Sevginar Sali

Akşener’in Silivri mesajı

Silivri açısından son derece önemli bir haftayı geride bıraktık. Aynı zamanda Silivri'nin ne kadar önemli olduğunu ifade eden de bir süreç olarak değerlendirmek mümkün yaşadıklarımızı.
İki ertelenen programın ardından İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Perşembe günü Silivri'deydi. Ofisten Akşener'in geleceği alana gitmek üzere yol alırken, programı birlikte takip edeceğimiz Renginar Sali'ye dedim ki; ‘Akşener, şov yaparsa (bir ilçe gündemini sallamak genel başkanlar için çocuk oyuncağıdır) Silivri'de MHP ile ödeşmek istediğini anlarız.
Ancak mümkün olduğunca parmaklarının ucunda ve kimseyi rahatsız etmeden ziyareti gerçekleştirmeye gayret gösterirse; bu uzunca bir süre omuz omuza siyaset yaptığı ve halihazırda Silivri Belediye Başkanı olan Volkan Yılmaz'a üstü örtülü bir mesaj olur. “Senin alanına girmiyorum, buradaki kazanımına saygı gösteriyorum” şeklinde yorumlanır…'

***

Bazı kimseler Akşener'in Silivri'ye bakış açısını MHP ile ödeşeceği bir alan olarak değerlendiriyor. MHP'nin Türkiye'de birçok ama İstanbul'da tek belediyesi var. İYİ Parti de Silivri'de oldukça iddialı. Buradan yola çıkılarak hatta Millet İttifakı kapsamında Akşener'in bu dönem (öncekinde CHP tarafından kaybedilmiş olmasını da ileri sürerek) Silivri ve Çatalca'nın kendilerine, İYİ Parti'ye bırakılmasını talep edeceği, bu hususta ısrarcı olacağı öngörüleri var.
Meral Akşener'in Silivri'de pek çok ziyaretini (20 yıldır MHP döneminden İYİ Parti'ye kadar) takip etmiş biri olarak son gelişinden daha sönük bir misafirliğini anımsamıyorum. Akşener, fiziken geldi ama ruhen ya burada yoktu, ya da birilerini rahatsız etmemek için (MHP'li Belediye Başkanı Volkan Yılmaz'dan başkası olma ihtimali yok…) parmaklarının ucunda, yüzeysel, hızlı bir şekilde programını tamamladı.
“Siyasi soru kabul etmiyorum” derken ağır ekonomik sonuçlara sebep saydığı hükümet uygulamalarından Rusya-Ukrayna Savaşına varana dek hızlıca sarf ettiği yorumlardan aslında sadece yerel siyasi konulara girmek istemediğini anlamak için alim olmaya gerek kalmadı.
15 dakikalık esnaf ziyaretlerinden sonra 15 dakika soluklandığı çay bahçesinin sadece 15 adım ilerisindeki CHP standına gitmemesine de kim ne gerekçe gösterirse göstersin, alenen gitmek istemediği için varmadığı aşikar.
Akşener, kendi partisinin standına da gitmeyerek bütün Silivri ziyaretinde tek adrese en önemli mesajı verdi; yerel iktidara… Ve içeriği “Sana karşı değilim” dışında zor yorumlanır. Akşener'in tutumları için 'Silivri'nin seçimine saygı gösterdi' de diyebilirsiniz.
Akşener, ekonomi dedi, dış politikayı eleştirdi, kendisini karşılamaya gelen CHP İlçe Başkanı Berker Esen'e sarıldı, Demokrat Partili Halide Avlu'ya kameralara yanak yanağı poz verdi, geçmiş dönem Belediye Başkanı Özcan Işıklar'ın karşılamasına nezaketle gülümsedi, İYİ Parti İlçe Bakanı Refik Bek'in önceden ilan ettiği programın önemli bir bölümüne uymayarak tekrarlıyorum ki en önemli mesajını MHP'li Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz'a vererek Silivri ziyaretini tamamladı.
MHP'ye, eski partisine de “50 yıl sonra İstanbul'da bir belediye kazanmış olmanıza saygı duyuyorum” da dedi. Bu başarının baş kahramanı Volkan Yılmaz'a aralarına giren siyasi kulvar farklılığının geçmişin vefasına galip gelmediğini hissettirip Silivri programını bitirdi.
Bu arada Millet İttifakının İYİ Parti dışındaki ortakları Akşener'in ziyaretinden sonra rahat bir nefes aldı. Silivri'nin İYİ Parti'ye bırakılma ihtimalinin zayıflaması, İlçe Başkan ve Teşkilatının estirdiği rüzgarın kesilmesi ittifak içi dengeleri etkiledi. İYİ Parti'nin üstün çıkma gayreti ittifak içinde doğal olarak ama artan bir şekilde diğer ortaklarda belli bir rahatsızlığa sebep olmaktaydı. Bu açıdan Akşener'in son Silivri ziyaretindeki tavrına İYİ Parti dışındaki Millet İttifakı ortaklarının tümü de sevindi diyebilirim.
Alternatif Belediye Başkan Adaylığı adresi olarak İYİ Parti'ye bakanlarda da bir hayal kırıklığı duygusu oluşmuştur.
Siyaset bu tabi genel seçimler, hatta yerel seçimlere kadar daha da çok zaman ve sürprizlere açık bir alan üzerinde sözler sarf ettiğimiz. Ama özetle belirtmek gerekirse Akşener, Silivri'de söyledikleri ya da yaptıkları ile değil, söylemedikleri ve yapmadıkları ile en önemli mesajını MHP'li Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz'a verdi.

GÜNÜN SÖZÜ
Kişileri seversiniz ya da sevmezsiniz, adalete inanmaya ihtiyacımız var. Yargılanmadan hatta mahkum olmadan gerçekleştirilen infazlar sadece adalete olan inancı değil, insanlığımızı da öldürüyor. Gülşen tutuksuz yargılansın!

YORUM YAP