Sevginar Sali

Bu referandumunun galibi...

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçip geçmediğimiz gazetemizin yayına hazırlandığı dakikalarda henüz belli olamadı…
Kritik bir eşikte takılıp kaldı sonuç açıklamaları…
Sonuç Evet de çıksa Hayır da seçmenin yarısına yakın bir kesiminin yeni yönetim şekline karşı olduğu net bir biçimde anlaşılıyor… Bu netice AK Parti ve MHP siyasi blokuna ciddi bir güvensizlik olarak da hesaba katılmalı.
İstanbul ve Ankara sonucu çok enteresan ve üzerinde durulması gereken nitelikte… Türkiye'nin seçimini belirleyen il'lerde Hayır oyları yarı eşiği aştı… Bu Evet cephesini oluşturan siyasi anlayış için çok derin anlamlar ifade ediyor. Referandum seçiminden sonra siyaset sahnesinde ciddi fırtınalara şahitlik etmemiz kaçınılmaz görünüyor.
Silivri'de %60'ın altında kalan Hayır, CHP'nin kenetlenmesi, daha çok çalışması gerektiğini, işine odaklanması gereğinin işareti olarak yorumlanabilir. %65, hatta %70 ile ilgili beklentiler vardı; hatırlatmış olayım…
Referandumun son haftası AK Parti'nin Silivri'de Evet'e yüklenmesinin yararı hissedildi… AK Parti İlçe Yönetimi açısından kurtarıcı bir sonuç. Ancak siyasi bir seçimde; örneğin belediye gibi AK Parti Silivri için yetersiz pek tabi…
23 Nisan 2017 tarihinde MHP Silivri İlçe Teşkilatı ilçe kongresini gerçekleştirecek. Şenol Türkyılmaz yeniden aday olmayacağı kararını ilan etti. Yani MHP'de değişim var…
AK Parti Silivri İlçe Başkanı Rıfat Kutlu bu sonuç ile ilgili görevden alınmaz. Başka bir gerekçe bulurlarsa bilemem. Ben Silivri'de Evet oranını %35'lerde bekliyordum. Ama Bakanlar Kurulu geçidi ve Genel Başkan Yardımcıları presinin ardından %40'ı epey aşması gerektiği düşünülerek partinin üst mercileri Silivri neticesinden memnuniyetsizlik belirtirse şaşırmam. İstanbul ve Ankara neticelerinden sonra Kutlu'ya gelene kadar kimlerden hesap sormak gerektiğini de atlamamak lazım.
Kutlu'yu kurtaracak ikinci bir durum; partinin önemli isimlerinin İlçe Başkanlığında teşkilat ile iletişimi ve çalışmalara dahil etmiş olma başarısı. Kolay olmamıştır ama AK Parti açısından iyi olduğu kesin… İktidarın yerel temsilcisi için Belediye Başkan Adaylığına heves etmeyecek başka bir ilçe başkanını yerel seçimlere kadar bulmak kolay görünmüyor.
CHP'de Suna Göçengil ile yerel seçimlere gidilir…
Liderler açısından sonucu okumak gerekirse; kesin olmayan sonuçlara göre:
Tayyip Erdoğan+Binali Yıldırım+Devlet Bahçeli= %51
Kemal Kılıçdaroğlu= %49
Kılıçdaroğlu'nun Referandum sonucuna göre Genel Başkanlığında bir değişim beklemiyorum, hatta diğer liderler kan kaybederken o ciddi bir güç, etkinlik kazandı.
Bana soracak olursanız bu seçimin galip gelen lideri CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu oldu… Bıçak sırtı seyreden Referandum neticesi ile kazanan inşallah Türkiye olsun!
Bir yıl sonra yerel, iki yıl sonra genel ve Cumhurbaşkanlığı seçimi var…
Benim istediğim sonuç mu, değil mi henüz belli değil ama Türkiye'yi rayına sokacak bir durumda olduğumuz kesin...

YORUM YAP