Ziko: Sonunu düşünen girişimci olamaz!

Ziko: Sonunu düşünen girişimci olamaz!

13.01.2020 13:32:56

DEMKO GRUP; Ortak Sağlık, Güvenlik Birimi ile İş Sağlığı ve Güvenliği sektöründe, ısıtma sistemleri, endüstriyel doğalgaz sistemleri, iklimlendirme soğutma çözümleri ve mekanik tesisat alanında 10. yılını doldurdu. Eşi Berker Ziko ile birlikte şirketi kuran Eda Ziko, KAGİD söyleşi dizimizin bu haftaki konuğu oldu.

“Her girişimci sonunu net düşünmeden yola çıkar” diyen Eda Ziko, tanımını desteklemeyi şu ifadelerle sürdürdü: “Tek isteği elinden geleni sonuna kadar yapıp, pes etmemektir. Zamanı doğru kullanmak önemli. Sonunu düşünen kahraman olamaz; girişimci ve başarılı da diyebiliriz bunun yanına…”
10 yıl önce Türkiye için yepyeni ve çok az bilinen bir alanda eşi ile birlikte kurdukları şirketle iş hayatına atılan Eda Ziko, iş dünyasına ilişkin gözlem ve kazanımlarını anlattı.

“DEMKO TEKNİK BİLGİ SAHİBİ GENÇ BİR ÇİFTİN ESERİ”
Sevginar SALİ: Kendinizi kısaca tanıtıp iş hayatına atılımınızı paylaşır mısınız?
Eda ZİKO: DEMKO GRUP şirketlerinin eşimle birlikte sahibiyiz. Ortak Sağlık, Güvenlik Birimi ile İş Sağlığı ve Güvenliği sektöründe, ısıtma sistemleri, endüstriyel doğalgaz sistemleri, iklimlendirme soğutma çözümleri, mekanik tesisat konularında profesyonel kadrolarımızla 2010 yılının başlarından bu yana hizmet vermekteyiz. Çeşitli yabancı şirketlerde yüksek lisans eğitimim boyunca çalıştım.
Eğitimimizin tamamlanmasıyla 2009 yılı sonlarında sermayesi olmayan ama teknik bilgilerine ve kısa da olsa deneyimlerine güvenen hayat arkadaşları emekleriyle bir güç oluşturup DEMKO'nun adını yazdık. İşte böyle içtendir DEMKO'nun oluşumu. Şu anda DEMKO deneyimli kadrolarıyla, edinilen tecrübeleriyle, sürekli gelişimi hedefleyen, global dünyada kendine yer açan, çağın gerekliliklerine cevap vermeye çalışan bir grup şirketidir.

“BAŞARMA İSTEĞİ, ÇALIŞMA AZMİ”
Sevginar SALİ: İş hayatınızda vazgeçemedikleriniz nelerdir?
Eda ZİKO: Başarma isteği, çalışma azmi, mükemmeliyetçilik (bazen zarar verse de), çalışma motivasyonu vazgeçemediğim şeylerin başında gelmekte. Samimiyet ve disiplinin de bunlara eşlik etmesini seviyorum.

DEMKO GRUP DÜNYASI
Sevginar SALİ: DEMKO Grup'un
faaliyet gösterdiği alanlar ve yenilikleriniz hakkında bilgi verir misiniz?
Eda ZİKO: Isıtma sistemleri, endüstriyel doğalgaz sistemleri, yangın tesisatı, merkezi ısıtma sistemleri, kaskat sistemler, sıhhi tesisat, kalorifer tesisatı, projelendirme ve taahhüt uygulamaları ile, profesyonel kadrolarıyla iş güvenliği uzmanlığı, işyeri hekimliği, diğer sağlık personeli hizmetleri, risk değerlendirme, acil durum planları, temel iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri çalışmalarımızı yürütüyoruz.
Eğitim birimimizde ilkyardım eğitimleri, yangın eğitimleri, acil durum eğitimleri yanı sıra kişisel gelişim sağlanabilecek finans, muhasebe, insan kaynakları, planlama, üretim yönetimi konularında İTÜ hocalarıyla eğitimler gerçekleştirmekteyiz. Patlamadan korunma dokümanları, GSM ruhsatı, belgelendirme ve yeni bünyemize kattığımız sosyal uygunluk denetmenliği ile de ihracat yapan firmalarımızın tercih edilmesini sağlamayı planlıyoruz. Bunların yanında ortam ölçümleri ve basınçlı kap kaldırma kuvvetleri ile ilgili laboratuvar hizmetlerini Anadolu yakasında ortaklığımız bulunan firmamız vasıtasıyla gerçekleştiriyoruz. En yeni olarak bünyemize kattığımız kişisel koruyucu ekipman satışını gerçekleştirdiğimiz NEPKO markamız ile hem işverenin en önemli sorumluluğu olan KKD seçimini doğru temin etmelerine yardımcı olup hem de bu konuda bünyemizde bulunan uzman kadrosunu sürekli geliştirerek; alınan feedbacklerle, tedarikçi firma toplantılarımızla yeni ve kullanışlı KKD'leri sektöre kazandırıyoruz. Anlayacağınız NEPKO tamamıyla bize yeni bir heyecan şu anda. Doğru malı, uygun fiyat ve nitelikte müşterilerimizle buluşturup; deneyimleme şansını yakalamış olduk.

“GİRİŞİMCİLİK BENİM İÇİN DOĞUŞTAN GELEN BİR YETENEK”
Sevginar SALİ: İş dünyası ve yeni bir alanda girişimcilik cesaretinizin
nedenleri neler oldu?
Eda ZİKO: İş dünyası ve 2010 yılında hiç bilinmeyen bir alan olan iş güvenliği ve sağlığı konusunda tamamen insanlara faydalı olma ana fikri ile işe atıldım. Daha sonra girişimciliğin benim için doğuştan gelen bir yetenek olduğunu keşfettim. Belli bir zaman diliminden sonra artık gördüğüm, duyduğum her olgu beynimdeki çarkları döndürmeye başlıyor ve bu olgu nasıl faydalı bir projeye dönüşür diye başlıyorum işi kurup, geliştirip, yıkmaya… Her girişimci sonunu net düşünmeden yola çıkar. Tek isteği elinden geleni sonuna kadar yapıp, pes etmemektir. Sadece zamanı doğru kullanmak önemlidir. Sonunu düşünen kahraman olamaz; girişimci ve başarılı da diyebiliriz bunun yanına…

“KAGİD SAYESİNDE FARKINDALIĞIM ARTTI”
Sevginar SALİ: KAGİD ile ilgili duygu ve düşünceleriniz neler?
Eda ZİKO: KAGİD gerçekten bir okul. İş hayatında belli bir noktaya geldiğim yerde biraz daha sivil toplum hayatında çalışma, burada bir katkı sağlama yönünde aldığım karar sırasında 2014 yılında Aynur Süleymanoğlu ile sohbetimiz vesilesiyle dâhil oldum. Kendisine bir kere daha bu aileye katılmama vesile olduğu için teşekkür ederim. KAGİD ailesinin bir mensubu olmaktan mutluluk duyuyorum. Eskiden duyarlılığımın bu kadar yüksek olmadığı konularda hem bilgi sahibi oldum, hem de farkındalığım arttı. Ve toplumda role model olacak tüm kadınlara büyük görevler düştüğünün bilincine vardım.
Kadınlara iş yaşamında yer alabilmeleri ve girişimci olabilmeleri için cesaret verecek; iş yaşamında kadınların işlerini kolaylaştıracak, fırsat eşitliği yaratabilecek ortamların sağlanması KAGİD'den en büyük beklentimdir. İş hayatında fırsat eşitliği en büyük hayalim; bu hayalime KAGİD ile daha da yaklaştığıma inanıyorum.

“BU BÜYÜ BOZULSUN İSTEMEM”
Sevginar SALİ: Eşinizle birlikte
iş hayatında yol almanın zorluk
ve avantajları neler?
Eda ZİKO: İş hayatında eşimle birlikte yol almak dediğiniz gibi hem avantaj, hem de dezavantaj… Ataerkil bir toplumda yaşıyor olmamız, her ne kadar ütopyam fırsat eşitliği olan bir birey olsam da beni olumsuz yönde etkiliyor. Ben şanslı olan bireylerdenim bunu eşim bana hissettirmiyor. Fakat yaşadığımız toplum böyle, o da bizi zorluyor.
Bunun haricinde biz hem özel, hem iş hayatımızda çok şanslı bireyleriz. Yorulduğumuzda veya hata yaptığımızda (bu sene benim başıma geldi) birbirimize dayanabileceğimiz anlarımız, birbirimize destek olduğumuz alanlarımız var. Eşim olmadan düşünemiyorum. Bu gözle bakarsanız da kendiliğinden gelişen ve sadece ikimizin anlayabileceği beklentilerimiz var. Bu büyü bozulsun istemem.
“SORUMLULUKLARIMI YERİNE GETİRMEK İÇİN ADETA CAMBAZLIK YAPIYORUM”
Sevginar SALİ: Eş, anne, iş kadını hepsi için zamanı nasıl buluyorsun?
Eda ZİKO: Kolay diyemem… Kadın olmak başlı başına zor zaten bir de buna çalışan anne olmak eklenince çok zor… Bazen sizi en yakınlarınız bile anlamıyor. Zaten çalışan anne olarak hep suçlusunuz. Her çalışan kadın gibi sorumluluklarımı yerine getirmek için adeta cambazlık yapıyorum. Ama bu noktada da ailemin katkı ve yardımlarını göz ardı edemem.
Hayatımı kızımın doğumuyla birlikte programlamayı öğrendim. Planlamayı demiyorum çünkü makine gibi yaşar oldum. Bir günümü size anlatsam herhalde çalışan birçok kadın bu anlatımda kendini bulacaktır. Şikâyetçi değilim hem çalışmayı hem de sonradan öğrendiğim anneliği çok seviyorum.
Umarım iyi bir eşimdir. Bu konu hakkında yorum yapamıyorum. Bu sorunun gerçek muhatabı eşim olmalı. Bir gün kendisiyle bir röportajınız olursa en çok böyle bir sorunun cevabını merakla ve pür dikkat okuyacağım…

“ZAMAN BU DÜNYADAKİ EN DEĞERLİ ŞEY”
Sevginar SALİ: Kendiniz için bu hayatta kattığınız en değerli şeyler neler?
Eda ZİKO: Zaman bu dünya üzerindeki en değerli şey. Zamanı doğru kullanmayı, iş hayatında belirlediğim prensiplerimden taviz vermemeyi 2019 yılı bana öğretti. Artık bence yanlış giden, başkalarının işine yarayan hiçbir şeyde bardağın dolu tarafına bakmayacağım. Boş tarafını görüp; boş tarafından ders çıkarıp; yeni prensipler eklemeyi bundan sonrası için düştür edindim.
Enerjimi düşüren tüm kişi ve konulara karşı sınır koymayı; onları yok saymayı değil artı düşüncelerini kendime katmayı öğrenerek; olumsuz enerjilerini de bana aktarmalarına izin vermiyorum.

“YAŞAMA DOKUNMAYI SEVİYORUM”
Sevginar SALİ: Üyesi bulunduğunuz STK'lar ve buralarda bulunma
nedenleriniz nelerdir?
Eda ZİKO: KAGİD, İstanbul Üniversitesi Mevzunlar Derneği, İstanbul Üniversitesi Enstitüsü Mevzunlar Derneği ve yeni dahil olduğum Silivri Dayanışma platformu direkt rol aldığım dernek ve STK'lar. STK ve derneklerde rol almamın nedeni tamamen bazı önemli konularda farkındalığımın artması ve kişilere, yaşamlara dokunabilmek. Ayrıca eşimin direkt katıldığı Silivri Sanayici ve İşadamları Derneği üyeliğimiz de bulunmakta.

“2019 DERS YILI OLDU”
Sevginar SALİ: 2019 size kazandırdıkları ve 2020 hedefleriniz?
Eda ZİKO: 2019 yılı bana çok iyi bir ders yılı oldu. Tüm hayatımı gözden geçirip olumsuz tüm yönleri düzeltme fırsatı yakaladım. Sakin olmayı, fikirlerimde özgürce hedefe ulaşmayı, aldığım kararlardan olumsuzlarından ders çıkarmayı, olumlu sonuçlardan ise cesaretlenmeyi öğrendim.
2020 yılından beklentim ülkemiz için huzur, sağlık, mutluluk ve refah dolu olması. DEMKO için de yeni heyecanlarını dolu dolu yaşayacağı bereketli, sağlıklı bir yıl diliyorum.

YORUM YAP