Sevginar Sali

CHP, belediye personelini kayıp mı ediyor?

Ocak meclisi iktidar ve muhalefet arasında tam bir strateji dansına sahne oldu. Volkan Yılmaz, iktidar hususunda uzmanlaşırken, CHP de yeni konumunda boş olmadığını hissettirdi.
CHP'nin niyeti gerçekten Yılmaz'ı sıkıştırmak değil, yani yıkıcı bir muhalefet yaklaşımları yok. İktidar ile empati yapma duyguları çok gelişmiş; 10 sene yönetim tecrübesinden sonra. Yönetmenin güçlüklerini, muhalefet etme sorumluluğundan daha iyi biliyorlar. Ama her iki taraf da yeni konumlarını öğrenecekler…
Gelelim Cuma günü olup bitenlere…
Yılmaz, borç ödeme gerekçesi ile Selimpaşa'da iki yerle ilgili (tahmini satış bedeli 1,5-2 Milyon TL olarak ifade edildi) satış yetkisi talep etti. Yerel gerekçelerden daha çok; İBB'de meclis çoğunluğunu elinde bulunduranların iktidarı engellemesine Silivri meclisinde CHP'liler misillemede bulundu. Ancak Başkan Bey bu hareketi ustaca bir hamle ile CHP'lilerin aleyhine çevirdi.

***
Bu mevzunun derinliğine dair biraz geriye gidelim…
2019 yerel seçimlerine sayılı günler kala dönemin Belediye Başkanı Özcan Işıklar'ın personeli ile yaptığı toplantıda belli kesim için en önemli beklenti bir yıldır ödenmeyen ikramiyelere ilişkin söyleyecekleriydi. Işıklar'ın bu durumu es geçmesi; gel gitler yaşayan ve aynı zamanda seçmen olan belediye personelinden rakibine, seçim sonucunu belirleyen 2300 oy farkına bakılırsa, önemli bir takviye akışına yol açtı.

***
Yılmaz, geldiği gibi kendi dönemindeki ikramiyeleri ödeme hassasiyeti gösterdi ve geçmişe ilişkin borçları kapatma gayreti sergiliyor. Ekonomik darboğazı da hesaba katarak Başkan Bey'in geçmiş dönem alacaklarını karşılamak amacıyla, stratejik bir hamleyle son anda somutlaştırdığı, arsa satışının nasıl prim yaptığını düşünün. Bu sürece karşı çıkmanın CHP açısından ne kadar iyi olmadığını bulursunuz!
Komisyon görüşünden dönmek de iyi bir görüntü oluşturmazdı ancak hem de kendi iktidarları döneminde ödenmeyen personel alacakları için gerçekleştirilen hamleye itiraz daha da kötü oldu.
CHP'nin bu hamleyi hafifletmek adına sendikalar arasında görüşmelerine devam edilen yeni dönem ücret artışı konusunda Yılmaz'a anlayış göstermesi çağrısı da karşılıksız kalmadı. 100 kişinin işten çıkartılması ile ancak işçi sendikasının istediği %30'luk zam oranını karşılayabileceklerini söyleyen Yılmaz, sevimsiz ama gerçekçi; konuya nokta koydu.
***
İskeçeli hususunda; CHP ilk defa Yılmaz'ın ‘haklılık zırhına' bir ok geçirebildi. Adeta “Biz senin canını yakarız ama istediğimiz bu değil, bizi zorlama…” der gibi bir hamleydi. “Biz bu işin kitabını yazdık, senin hikayelerine karnımız tok” demediler ama anlayan anladı!
Evet, CHP muhalefet adına çok daha iyisini yapabilir. Tıpkı Volkan Yılmaz'ın iktidar adına yaptıkları gibi… Sadece zamanı ve yerini bekliyorlar… CHP İlçe Yönetiminde taşlar yerine oturmadan, tablo netleşmeden meclis üyelerinden istikrarlı ve güçlü bir duruş beklemek hayal olur. CHP Meclis Grubu sadece Volkan Yılmaz'ın duruşunun belirmesini değil, siyasi dayanakları; ilçe örgütü ve yeni Başkanları ile de pozisyon netliği beklentisi içinde olduklarını hissettiriyor.
CHP'nin ustaca muhalefeti Yılmaz'ın iktidar gücünü de arttıracak. Şimdilik ve belki de geçiş dönemi için asıl ihtiyacımız olduğu şekliyle; nezaket içerisinde, işin tadı tuzu, kimsenin ağız tadını kaçırmadan yerel yönetim işleyişimiz devam ediyor.

YORUM YAP