meclis üyeliği ile gönül bağını geliştirmek yerine Işıklar ile yakınlıklarına yatırım yapan isimlerin siyasi geleceği pek çok masada (uygun koşullar olsa da olmasa da) otopsiye yatırılıyor…
Ve her iktidar gibi ama Işıklar'ın daha çok uyguladığı bir ‘kendini koruma' durumumuz var… Işıklar, ekibi içinde bugüne kadar kendine rakip olabilecek isimleri bulundurmayı, barındırmayı, onlara yetki vermeyi pek tercih etmedi. Onun tercihini değiştirmek zorunda kalacak güçlü bir duruşa da rastlanmadı, kimse tarafından sergilenmedi. Işıklar'a rağmen ekibinde yer alan ön seçimle gelen meclis üyeleri ona hem seçimi almasında yardımcı oldu hem de yeni ekip arkadaşları kazandırdı, değerlendirmeyi bilirse bundan sonrası için de güçlü yol arkadaşları kazandırmasının yolu açık.
CHP'nin Silivri'de seçim kazanması veya kaybetmesi kim ne derse desin hala en güçlü ve belirleyici haliyle Özcan Işıklar ismi etrafında düğümleniyor. Dostu düşmanı, seveni sevmeyeni içinde mutlaka biliyor ki Işıklar ancak kendi istemezse aday olmaz! İstediğini de her fırsatta söylüyor zaten.

SİLİVRİ KİMSE İÇİN ÇANTADA KEKLİK DEĞİL
Işıklar'ın ve hatta oldu ki başkası CHP'nin adayı oldu (daha çok) asıl meseleleri; seçimi kazanmak. Silivri hiç kimse için çantada keklik değil… Bu renk vermeyen, kafası karışık, duyguları ve yapısı anlık değişen seçmen profilinde yol almak bile çok zorken, oy almayı siz düşünün.

CEZAEVİ OYLARI İLE İLGİLİ HAZIRLIK
Ha bir de CHP'nin ‘ilk yardım' şansı cezaevi oylarını ilçede saydırmamak üzere Hükümetin giriştiği hazırlık var tabi… Uzun zamandır konuşuluyordu, muhtemelen seçime kadar kesinleşir.

YORUM YAP