Ali Kemal Demir

Ağaçlar çiçek açarken korunursa meyveleri de verimli olur

Bir spor kulübünün en büyük ihtiyacı, kulübün kendine ait tesisinin bulunmasıdır. İstanbul'da tesisi olmayan yüzlerce Kulübe her gün yenileri ekleniyor.

 

İstanbul Futbol İl Temsilciliği, İstanbul'da bir haftada yaklaşık 750 resmi maçın programını yapıyor. Bu kadar fazla sayıya tesis yetmez, sporcu sayısı ve Hakem sayısı yetmez ve Kulüpler, ulaşım sorunları ile birlikte gün geçtikte artan bir sayı ile ligden çekilirler. İstanbul'da son yıllarda liglerden çekilen takım sayısında %200'e varan artış var. Okullarda eğitim dönemi yeniden başladı ancak hafta içi halen maç oynatılıyor. Herkes kendine göre haklı…

 

Türkiye'de amatör kulüpler Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı Spor Genel Müdürlüğü'ne kayıtlıdır. Cumhurbaşkanımızın da amatör olarak futbol oynadığı ülkemizde maalesef amatör spor kulüpleri hak ettikleri değeri görmüyor. Devletin amatör spora daha fazla destek olması gerekirken Genel Spor Müdürlüğü'nün nakdî ve ayni yardım katkısının yeterli seviyede olmadığını görüyoruz. Ayrıca,  bu yardımların dağıtımındaki kriterleri kimse anlayabilmiş değil!

 

Fatih'te 54 faal futbol kulübü var

Amatör futbol kulüplerinin sorunları arasında finansal yetersizlik, sporcu bulma ile tesis konusu başı çekmektedir. İstanbul'un en büyük ilçelerinden olan Fatih'in nüfusu 600 bini geçti. Yine İstanbul'da en fazla Suriyeli mülteci sayısı Zeytinburnu'ndan sonra Fatih'te var. Fatih'in genç nüfusu ise 100 bin civarında. İstanbul'un Fatih ilçesinde hali hazırda GSİM'ye tescilli 54 futbol kulübü var. 42'si faal durumda. Aralarında Vefa, Topkapıspor, Davutpaşa, Karagümrük ve Fatih Mimarsinan gibi 1930'lı yıllardan önce kurulan takımlar var. Fatih takımlarının ekseriyeti 1940 ile 1960 yılları arasında kurulmuş, çoğu halen faal ve sportif mücadelelerini sürdürüyorlar. Fatih takımları arasında Vefa, Yedikulespor (Emniyet ile birleştiği sezon), Yeşildirek ve Karagümrük eski adıyla 1.Ligde, Davutpaşa ise 2.Ligde oynadılar. İstanbul Güngören'e satılan Kapalıçarşı 3.Ligde, Küçükçekmespor olan Süleymaniye Sirkeci ise yine 3.Ligde oynamıştı.

 

Tesis sorunu alt yapıya yansıyor

Fatih'i temsilen Karagümrük 1.Ligde oynuyor. Takip eden takım Vefa... Yeşil-beyazlılar BAL'da mücadele ediyorlar. Süper Amatör Ligde ise Çapa ve Yedikulespor sezonu tamamladı. 1453 Fatih ligden çekildi, Balat küme düştü. Küçükpazar, Fatih Mimarsinan, Haliç ve Cankurtaranspor da gelecek sezon Süper Amatör Ligde olacaklar. Fatih Vatanspor da Kadınlar 1.Liginde mücadelesine devam ediyor. Diğer takımlar 1 ve 2.Amatör Ligde yer alıyorlar. Fatih takımları arasında alt yapılarda Türkiye Şampiyonasına giden sadece bir takım var. Türkiye Şampiyonluğu yaşayan Antrenörlere sahip olan Fatih'te tesis yetersizliği sebebiyle ilçe takımları istenilen başarıya bir türlü ulaşamadılar. Spor kulüplerinin sağlam bir alt yapıya sahip olmaları gerekirken, tesis sıkıntısı Kulüpler hem alt yapı kurmak hem de yukarıya oyuncu verme konusunda zorlanıyorlar. Zaten Fatih'te alt yapısı olmayan Kulüplerin sayısı da az değil. Tam 19 Fatih takımının alt yapısı yok. Bu nedenle İngilizcede yetenek avcısı diye adlandırılan scout ekiplerinin yolu Fatih taraflarına pek fazla düşmez. Fatih'te Namık Sevik ve Mimarsinan Statlarında halen gece 23'te idmana başlayan alt yapı takımları var. Bu çocuklardan sportif başarı beklemez bu şartlarda fazla hayalcilik olur. Fatih'te bir takımda yönetici kartı ile Antrenörlük yapan bir kişi, "seçme yaptık ve gelen 17 kişiyi de aldık çünkü alt yapıda bir tane oyuncumuz yoktu" demişti. Kulüp burada mecburen seçen değil seçilen oluyor.

 

Sahalar tek tek yok oldu

Fatih'te eskiden Çapa sahası (Vakıf Gureba hastanesinin içindeydi), Davutpaşa sahası diye de geçen Çukurbostan, Vatan Caddesindeki askeriye ait saha, şimdi İBB İtfaiyesinin önündeki park olan yerde bulunan saha, Kadırga Cinci sahası, Topkapı Sarayının içindeki saha, Cankurtaran sahası, Sultanahmet Sahası, Vatan Caddesinin başında Sulukule diye anılan saha, Güzelhisar sahası (Kozlu'ya gelmeden yol kenarında) Topkapı Sahası (eski TEKFEN sahaları, Matbaacılar Sitenin yanında) ve Çelikspor sahaları (Silivrikapı'dan içeri girince şu anda halı saha) vardı.

 

Takımlar tesis yönünden sıkıntı yaşıyor

Şimdi ise Vefa Stadı (1. Ligdeki Karagümrük A takım maçlarını oynuyor), Namık Sevik ve Mimarsinan Statları (Fatih Belediyesi'ne ait), İBB Langa tesisleri (şu anda halka açık değil) ve M. Başakşehirspor'un Balat'taki alt yapı tesisleri var. Eminönü ve Fatih ilçeleri 2009'da birleşti ve Fatih adını aldı. Alt yapıda liglere katılan 23 Fatih Kulübün alt yapılarını sayarsak 150 civarında takımdan söz etmiş oluruz ve Fatih'te çok ciddi anlamda tesis sıkıntısı var. ‘Asıl İstanbul' olarak adlandırılan ve Tarihi Yarımada'da yer alan bu önemli ilçe, adını 1453 yılında İstanbul'u fetheden Osmanlı hükümdarı Fatih Sultan Mehmet'ten aldı fakat bu çok önemli ilçenin amatör takımları tesis yönünden büyük sıkıntı yaşıyorlar.

 

Yedikulespor tesisleri çok önemlidir

İBB, 6 Mayıs 2019'dan önce Yenikapı'da 2 adet futbol sahasını da Fatih takımlarına hediye etmişti. Bu tesislerin işletmesini İBB Spor İstanbul yapacak. Bu tesisler yapılırken ilk planda, Gayretspor, Langa, Kumkapı Sarıçubuk, Küçükpazar, Vefa, Karagümrük alt yapı, Kadırga, Cankurtaran, Küçükayasofya, Sakarya İMÇ ve Aksaray takımlarının idman ve maçlarını yapması planlanıyordu. İBB Spor İstanbul'un bu konuda nasıl bir yol izleyeceği henüz belli değil. Umarım, İBB Şenlikköy Stadında olduğu gibi Özel Futbol Okuluna kiralama yapılmaz. Fatih ilçesinde gençlere yeni sahalar yapılması gerekirken, eskiden saha olarak kullanılan tesisler de tek tek elden çıktı. Zeytinburnu ile Fatih'i birbirinden ayıran 10. Yıl Caddesindeki Yedikulespor Tesisleri bu anlamda çok önemlidir. Bu tesisin yeniden spora kazandırılması gerekmektedir. İBB, bu tesisi yıkıp, yerine Sosyal Tesis yapacağını açıkladı. Marmaray inşaatı başlayınca atıl hale gelen ve depo olarak kullanan bu tesisin yeniden spora kazandırılıp, gençliğe hizmet eder halde döndürülmesini umuyorum. Bu tesisin spor alanı olmasıyla birlikte Yedikule çocuklarına da büyük hayrı dokunacak ve spor tesisi olmamasından dolayı spor yapmayı özleyen çocuklar üzerinde olumlu etki yapacaktır. Ve bunula birlikte aktif hale gelecek olan Yedikule tesislerinde, sahanın doğal olarak kullanma hakkına sahip olan Yedikulespor ile birlikte sur içi takımları diye tabir ettiğimiz, Vardar, Çapa, Şehremini Yayla, Şehreminispor, Davutpaşa, Kocamustafapaşa, Çelikspor, Mevlanakapı Güzelhisar, Gayretspor takımlarının alt yapıları antrenmanları yapabilir, hatta resmi maçlarını oynayabilirler. Bu sayede Fatih'te alt yapısı olmayan takım sayısı azalır ve çocuklar spora daha çok özendirilir.

 

Okul Salonları da amatör futbola destek olabilir

Fatih takımları için başka çözümler de mevcut, Namık Sevik Stadının ambulans girişi ve Buz Patenine doğru olan şu anda bir Vakfa ait olduğu söylenen iki arazide ufak sahalar olabilir. İBB Spor kurulduktan sonra saha haline gelen ve şu anda Medipol Başakşehirspor'un kullandığı Balat Tesislerindeki küçük saha modern bir hale getirilip, Yavuz Sultan Selim, Haliçspor, Molla Aşkı, Altınay, Balatspor, Haydarspor ve Çırçır takımlarının kullanımına açılabilir. Ayrıca Fatih'te bulunan Okul Salonları da amatör kulüpler ile iş birliği yapılarak amatör futbola kazandırılabilir. Hali hazırda Oruçgazi, Şehremini Lisesi, Selçuk Kız Meslek, İbrahim Alalattin Gövsa, Çapa Atatürk Okullarında spor salonları var. Bu salonlar okul ve amatör kulüplerin ortak kullanımına açılabilir ve Spor İstanbul'un Genel Müdürlüğündeki tesislerde Fatih takımları salon sporlarını yapabilirler. 

 

Çocuklarımızı seviyorsak yeni tesisler açmalıyız

Spor yapan çocuk öfke kontrolünü öğrenir, çevresiyle uyumlu olur. Kendisine güveni olur ve kendisini en iyi şekilde ifade eder. Spor, özellikle de çocukların zararlı alışkanlıklardan korunması büyük önem taşıyan bir unsurdur. Cep telefonu, tablet ve internet bağımlılığı da zararlı alışkanlıklardır. Eve hapsolan çocuk ilk fırsatta telefona sarılı ve bu yollar sosyalleşmeye çalışır, oysa top oynayacağı bir takımı olsa, hem yeni arkadaşlar edinir hem de daha nitelikli olur. Hepiniz mutlaka izlemişsinizdir, bir maçı kazanan çocukların sevincini görmekten daha güzel ne olabilir. Gol atan ve takımıyla maç kazanan bir çocuğun tarifsiz mutluluğunu hiçbir şeye değişmem. Fatih'te ve İstanbul'un diğer ilçelerinde yapılacak yeni spor tesisleri ve futbol sahaları, çocuklarımızı bu alışkanlıklardan korumak, kötülükleri yenmek için en büyük imkân olacaktır. Yeni tesisler, amatör sporlar ve okullardaki sportif faaliyetlere olan ilgiyi de artırır. Çocuklarımızı ilerleyen yıllarda daha sağlıklı bir halde görmek istiyorsak yaşadığımız ilçelere yeni tesisler yapılmasına destek olmalıyız. Ağaçlar çiçek açarken korunursa meyveleri de verimli olur

 

 

Ali Kemal Demir

YORUM YAP