Sevginar Sali

Başkan adaylarının eksiklik ve üstünlükleri üzerine...

Silivri tüm yoğunluğuyla 31 Mart'a doğru yol alırken, sohbetler, öngörüler ve değerlendirmeler de seçimin galibiyle ilgili tahminler üzerine kurgulanmış vaziyette.
Saflar giderek sıklaşıyor, yoğunlaşıyor, beklentiler yükseliyor… ‘Bu seçim Silivri'de neyi değiştirir?' sorusunun yanıtını öğrenmeye daha zaman varken, dönüşüm etkisi kendini hissettirmeye başladı bile…
Helen çok kararsız ve sıklıkla “Silivri için oy kullanmayacağım” diyen seçmenin varlığını hissettiğimi söyleyebilirim. Bu vakit itibariyle halen seçim yapmakta zorlanan seçmenin ikna edilmesi de zamanla birlikte hassas konumunu derinleştiriyor.
Volkan Yılmaz'ın handikaplarından biri; temel destek beklentisi içinde olması gereken iki teşkilat tabanının ideolojik zıtlığı! HDP yerine bir şekilde halen Tayyip Erdoğan'ın arkasından gitmeyi seçip, AK Parti'ye desteğini sürdüren özellikle Kürt seçmenler onun güzel hatırına bile MHP adayına oy vermek konusuna pek sıcak bakmıyor! AK Parti'nin üzerine yıllardır adeta zimmetlenmiş gibi olan Kürt oyları başta Özcan Işıklar ve Selami Değirmenci'nin kıskacına çok daha rahat yakalanıyor… Bütün Silivri seçimini 15-16 bin Kürt oyuna bağlamak kadar bunları yok saymak da aynı derecede bizleri gerçekten noksan neticelere vardırır.
İkinci konu; MHP ile ilgili geçmişe dayanan ‘mafyavari' algısı ve Silivri'nin rahat tercihi ve yaşam tarzıyla pek bağdaşmayan üslubu.
İsterseniz AK Parti küskünlerinin de her neye dayanıyorsa dayansın tercih edilmedikleri yerde seçilenin başarısı yerine aksi yönde beklenti içinde olacaklarını de ekleyin de Cumhur İttifakı hesabına da muhasebe tam olsun!
Volkan Yılmaz'ın, şansında her üç konu hakkında da insanı zerre kuşku ve tereddütte sevk edecek yaklaşıma rastlanmamasına karşı, kendisine soğuk bakanların oy rengi üzerindeki etkisi Cumhur İttifakı adayının seçim başarısını belirleyecek.
Yılmaz'ın en büyük avantajı kişisel özellikleri… Alçakgönüllülük, samimiyet, dürüstlük, insan ilişkileri, gençliği, bir siyasetçi için karşısındakini dinlemeyi bilmek büyük bir meziyet.
***
DSP Silivri Belediye Başkan Adayı Selami Değirmenci'nin handikaplarına gelelim…
Birincisi; daha önce 3 dönem görev yapmış olması… Siyasette değişim en karşı konulamaz unsur olmakla birlikte Değirmenci daha önceki görev süresi açısından bundan yeterince faydalanabilecek gibi değil.
2004 seçimlerinde 3 dönem CHP'den belediye başkalığının ardından Genç Parti'den aday olmasından sonra Silivri'de AK Parti'nin iktidar olması sorumlusu olarak gösterilmesi!
Diğer adaylara nazaran özellikle rakiplerinden birine karşı kullanmayı seçtiği sert üslup kendi taraftarlarını birleştirirken, kararsızlar açısından caydırıcı bir etki yaratmakta.
Parti değişimleri siyasette ne kadar kanıksanma yolunda mesafe alırsa alsın, belli bir seçmen kitlesi üzerinde halen güven kaybına sebep olmakta. Değirmenci'nin hırsı da siyaseten güven vermesi önünde engel teşkil eden unsurlardan biri olarak belirtilmeli.
Avantajları; Silivri'yi çok iyi tanıması, mevcut iktidarın eksikliklerini bilmesi, tanınmışlık, insan ilişkilerinde dağıtmayı bildiği gibi toplamayı da becerebilmesi. Işıklar küskünlerinin, öncelikli toplanma adresi olması… Değirmenci de iyi bir dinleyici sayılabilir siyasetçi olmasına karşın!
(Not: Işıklar'ı yarın ele alacağım… Başka şeyler yazmayı düşünürken, yazı kendiliğinden böyle bir şekle büründü, mani olmadım : ) ”

SEÇİME 19 GÜN KALA…
Özcan Işıklar, daha etkili ama kesinlikle henüz beklentileri karşılayacak düzeyden uzak…
Volkan Yılmaz, sahip olduğu şartlar ile Silivri koşullarında kesinlikle olabileceğinin en iyisini yerine getiriyor…
Selami Değirmenci, Silivri'ye tekrardan başkan olma çabasını terk etmemekle birlikte daha çok iktidarın kilidi olma konusunu zorluyor.
İyi haftalar...

 

YORUM YAP