Av.Arb.İlkay Doğan

Tatil kendimizi keşfetmek için bir fırsattır

Adli tatil, her yıl yirmi Temmuz'da başlar, otuz bir Ağustos'ta sona erer. Yeni adli yıl bir Eylül'de başlar. Tüm avukat, hakim ve savcılar için bu dönem yıl boyunca ertelenen birçok konuya bakma ve tatil yapma fırsatıdır. Hayatımızın çoğu bir şeyleri yetiştirmek, süreleri kaçırmama stresi ile geçtiği için bu dönemde duran süreler ilaç gibi gelir.

Bu süreçte devam eden birçok davanın olduğu da unutulmamalıdır. Özellikle ihtiyati tedbir, ihtiyati haciz ve delillerin tespiti, her çeşit nafaka davaları ile soy bağı, velayet ve vesayete ilişkin dava ya da işler bu dönemde yürüyecektir. Yine hizmet akdi veya iş sözleşmesi sebebiyle işçilerin açtıkları davalar görülmeye devam edecektir.

Ceza yargılamasında da tatil süresince soruşturma ve tutuklu işlerin incelemeleri devam eder. Toplumda bu dönemde dava açılamayacağına dair yanlış bir algı vardır. Aksine bu dönemde dava açılabilir, icra takibi yapılabilir. Sadece birçok mahkemede bu dönem içinde duruşma olmaz. Sonuç olarak dava açmak için adli tatilin sonunu beklemeniz gerekmez. Hatta bazı mahkemeler adli tatilde anlaşmalı boşanma için duruşma günü de vermektedir.

ADLİ TATİL KALDIRILMALI MI?

Son yıllarda adli tatilin kaldırılmasını isteyen sesler yükselmektedir. Özellikle dava süreçlerinin uzun olması sebebi ile bu teklifin kabul edilmesi gerektiğini söyleyen büyük bir grup oluşmuştur. Bu konuda karar verebilmek için “Neden adli tatil yapılıyor?” sorusunu cevaplamak gerekir. Adli tatilin varlığının en büyük sebeplerinden biri hakimlerin 30 günlük yıllık izin haklarının olmasıdır. 15 hakimin bulunduğu bir adliyede 10 hakimin tamamı adli yıl içinde aynı zamanda izin kullanmak istese yerine bakacak diğer hakimlerin işleri aksayacaktır. İzinlerin adli tatil içinde kullanılması işte bu aksamayı önlemektedir. Adli tatilin insanları rahatsız etmesinin nedeni yıl içinde de birçok hususun sürüncemede bırakılması olduğundan süreçlerin kısalması ve adli yıl içinde verimin arttırılması halinde, yapılan bu tatile kimsenin itirazı bulunmayacaktır.

PARA HARCAYARAK SİZİ ZENGİN KILAN TEK ŞEY TATİLDİR

Yapılan birçok araştırma yılda en az bir kez çalışmaya ara verilmesinin gerektiğini ortaya koymaktadır. Hatta bu çalışmalar tatil yapmayı birkaç yıl atlayan kişilerin kalp riskinin %30 arttığını tespit etmiştir. Seyahat etmek insanın hayal gücünün yeniden çalışmasına sebep olur. Günlük rutinler içinde hiç aklımıza gelmeyen bir konu veya sorun tatilde kendiliğinden çözülür.  Tatil dönüşü genelde birçok yeni karar vermiş olarak döneriz. Bu sebeple hem adli tatil hem bayram tatili hem de yaz tatilinin aynı günlere denk geldiği bu haftayı kendimizi keşfetmek ve bu keşfe göre geleceğimizi inşa etmek için kullanalım.

YORUM YAP