Hüseyin Kuru

Konut fiyatları şişti mi?

Piyasaların ortamı bu dönemlerde de yatırımcılar açısından fırsatlar içerir tabi bakmasını ve görmesini bilene!
Geçen hafta medyada sektörün duayenlerinden Mesa İnşaat Grubunun ortaklarından Sayın Erhan BOYSANOĞLU'nun bir röportajı yayınlandı. Piyasaların durumu, konut fiyatları, projeler v.b. gibi konularda düşüncelerini anlattığı ve tesbitler de bulunduğu bu yazıdan bazı alıntılar yaptım, beraber okuyalım.
• 15 Temmuz'daki darbe girişimi sonrasında düzenlenen kampanyaların Ağustos ayında satışları artırdığını ama daha sonra düşüş olduğunu,
• Emlak proje için düzenlenen kampanyalarda "Çok fazla imkânlar sunuluyorsa müşteri düşünür. Kampanyalar tüketicinin aklında soru işaretleri yarattı" diyor. Yeni alıcı ise kampanyada çok özel şanlar sunulduğunda "Ne var bunun altında acaba?" diye çekiniyor. Kampanyayı devlet yaptığında güvenli oluyor. Bu dönemde biraz daha beklemeyi tercih ediyorlar.
• Yabancılar ise ela bir bekleyeyim diyor. Biz yabancıya çok satış yapan bir grup değiliz ama arkadaşlardan aldığım bilgiler bunlar. Yurtdışına bir bütün olarak daha sağlam görünmemiz lazım.
• Ekim ayı içinde önemli bir sıçrama görmüyoruz. Bu aylarda yapılan lansmanların sonucu Kasım ve Aralık aylarında alınacağı için, geleceğin nasıl olacağı da bu aylarda daha net olarak görülecektir. Ancak Eylül kadar kötü olmayacaktır, daha gelişeceğini düşünüyorum.
• Rusya ile ilişkiler düzeliyor.
• Irak-Suriye ilişkilerindeki doğru kurgulama ve AB ilişkilerinde yaşanacak düzelmeyle işler daha da iyi olacaktır.
• Konut fiyatlarında bir şişkinlik yok. Ama aynı potansiyele sahip, aynı gelir düzeyine yönelik sunulan konut sayısında bir sorun bulunuyor. İhtiyaç sahiplerinin geliri gibi detaylarda ayrımının yapıldığı bir istatistik yok. 6-10 bin TL/m2 fiyatlı alım gücüne sahip insanlar için yapılan konutlarda sayısal fazlalık var. 3 bin TL/m2 fiyatlı ve altı konutların alım gücüne sahip insanlara yönelik konutlarda ise açık var.
• Alıcılar günümüzde lansmanların parıltısından çok etkilenmiyor. Marka olan şirketlere bakıyorlar. Genç nesil ise yeniliklere bakıyor. Yenilik denilen şey olağan yaşamı olumsuz etkiliyorsa insanları mutsuz ediyor, örneğin yüksek binalarda cephelerde komple cam kullanılması yenilik gibi gözükse de kullanıcı bir müddet sonra sıkıntı duyuyor.
• Yapı malzeme sanayimiz gelişmiş ama dövize bağlı malzeme kullanımımız da var.
• İstihdamda insan kalitesinin sürekli üst seviyeye tırmanması maliyetlere yansıyor.
• Tüketici Yasası dolayısıyla yeni maliyetler geldi.
• Sunulan konut sayısı arttıkça, rekabet kaynaklı reklam maliyetleri de artıyor. Fiyatlar her yıl mutlaka yüzde 15 artar. Prim yapan bölgelerde yüzde 30'lara kadar çıkabilir.
Ersan beyi söylediklerine katılmamak mümkün değil. Tesbitler doğru ve geleceğe matuf düşüncesinde ülkenin yarınlarına ve istikrara bir güven duyduğu belli oluyor.
&&&
Şu anda şehrin geneline bakıldığında -Silivri bölgesi ve birkaç bölge hariç- konut satış fiyatları 4.000-TL/m2'den başlıyor.
Bugün itibariyle Silivri'de konsept bir proje inşa etmeye kalksanız; ki arsa kat karşılığı oranları %45-50 mertebesinde veya rasayı satın almaya kalksanız 1.800-TL/m2 ile 2.200-TL/m2 arasında satış fiyatlarına aldınız diyelim.
Arsa maliyeti +konut inşa maliyeti +Altyapı +Vergiler +Satış/Pazarlama maliyeti vs. tüm maliyetleri topladığınızda zaten karşınıza 2.600-TL/m2 ile 3.000-TL/m2 arasında bir maliyet çıkıyor.
Sizce konut fiyatları özellikle Silivri için halâ alıcılar için doğru fiyat değil mi?
Kararı siz verin... İyi haftalar.

YORUM YAP