SOSYOLOG - Aleyna Çalış

Kadına yönelik şiddetin türleri

Merhaba, bu hafta sizler ile;  gün geçtikçe daha da artan kadına yönelik şiddetin türlerini ve şiddetin kadınlar üzerinde bıraktığı psikolojik etkileri ele alacağız.

KADINA YÖNELİK ŞİDDET NEDİR?

Kadına yönelik şiddet; cinsiyeti nedeniyle ev içinde ve dışında kadına uygulanan sistematik şiddet davranışlarıdır. Bu şiddetin temelinde, erkeklerin toplumun her alanında görülen egemenlikleri ve kadın ile erkek arasındaki eşitsizlikler yatar. Erkeklerin kadınlara şiddet uygulamasının altında yatan asıl nedenler; güç göstermek, öfke boşaltmak, kadınları yönetmek istemeleri ya da cezalandırmaktır.

ŞİDDET TÜRLERİ:

  1. FİZİKSEL ŞİDDET: Bu şiddet türü, fiziksel üstünlük kurarak, bedene temas ederek ya da eşya kullanarak uygulanabilir. Yumruk atmak, tokat atmak, ısırmak, boğmak, tekmelemek, bıçakla yaralamak, kafasına sandalye fırlatmak fiziksel temas içeren şiddet türüne örnektir. Bağırmak, yumrukla tehdit etmek, korkucu şekilde bakmak, kapıyı tekmelemek, eşya kırmak, sağlık sorunları olduğunda doktora gitmesine izin vermemek ise sindirmek amacıyla fiziksel üstünlük kullanılarak uygulanan şiddet türüdür.
  2. PSİKOLOJİK (DUYGUSAL) ŞİDDET: Duygusal ihtiyaçların kontrol sağlamak için keyfi şekilde karşılanmaması, istediklerini yaptırmak için cezalandırıcı, küçük düşürücü, yaralayıcı, tehdit edici davranış ve tutumlar sergilemek, kıskançlık adı altında; nerede, ne zaman, kiminle ne yaptığını, ne giydiğini baskıcı ya da karşı tarafı düşündüğünü ifade eden sözler ve davranışlarla denetlemek, sosyal ilişkilerini kontrol altında tutmaya çalışmak, beceri ve yetilerini küçümsemek, yalnızlaştırmak gibi davranışları ve sözleri içinde bulunduran şiddet türüdür.
  3. CİNSEL ŞİDDET: Zorla cinsel ilişkiye girmek, tecavüz etmek, istemediği cinsel pozisyonlara zorlamak, zorla cinsel bölgelerine dokunmak, cinselliği bir ödül ya da ceza yöntemi olarak kullanmak, seks işçiliğine zorlamak, cinsel ilişki için kadının rızasını tehdit, korkutma gibi yollarla inşa etmeye çalışmak, kadının bedenini ve cinselliğini aşağılayacak şekilde konuşmak gibi davranışları ve sözleri içinde bulunduran şiddet türüdür.
  4. EKONOMİK ŞİDDET: Kadının çalışmasına, meslek edinmesine, okulu ya da kursu bitirmesine veya işinde yükselmesine engel olmak, gelir ve birikimine el koymak, oldukça düşük miktar harçlık ile yaşamını sürdürmesini istemek, para için yalvartmak gibi davranışları içinde bulunduran şiddet türüdür.

ŞİDDET KADINLARI PSİKOLOJİK OLARAK NASIL ETKİLER?

Korku, suçluluk, utanç, güçsüzlük ve çaresizlik hissetme, başkasına güvenmekte zorluk çekme, kendine olan saygıyı ve güveni yitirme, kendini önemsiz hissetme, sürekli tetikte olma, endişeli ve gergin olma, sürekli kötü bir şeyler olacakmış hissini taşıma, kolay irkilme hali, tekrar eden kendine zarar verme davranışları, intihar düşünceleri, alkol ve madde bağımlılığı, yeme bozuklukları, cinsel bozukluklar, öfke patlamaları, kirlenmişlik hissi, başkalarından tamamen farklı olduğunu hissetme, kendini yalnızlaştırma şiddetin psikolojik sonuçları arasındadır.

2021 yılında hepimizin sağlıklı, sevgi dolu, huzurlu ve kadına yönelik şiddetin olmadığı bir yıl geçirmemizi diliyorum.

 

YORUM YAP