Hüseyin Kuru

2 ayda 140 milyar TL'lik konut satıldı!

Ağustos ayı içinde açıklanan verilere göre kamu bankaları öncülüğünde hayata geçirilen düşük faiz oranlı kredi kampanyası sayesinde son iki ayda 420 bin adet konut satılırken, sektör temsilcileri bu satışlar sayesinde yaklaşık 90 milyar TL'lik yastık altı tasarrufun reel sektöre aktarıldığını belirtiyor. Kamu bankalarının düşük faiz oranlı konut kredisi kampanyasıyla Haziran ve Temmuz aylarında konut sektöründe çifte rekor yaşanırken, bankacılık sektörünün konut kredi bakiyesi 2 ayda 47,5 milyar TL artışla 261,8 milyar TL'ye çıktı.

                                                        ***

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; kamu bankaları, normalleşme sürecine geçiş ve sosyal hayatın canlanması amacıyla vatandaşların kredi ihtiyaçlarını uygun şartlarda sağlayabilmesi için Haziran ayı başında önemli paketleri hayata geçirdi. Böylece kamu bankaları konuttan taşıta, beyaz eşyadan mobilyaya kadar geniş yelpazede hem bireysel tüketicileri hem de firmaları rahatlatacak düşük faizli kredi kampanyalarını duyurdu. Konut kredi faiz oranları aylık düzeyde tarihin en düşük seviyesi olan yüzde 0,64 seviyesine çekilirken, 250 alt sektörü harekete geçiren inşaat sektörünün canlanmasına ve ertelenen taleplerin de gerçekleşmesine büyük katkıda bulunuldu.

İki aylık konut satışı 400 bini aştı

Kamu banklarının tarihi düşük konut kredi kampanyaları Haziran ve Temmuz aylarında konut satışlarında rekorlar yaşanmasını sağladı. Haziran ayında 192.012 adetle en yüksek haziran ayı konut satış rakamı kaydedildi. Geçen ayda da 229.357 adetle tüm zamanların en yüksek aylık konut satış rakamı görüldü. Böylece iki aylık dönemde toplam 419.369 adet konut satıldı. 2019'da satılan 1,35 milyon adetlik konutun 3'te birinin yalnızca iki ayda satılması da önemli bir başarı göstergesi olarak kayıtlara geçti.

Sektör temsilcileri, ekonomi yönetiminin ve kamu bankalarının desteği ile inşaat sektörünün tekrar eski güçlü günlerine dönüş sinyalleri verdiğini ve yeni projeler için şimdiden çalışmalara başlandığını belirtti. İpotekli konut satışlarında da Haziran ve Temmuz aylarında tarihi rekorlar kırıldı. Son iki ayda sırasıyla 101.504 adet ve 130.721 adet olmak üzere toplam 232.225 adet ipotekli konut satıldı.

Konut kredileri 7 ayda 63,1 milyar lira arttı

Kamu bankalarının düşük faiz oranlı kredileri etkisini göstermeyi sürdürürken, ülke genelinde Haziran ve Temmuz aylarında kullanılan konut kredi tutarında rekorlar yaşandı. 1.Haziran-31.Temmuz itibarıyla konut kredi bakiyesinde 47,5 milyar TL ile tüm zamanların en yüksek artışı kaydedildi. Konut kredi bakiyesi 31 Temmuz itibarıyla 261 milyar 763 milyon TL'ye ulaştı. Geçen yılsonundan bu yana ise konut kredi bakiyesi 63,1 milyar TL artış göstererek rekor tazeledi.

                                                        ***

"Konut ödemelerinin büyük kısmı alternatif yatırım araçlarından geldi"

Sektör temsilcilerinin AA muhabirine yaptığı açıklamada düşük faiz kampanyasında satılan konutlardan ipotekli olanların yüzde 85'inin, ipoteksiz olanların ise tamamının reel sektöre kaynak olarak aktarıldığını belirtti.. bu açıdan bakıldığında satışların reel sektör için çok önemli bir can suyu olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Nakit olarak banka kredisi kullanılmadan satılan konutların büyük bir kısmının ödemesinin alternatif yatırım araçlarından geldiğini düşünüyoruz. Aslında döviz ve altın bozdurarak alınan konutlara cazip oranlı indirim, vergi muafiyeti gibi özel bir teşvik getirilirse söz konusu tasarrufların ekonomiye kazandırılması hızlanabilir.”

"Son iki ayda 140 milyar liralık konut satıldı"

Son iki ayda 420 bin civarında konut satıldığını dile getiren uzmanlar bu sayede reel sektöre ciddi bir kaynak girdiğini aktardı.

Gayrimenkul veri analiz platformu Endeksa verilerine göre Temmuz sonu itibarıyla Türkiye genelinde ortalama konut fiyatlarının 327 bin TL olduğunu belirten sektör temsilcileri şunları kaydetti:

"Son 2 ayda 420 bin adet konut satıldığını göz önüne aldığımızda reel sektöre yaklaşık 140 milyar liralık kaynak girdiğini görüyoruz. Bu rakam, sadece inşaat sektörünü değil betondan demire, mobilyadan perdeye kadar 200'den fazla sektörü direkt etkiliyor. Hükümetin başlattığı kampanyanın reel sektöre nasıl bir katkı sağladığını net bir şekilde görebiliyoruz."

"Yastık altında ki para ekonomiye kazandırıldı"

Buna göre satılan toplam değer olan yaklaşık 140 milyar TL'nin 47,5 milyar TL'sinin bankalardan çekilen kredi olduğunu ifade ederek, geri kalan tutarın vatandaşların kendi parası olduğunu belirtti. Bu dönemde özellikle altın ve dolar bozdurarak konut alanlara sık rastladıklarına dikkat çekildi.

"Kampanyayı fırsat bilen vatandaşların bir kısmı kredi çekerken, diğer kesim de yastık altındaki parasını çıkardı. Altın ve doların tarihi zirveleri görmesi de vatandaşları konuta yönlendirdi. İnsanlar bu dönemde konut almanın avantajlı olduğunu düşündü. Sonuç olarak hükümetin başlattığı kampanya sayesinde yastık altındaki altın ve döviz gibi tasarruflar ekonomiye kazandırılmış oldu."

"Sektördeki hareketlilik yatırımlara yansıyacak"

Coldwell Banker Türkiye Ülke Başkanı Gökhan Taş, Haziran ayında başlayan kampanyanın konut sahibi olmak isteyenler için önemli bir fırsat olduğuna vurgu yaparak, beklemede kalan önemli bir kesimin harekete geçtiğini ve ev alım talebi oluşturduğunu dile getirdi.

Bunun sektörde ciddi bir hareketlilik oluşturduğunu sadece çekilen konut kredi tutarından görmediklerini kaydeden Taş, aynı zamanda satışta hem birinci elde, hem ikinci elde hem de ipotekli konutta rekor kırıldığını vurguladı.

Taş, fırsatı görenlerin dövizini bozdurduğunu ve pazara çok ciddi anlamda para girdiğini aktararak, şunları söyledi:

"700 bin liraya ev alan en az yarısını peşin ödedi. Ortalama konut kredi tutarı da 170 binlerden 220 binlere çıktı. Sadece mayısta inşaat sektöründe istihdam 92 bin arttı. Haziran rakamları açıklandığında artış eğilimi net görülecek. Oluşan hareketlilik yatırımlara da yansıyacak. Eylül itibarıyla yeni proje tanıtımları göreceğiz."

                                                        ***

İyi haftalar..

YORUM YAP