Hüseyin Kuru

Sektör gelişmeleri değerlendiriyor...

Referandum sonrası yaşanan gelişmeler piyasaların normalleşme sürecini girdiğini gösteriyor. Özellikle inşaat sektörünün gelişmesi için devletin aldığı teşvik kararları müteahhitleri umutlandırdı hatta sevindirdi.
Gayrimenkul geliştiricileri alınan her kararın sektörde yeni bir ivme oluşturduğunu belirterek iş yapma iştahlarının arttığını hergün basına verdikleri demeçlerle dile getiriyor.
Sektörde faaliyet gösteren şirketlerin sahipleri ve yöneticileri özetle şu noktaları dile getiriyor; “Hükümetimizin aldığı bu ve benzeri diğer uygulamalarla 2017 yılında yeni bir rekorun kırılacağına inanıyor. Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları ve yurt dışında yerleşmiş gerçek kişiler ile kanuni merkezi ve iş merkezi Türkiye'de olmayan kurumların Türkiye'den konut veya iş yerleri satın almak istediklerinde katma değer vergisi ödemeyecek olmaları ekonomimize döviz kazandırmak için çok önemli bir adım. Uygulamadan yararlanacaklar, satış bedelinin en az yarısını satış işleminden önce döviz olarak ülkeye getirmek zorunda. Kalan kısmı da 1 yıl içinde yine döviz olarak getirecekler.”

***
İnşaat sektöründe geçerli olan KDV düzenlemelerinin konut ve işyerleri ile sınırlı kalmaması gerektiğine de dikkat çekildi.
“Söz konusu düzenlemelerin apart ünite gibi diğer tüm birimleri de kapsaması, farklı ünite talepleri olan alıcıya daha fazla seçenek sunacak. Ekonomimize tartışmasız katkı sağlayacak olan bu teşvik, ciddi döviz girdisi yaratmakla beraber satışlarda da ciddi bir yükseliş getirecek” değerlendirmesi yapıldı.

***
Yabancıya konut satışında KDV istisnası döviz girişlerini artırıcı etki oluştururken sektör temsilcileri bu durumun ihracat geliri olarak ele alınması talebini de yineledi.
Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt ise atılan adımların sektörde umutları yeşerttiğini ve daha fazla üretim yapma iştahı geliştirdiğini belirterek, “KDV istisnası önemli bir adım. Yabancıya konut satışı önümüzdeki süreçte artacak ve sektör ülkeye döviz kazandıracak. Bu nedenle yabancıya konut satışının da ihracat sayılması yerinde olur” şeklinde konuştu.

***
Emlak Bankası'nın yeniden faaliyete geçirilmesi için atılan adımlar da sektörde heyecan yarattı.
Dap Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz yaptığı açıklamada sektör olarak bu konuyu kendi içlerinde sürekli gündeme getirdiklerini söyledi.
Yılmaz, “Şimdi Emlak Bankası'nın yeniden faaliyete geçirilmesine yönelik adımlar atıldığını görüyoruz. Temennimiz o ki banka yeniden faaliyete geçer ve sektörün ihtiyaçlarına yönelik islami mortgage gibi ürünler çıkarıp gayrimenkul geliştiricilerine destek olur” dedi.

Hükümetle sürekli dirsek temasında bulunan ve sektörün gelişimi için her türlü sorunu konunun muhatapları ile masaya yatıran sektörün önde gelen derneklerinin başkanları da alınan kararlardan son derece memnun olduklarını dile getirdi.
Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Mithat Yenigün konutta KDV istisnası getirilmesiyle inşaat ve gayrimenkul sektöründe yeni bir hareket sağlanacağını söyledi. İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, KDV indiriminin son zamanlar da artan ofis ve ticari projelere satış ivmesi kazandıracağını aktardı.

***
GYODER Başkanı Aziz Torun da talep yetersizliği sıkıntısının olabileceği endişesi taşıyan sektörde çarenin yabancıya konut satışında olduğunu bu nedenle alınan tedbirlerin önemli olduğunu kaydetti.
Konutder Başkanı Altan Elmas da dernek olarak bu düzenlemeye katkı sunduklarını belirterek, yurtdışında ülkeyi tanıtacaklarını ve hükümet tarafından yapılan teşvikleri anlatmak için çalışmalara başladıklarını söyledi.

***
Sektörde yaşanan gelişmelere bakıldığında yeni pazarlara ihtiyaç var.. geçen ay yapılan Katar Expo fuarına ilk defa Türk firmalarının da katılımı ile gerçekleşti.. lakin firmaların çok memnun olduğunu söyleyemem.
İnşaat sektörünün özellikle Körfez ülkelerine olan yoğun ilgisi devam ediyor ancak satış ve pazarlama jargonundan daha çok sunulan proje konseptlerinin dikey yapılardan yatay villa konseptlerinde dönmesi, yeni konseptlerin uygulanması gerektiğini düşünüyorum.
Her şeyden önce hedef kitleler doğru okunmalıdır!
Neden?
Bu kitleler genelde müstakil evlerde ikamet ediyor ve kalabalık ailelerden oluşuyor.
Daire veya villaların planları, kullanım alanlarının metrajları vs. birçok detay konu iyi irdelenmeli ve inşası da buna göre yapılmalıdır.
Mesele proje yapmak değildir, herkes bir şeyler inşa eder veya üretir ancak inşa ettiğiniz veya ürettiğiniz mal veya emtiayı kime, neyi satacağınızı bilmiyorsanız boşa kürek çekmiş olursunuz.
Haftaya devam edelim...
İyi haftalar...

YORUM YAP