Ali Kemal Demir

Amatör Hakemler yine mağdur edildiler

Türkiye'de her sektörde yaşanan ekonomik kriz, futbol dünyasını vurmaya devam ediyor. Amatör hakemler de bu krizden nasibi aldı.

Üç büyükler dahil Kulüpler Türkiye Futbol Federasyonu'ndan alacaklarını tahsil edemiyor. Beşiktaş'tan sonra TFF'ye de zarar vermeyi başaran eski Başkan Yıldırım Demirören döneminde federasyonun yayıncı kuruluş beIN Sport'a (o dönemdeki ismi Digiturk) kaybettiği 80 milyon dolarlık ek yayın paketi davası Türk futbolunda ekonomik krize sebep olmuştu.

Sadece Süper Lig Kulüpleri değil, 2'nci ve 3.Kulüpleri de bu süreçte TFF'den alacaklarını tahsis edemediler. Bu durum, Kulüpleri yeni sezon öncesinde çaresiz bıraktı. Sadece 3.Lig Kulüpleri 240'ar bin TL'lik naklen yayın giderlerinin yanı sıra, sponsorluk parası (ortalama 100 bin TL) ve genç oyuncu oynatma gibi bazı alacaklarını hesaplarında göremeyince transferde durağan bir döneme girdiler.

VAR'a yoka para harcayan TFF, şu anki dönemde, Profesyonel müsabaka hasılat gelirleri, harç ve cezalar, alt yapı fon giderleri, tescil, vize, aidat gelirleri, satış gelirleri, renk ve isim değişikliği, kurs aidatları, hakem ve gözlemci vizeleri, sınav harçları ve UEFA Kulüp Lisans gelirleri gibi birçok kalemden para kazanıyor ancak maç başı 80-90 TL alan Amatör Hakemler Nisan ayından sonra para alamadılar.

Hakemler vize ücretlerini yatıramadı
İstanbul'da resmi kayıtlara göre 590 civarı faal Hakem var. Bu hakemlerin her birinin TFF'den ortalama en az 850-900 TL alacağı var. İstanbul Hakemleri bu sezon Mart ayına kadar hak edişlerini düzenli olarak aldılar ancak “Mart ayı dert ayı” atasözü gerçek oldu ve Hakemlerin maç paraları gecikmeye başladı. Hali hazırda 2 yıldır zam da alamayan amatör hakemler paraların yatmaması sebebiyle mağdur edildiler. TFF, Süper Ligde maç başına 10 bin TL civarı ödeme yaptığı Hakemlerin ücretlerini gecikme yaşanmadan öderken, Yardımcı Hakemlerin 55 TL, Hakemlerin ise 90 TL aldığı halde amatör hakemlerin hak edişlerini bir türlü ödeyemedi. Amatör Liglerde görev yapan ve çoğu öğrenci olan bazı hakemlerin atletik testleri geçip sınavlardan başarılı olmalarına rağmen senelik vize ücretlerini TFF'den para yatmadığı için ödeyemediği biliniyor. Vize ücreti yatıramayan hakemler, önümüzdeki sezon hakemlik yapamayacaklar.

Teyyo Pehlivan'ı bile geride bırakanlar
Amatör Hakemlere vize zamanı hemen paralarını yatırıp vizelerini yapmaları için baskı yapan ve ‘Vize zamanı aidat yatırmazsan vizeni yaptırmayız' diyerek il hakemlerini tehdit etmeyi marifet bilen Türkiye Faal Futbol Hakemleri ve Gözlemcileri Derneği Genel Merkezi ve Süleyman Abay'ın Başkanlığını yaptığı İstanbul Şubesi; Hakemlerin hakkını savunacağı yerde garip bir şekilde 3 maymunu oynarken, traş yapmakta Berber Vecihi'yi, mübalağa etmede Teyyo Pehlivan'ı bile geride bırakan ve ‘Amatör Futbolda Dünya'da Birinciyiz' diyenlerin ilk sırayı mı son sırayı mı kast ettiğini tam anlayamadım ama ortada bir sorun olduğu gerçek.
Gönül işi olan ve bin bir cefa çekilen Amatör Ligde hatasıyla günahlıyla sevabıyla birçok Hakem görev alıyor. Bunların birçoğu öğrenci ve yol parasını dahi zor denk getiren Hakemlerden oluşuyor. Sahada adalet dağıtması beklenen hakemlere hiçbir zaman adaletin dağıtılmadığı bir kurumda bir de maddi zorluklar olması yakın zamanda sahada hakemsiz maçlara davetiye çıkarıyor.

YORUM YAP