Hüseyin Kuru

İnşaat sektöründe son durum

Gene hafta içinde basında yer alan verilerden devam edelim.. 2020'nin ilk 8 ayında 1 milyon 25 bin konut satıldı açıklandı.

Sektör temsilcileri yılın geri kalanında 500 bin daha konut satılabileceğini ve yeni bir rekor kırılarak satışların 1.5 milyona ulaşabileceğini söylüyor.

Ekonominin V şeklinde toparlanması, refah seviyesinin yükselmesi konut satışlarını 1 milyon 25 bine ulaştırdı.

Sektör temsilcilerine göre bu rakamın gelecek aylarda da yükseleceği, 2020'de 1.5 milyon satış rakamının aşılacağı öngörülüyor.

Yeni Akit'te yer alan habere göre; koronavirüs salgınının büyük ölçüde bertaraf edilmesi, hayatın normale dönmesi konut satışlarını rekora götürdü.

Lakin son dönem de pandemi rakamlarının yükselmesi ve konut finansmanında aylık 0,64 kampanyasının kapanması ve faizlerinde aylık 0,99 lara yükselmesi bu süreci ve talebi kestiğini düşünüyorum.

Ancak sektörde iyimserlik hakim.. çünkü bunda en büyük etken yabancıların Türkiye'ye tekrar akın etmesi, ekonominin hızla toparlanması ve halkın alım gücünün artması nedeniyle satışları da yukarı çekeceği tahmin ediliyor.

İnsanlar yarınlara güvenle bakarsa ve istikrar içinde bir yaşam gelecekten  umut ve ümit duyguları toplumlara her zaman ilaç olacaktır. Buna da en güzel örnek Karadeniz'de bulunan doğalgazın devamının geleceği düşüncesidir ki ben de aynı kanaatteyim.

 

Yeni bir rekor kırılabilir

Ekonomistler, 4 ayda 500 bin daha konut satmanın mümkün olduğuna dikkat çekiyor. Ayrıca “Oturum ya da yatırım için daire alan alana. Yeni bir rekora yürümeyi, önemli bir başarı daha elde etmeyi, 2020'de 1.5 milyon barajını geçmeyi önleyecek bir durum yok ortada” öngörüsünde bulunuyorlar.

Konuta gelen yoğun talep inşaat sektörü temsilcilerini mutlu etti.

Bu konuda sektör temsilcilerinin görüşlerine göre konut satışlarında artış ivmesinin sürdüğü belirtilerek hedef çıtasını daha da yukarıya çıkaran aktörler var.

“Son 3 ayda 600 bin adet satış gerçekleşti. Böylece son bir yıllık toplam satış miktarına 2 milyon sınırına bir adım daha yaklaştık. Ağustos ayında piyasadaki aylık konut kredisi faiz oranları tekrar yüzde birin üzerine çıktı. Ancak konut üreticileri bankalarla yaptığı anlaşmalar sonucunda birçok projelerindeki vade oranlarını aylık yüzde 0.64 -0.80 seviyesinde sabitledi. Aradaki farkı ise kendi bütçelerinden karşılayarak konut ihtiyacı olanlara bir fırsat daha sundu. Konut üreticilerinin bu desteği uzun süreli yapamayacağı ortadadır. Bu nedenle mevcut düşük faiz fırsatları bitmeden yararlanmak gerekir.”

                                                        ***

Türkiye genelinde konut satışları 2020 Ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 54,2 arttı. Ağustos ayında toplam 170 bin 408 adet konut satışı gerçekleşti.

 

Yabancılara 3.893 konut satıldı

Yabancılara konut satışı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8,0 arttı. Toplam 3 bin 893 adet konut yabancı ülke vatandaşlarına satışı gerçekleşti.

Yabancılara yapılan konut satışlarında, Ağustos 2020'de ilk sırayı 1648 konut satışı ile İstanbul aldı. İstanbul'u sırasıyla 784 konut satışı ile Antalya, 288 konut satışı ile Ankara, 148 konut satışı ile Mersin ve 133 konut satışı ile Yalova takip etti.

 

En çok konutu İranlılar aldı

Ağustos ayında en çok konutu İranlı vatandaşlar aldı. İranlılar Ağustos ayında Türkiye'den 640 konut satın aldı. İran'ı sırasıyla, 592 konut ile Irak, 366 konut ile Rusya Federasyonu, 156 ile Afganistan izledi.

 

Yabancıların en çok ev aldığı şehirler

1-  İstanbul      : 1 648

2-  Antalya       : 784

3-  Ankara        : 288

4-  Mersin         : 148

5-  Yalova         : 133

6-  Bursa          : 119

7-  Sakarya      : 95

8-  Samsun      : 92

9-  İzmir           : 91

10- Muğla        : 90

 

Ülke uyruklarına göre konut satışları

1-  İran                        - 640

2-  Irak                        - 592

3-  Rusya Federasyonu  - 366

4-  Afganistan               - 156

5-  Azerbaycan              - 154

6-  İngiltere                  - 140

7-  Kuveyt                    - 137

8-  Almanya                  - 134

9-  Çin                          - 103

10- Kazakistan               - 82

 

                                                        ***

Geçen haftada da yazdık.. arsa maliyetlerinin yükselmesi sektör açısından bir handikaptır.. inşa ve proje maliyetlerinin son bir kaç senedir %60 lar seviyesinde yükselmesi talebi de kırmaktadır.

Zaten döviz kurlarında yaşanan artışlar nedeniyle maliyetlerin yükselmesi, pandemi ve bu süreçte hem yaşanan çalışma zorlukları hepsi üst üste geldi.

Lakin bu dönemde aylık 0,64 kampanyası sektöre ilaç gibi geldi.

Fakat yapılan satışların yerine konulamayacak fiyatlardan olduğunu düşünürsek bana göre kârdan feragat edilen ve zararına yapılan işlerdir.

Bu süreçte ekonomi ve üretimde yaşanan iyimser hava, Karadeniz de bulunan doğalgaz keşfiyle katmerlendi.

Şimdi Akdeniz den de yeni bir müjde bekleniyor.

Açıkçası Türkiye yeni bir hikaye yazmaya hazırlanıyor.

İyi haftalar..

YORUM YAP