Sevginar Sali

‘Bal’a niyet ‘bora’ya kısmet!

Dün sabah Silivri Belediye meclisi Bora Balcıoğlu Başkanlığında, yeni dönemde ikinci kez toplandı. İktidar taraftarlarının yoğun ilgisini, AK Parti İlçe Teşkilatı da Başkan düzeyinde temsil ile aratmadı. Balcıoğlu, güleç yüzü ve sempatik tavrı, farklı kazanma memnuniyet ve mutluluğu ile açtığı meclisin havasını MHP ve AK Parti Grup Sözcülerinin değerlendirmelerinden sonra “Gündeme geçmeden önce geçen dönem borcunu açıklayayım” diyerek farklı bir iklime taşıdı. Meclisteki hava tam dışarıdaki gibiydi anlayacağımız. Yaz geldi derken buz kesen ortalık!
MHP Grup Sözcüsü Sultan Aşkın'ın “Yasalar belediye yönetimlerinin denetim yollarını belirlemiş ve bunları sıralamıştır. Belediyeler, hem iç denetim yolu olan siyasi denetim yani denetim komisyonları ile her yıl; sayıştayın belirlediği periyotlar ile de sayıştay müfettişleri marifetiyle denetlenirler. Bu denetimler ile görevlendirilmiş kişiler haricindeki kişilerin, mesela İBB veya İSKİ personeli olduğunu belirten kişilerin, belediyenin birimlerinden hiçbir yazılı talep ve karara dayanmadan bilgi, belge ve rapor isteyemeyecekleri açıktır. Bu talep veya sözüm ona denetimler hukuka aykırı olup, alenen de suçtur. Belediyeye ait belgeleri yasal görevleri olmayan kişilerle paylaşan veya paylaşılmasına yönelik talimat veren kişilerin talimat ve işlemleri de suç teşkil eder” çıkışı Balcıoğlu'nu tavır değişikliğine yönelten ilk muhalefet hamlesiydi.
AK Parti adına konuşan Celalettin Yazıcı'nın meclis işlevini farklı ve artı değere taşımak adına sunduğu ‘başka bir yol' öneri, ortak bir dil ve hareket noktasındaki yerel yönetim tavsiyeleri de Balcıoğlu'nun aşırı tepkisi ile karşılık buldu. “Geçen dönem söyleyemediklerinizi bana söylüyorsunuz” tarzında imalı çıkışı sadece Balcıoğlu'nun siyaseten içini soğutmakla kalmadı, mecliste de soğuk bir rüzgârın esmesine neden oldu.
Muhalefetin hamleleri üzerine Başkan Bey geçen dönem borç kozunu ileri sürdü ancak MHP Grup Sözcüsü de hazırlıklıydı dahası geçen dönem 5 yıl boyunca Plan Bütçe Komisyon Başkanlığı görevini yürüten Salim Çavdar'ın müdahalesi Balcıoğlu'nu oldukça zor bir duruma soktu.
Muhalefetin karşısında durmakta güçlük yaşayan Balcıoğlu'nun tavrı sertleşti, defaten kullandığı “Ben hakimim” ifadesi bocaladığını perdelemeye yetmedi.
Aşkın'ın açıkça MHP'nin muhalefet tavrı ile ilgili söylemine karşın Yazıcı, AK Parti Grubu adına Balcıoğlu'na neredeyse dayanışma alanı açmasına Başkan Bey'in toptancı bir tavırla muhalefeti sindirme, sesini kısma yaklaşımı şahsi karizmasında çizikler ile neticelendi. Türkiye'nin genel siyasetinde CHP ile AK Parti arasında yaşanan yakınlaşma ikliminden esinlenme Silivri'de Balcıoğlu'nun oldukça iddialı olduğu ‘yerel yönetim tecrübesine' sanki kurban gitti. Hasarı ya da telafisini ilerleyen günler daha net gösterecek. Geçen dönem Volkan Yılmaz'ın CHP'lilere karşı tutumunda kendisine ‘ödünç verilen CHP oylarını' hatırlatmak durumunda kalıyorduk, Balcıoğlu da bu dönem için kendisine şans veren AK Partili seçmenleri anımsayarak mı acaba partilerinin Grup Sözcülerine karşılık verse?!
Balcıoğlu'nun her defasında ve sıklıkla dile getirdiği yerel yönetim tecrübesinin önemli bir kısmını borçlu olduğu önceki dönem Belediye Başkanlarımızdan Özcan Işıklar'ın alıntılaması ile siyasi jargonumuza kazandırdığı “Bilmek acıyı arttırır” sözüne farklı bir bakış açısıyla yaklaşmak mümkün ve yararlı da olur. Şöyle ki bilmemek de son derece acıtıcı ve incitici olabilir. Bunlardan sakınmak adına kontrol ve yönetmeye talip olduğumuz, sorumluluğumuzdaki en azından temel şeyleri öğretmekten başka şansımız yok.

*Mecliste Gençlik Haftasını anımsatan Ebru Onur ve Görkem Ercan'ın çıkışları umut vericiydi.
*Salim Çavdar'ın anlık bütçe analizi tatmin edici ve açıklayıcıydı. Konuya hakimiyetin avantajını hissettirdi.
*Grup Sözcülerinde muhalefet olarak MHP'li Sultan Aşkın, vizyon ve farklı bir bakış açısı irdelemesi ile AK Parti adına Celalettin Yazıcı göz doldurdu.
* Mehmet Keleş'i sosyal medyada partisi ve parçası olduğu yerel yönetimi savunmak zorunda kalmadan meclis performansını izlemeye sabırsızlanan tek ben olmasam gerek. Bora Başkan söz verme konusunda muhalefete yönelik cimri anladık da kendi grubundakiler bari gönüllerince konuşsun.

Dipnot: Bora: genellikle arkasından yağmur getiren ya da yağmurla birlikte gelen sert ve çabuk geçen fırtına, sağanakla karışık sert fırtına.

YORUM YAP