Hüseyin Kuru

Basından derlemeler...

Geçtİğİmİz hafta içinde Maliye ve Hazine Bakanı Berat Albayrak, yeni ekonomik programına ilişkin açıklamalar yaptı.. buna göre bazı başlıklardan ilerleyelim.
Gayrimenkul fonu kurulacak..
Bankalar Birliği öncülüğünde, kamunun olmadığı bir yapıda enerji ve inşaat gibi yüksek sorunlu kredilerin yüksek olduğu iki sektörde, sorunlu varlıkları alıp borç-hisse takası ile dışarı çıkarılacağı ve bankaların bilançolarının temizleneceği bir sistem öngörülüyor. Bunun için Enerji Girişim Sermaye Fonu ve Gayrimenkul Fonu kurulması planlanıyor. Bu yeni finansal model ile sorunlu varlıkların ayrılıp bankaların, yerli ve yabancı yatırımcıların iştirak edeceği fonlarla yönetilmesi sağlanacak. Kredi Pazarı'nda yer alan habere göre; Gayrimenkul sektöründeki takipteki krediler ve bankaların sorunlu konut kredileri için daha önceden uluslararası fon kuruluşları talip olabilecekleri konusunda açıklamalarda bulunmuştu.
Konut kredilere etkisi..
Bankacılık sektörüne ilişkin sermaye artırımı, kamu bankalarının likiditesi, sorunlu kredilerin sektöre yansıması ve yeniden yapılandırma kredileri hakkında ise; Sermaye güçlendirme stratejisi kapsamında kamu bankalarına toplam 28 milyar lira DİBS verilmesi ve sermaye yeterliliği ile likiditesinin artırılacağını belirtti. Ayrıca bazı sorunlu kredilerin bankaların ulusal-uluslararası yatırımcıların iştiraki olan bilanço dışı fonlara devredileceğini belirtti.
Tahsili gecikmiş alacakların da takipte olduğunu ve bankacılık sektörü için risk teşkil etmediğini ifade etti. Açıklamaya göre; direkt olarak konut kredisi faiz oranlarına ilişkin bir açıklama gelmese de en uygun konut kredisi faiz oranlarını sunan kamu bankalarının sermaye yeterliliğinin güçlendirilmesi ve likiditesinin artırılması vurgusu geldi.
Son haftalarda artış eğilimine giren konut kredisi faiz oranları karşısında kamu bankalarının da olası bir faiz artışına gitmesinden tedirgin olan tüketici için olumlu bir haber olarak görülebilir. Son haftalarda özel bankaların konut kredisi faiz oranlarında artış yapması ile kamu bankaları ile özel bankalar arasındaki faiz makası açılmaya başlamıştı. Uzmanlara göre kamu bankalarına yapılan sermaye desteği ile Ziraat Bankası ve Halk Bank'ın düşük konut kredisi faiz oranları ile piyasayı desteklemesi bekleniyor.

Konut Kredisi Faiz
oranlarında son durum..
Bankaların konut kredisi ortalaması güncel olarak yüzde 1.9 seviyesinde. En düşük tabela konut kredisi faiz oranı Ziraat Bankasının uyguladığı yüzde 1.28 düzeyinde. Banka gayrimenkulü konut satışlarında ise HalkBank ve VakıfBank kampanyalı yüzde 0.98 konut kredisi faiz oranı kullandırıyor. Özel bankaların konut kredisi faiz oranları ise yüzde 1.54 ile yüzde 2.58 aralığında seyrediyor.
***
Sektör yorumu
İNTES Başkanı Celal Koloğlu yaptığı açıklamada "Reform paketi, ekonomide uzun vadede yapısal dönüşümü hedefleyen ve 2019'da atılacak adımları içeren değerli bir yol haritası niteliğinde" dedi. Bakan Berat Albayrak tarafından açıklanan "Yeni Ekonomi Programı"yla ilgili olarak, "Reform paketi, ekonomide uzun vadede yapısal dönüşümü hedefleyen, 2019'da atılacak adımları içeren değerli bir yol haritası niteliğinde" şeklinde konuştu. Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, Koloğlu, yazılı açıklamasında, mali disipline odaklanılması ve mali sistemi güçlendirecek düzenlemelere yönelik atılacak adımları olumlu bulduklarını söyledi. Özellikle yargı reformu strateji belgesinin reel sektöre önemli katkısını olacağını belirten Koloğlu, "Türkiye'de tasarruf sisteminin güçlendirilmesine yönelik atılan adımların yatırımlara döneceğine inanıyoruz. Reform paketi, ekonomide uzun vadede yapısal dönüşümü hedefleyen ve 2019'da atılacak adımları içeren değerli bir yol haritası niteliğinde" değerlendirmesini yaptı.
Koloğlu, sektör olarak yarattıkları katma değer ve istihdam ile ülke ekonomisinin taşıyıcı gücü olduklarını dile getirerek, şu şekilde konuştu:
"Yerel seçimlerin ardından 4,5 yıllık seçimsiz bir döneme girdik. Bu, ekonomide yapısal reformlara odaklanabilmek açısından önemli bir fırsat olacaktır. Artık tek gündemimiz ekonomi olmalı. Seçim gündeminin geride bırakılması ve reform paketindeki düzenlemelerin de hayata geçirilmesiyle ülkemiz yatırımlara, istihdama ve sürdürülebilir ekonomik büyümeye odaklanacaktır." dedi.
***
Bugünlerde hem sektörde dillendirilen, hem de konut alıcıları ve tüketici dernekleri tarafından kamuoyunda tartışılan çok ciddi bir konu daha var.. aidatlar!

Aidat faizlerine kim dur diyecek..
Kat mülkiyeti kanunundaki aidat faizi bankalarla yarışıyor.. bankaların kredi kartlarına uyguladıkları aylık faiz oranları yüzde 2 seviyelerinde seyrederken, geciken site aidatları için uygulanan yüksek faiz oranları ev sahipleri ve kiracıların canını yakıyor. Site aidatları yüzde 30 ile 50 arasında artış gösteriyor. Aidatlarını vaktinde ödeyemeyen ev sahiplerini ve kiracılar faiz batağı ile karşı karşıya. Geciken aidatlar için site yönetimlerinin talep ettiği aylık yüzde 5'lik faiz, yıllık bazda yüzde 60'ları buluyor. Yönetimler, bu oranın kendilerince belirlenmediğini savunup, Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 20. Maddesine dayanarak fark talep ettiklerini söylerken, tüketici hakları savunucuları yanlışlığın düzeltilme adresinin TBMM olduğunu dile getiriyor.
Yeni Akit'ten Buğra Kardan'ın haberine göre; Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, aidat konusunun Kat Mülkiyeti Kanunu'nda yer aldığını söyledi. Ağaoğlu, "Bu nedenle faiz mağduru ev sahipleri ile kiracılar tüketici hakem heyetlerinde veya mahkemelerde haklarını arayamıyor” dedi. Yasanın dönemin ruhuna uygun olmadığını vurgulayarak Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'a bir çağrıda bulundu.. “Parlamentoyu adım atmaya ve mağduriyetleri gidermeye davet ediyorum. Bakanımız Murat Kurum, bu konuda adil bir düzenleme yapılmasına vesile olmalıdır. Bugüne kadar yaptığı uygulamalarla vatandaşların takdirini kazanmış olan Sayın Kurum, yüksek faizle mücadelenin önündeki önemli bir engeli de kaldırmış olacaktır" şeklinde konuştu.

Eksikler giderilmeli
Ağaoğlu, gecikmiş aidatlara uygulanan yüksek faizlerle ilgili şikâyetlerin arttığına dikkat çekerek "Ne yazık ki, Kat Mülkiyeti Kanunu'nda aylık yüzde 5, senelik yüzde 60 faizden söz ediliyor. Bu, çok ama çok yanlış bir uygulama. Malum, kanun yürürlüğe girdiğinde enflasyon oranı yüzde 60'lar mertebesindeydi. Şu anki oranın 3-4 katıydı. Bu hakikat unutulmamalı, yanlış veya eksik hususlar bir an evvel düzeltilmeli. Yani Kat Mülkiyeti Kanunu'nun güncellenmesinin vakti geldi, geçiyor bile. Alınması gereken önlemler belli. Bir kere gecikme faizi oranı tavanı yeniden belirlenmeli. Kira artışı yasal sınırı gibi aidatlarla ilgili yaptırımların da makul bir limiti olmalı. Şu şartlar altında gecikme faiz oranı aylık yüzde 2'yi geçmemeli" dedi.
Ağaoğlu, son dönemlerde site yönetimlerinin aidatlara yaptığı fahiş zamlara da değinerek, aidat borcunu ödeyemeyen kat malikleri veya kiracıların kapısına gelen ihtarnameleri yazan ve sonraki süreçleri yöneten avukatlık bürolarının bu hizmetleri yüksek bedellerle yaptıklarını, faturanın ise ev sahipleri ile kiracının cebinden çıktığını ifade etti.

İlave maddeler devreye girmeli
Tüketici Kanunu'na da ilave maddeler konulabileceğini kaydeden Ağaoğlu, böylece ev sahiplerine ve kiracılara da hakem heyetleri ile mahkemelere başvurabilme yolunun açılabileceğinin altını çizdi.
Faiz tuzağı icrada da var
Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, borcundan dolayı icraya verilen tüketiciye olması gerekenden fazla faiz uygulanmasına tepki gösterdi. Şahin, vatandaşlara “Uygulanan faize dikkat edin, itiraz hakkınız var” diye seslendi.
Şahin, tüketici işlemlerinde yıllık faiz oranlarının yüzde 20 civarında olduğunu söyledi. Şahin, sözlerine şöyle devam etti; "Ancak bazı bankalar GSM operatörleri veya zincir mağazalar tüketiciyi borcundan dolayı icraya verdiğinde olması gerekenden fazla, yani yüzde 35 civarında faiz uyguluyor. Dolayısıyla tüketicinin borcu, olması gerekenden daha fazla oluyor. Tüketiciler, her konuda hakkını aramaktan çekinmemeli, itiraz edilerek hak talep etmek mümkün. Açılan davanın kazanılması durumunda yapılan tüm masraflar karşı taraftan geri alınabiliyor. Ancak her 100 kişiden belki biri dava açarak işletilen fazla faiz oranını geri alıyor.. dolayısıyla 99 kişi bunu kabulleniyor" dedi.
İyi haftalar..

YORUM YAP