SOSYOLOG - Aleyna Çalış

İlişkinin dinamikleri

İlişkiler çoğu zaman kafa karıştırıcıdır. Sorunlar ortaya çıktığında detaylara o kadar çok takılırız ki resmin bütününü görmek zorlaşır. İlişkilerin altında yatan dinamikleri anlamadaki başarısızlık çoğu zaman çiftlerin çatışmaları çözmelerini ve mevcut sorunun ötesine geçmelerini zorlaştırır.

İlişkiler üç temel dinamiği içerir. Bu dinamikler her zaman mevcuttur ve davranışlarımızı sürekli etkiler. Eldeki belirli bir problem yerine daha büyük konulara odaklanarak, neler olup bittiğini görmek genellikle işleri daha fazla kolaylaştırır. Ve çoğu zaman, daha büyük olan temel sorun çözüldüğünde, belirli bir sorunu çözmek daha kolaydır.

1.GÜÇ: 

Bütün ilişkiler güç ve kontrol konularını içerir. Tipik olarak insanlar eşlerinin davranışlarını etkilemekten hoşlanırken, aynı zamanda kendileri eşleri tarafından gereğinden fazla kontrol edilmekten veya etkilenmekten hoşlanmazlar. Olaylara çok yakından baktığınızda çoğu çatışmanın tartışılan asıl meseleyle pek ilgisi yoktur; çoğu zaman iktidar ve kontrol mücadelesi ile ilgisi vardır. Örneğin, çiftlerin sürekli olarak tartıştıkları ev işleri, hafta sonu planları, satın alınacak deterjan markası gibi konular sadece büyük resmin ufak bir parçasıdır; olay özü ise tamamen kontrol mücadelesidir.

2.ETKİ:

Tüm ilişkiler sevme-sevmeme durumlarını içerir. Karşımızdaki ile iletişim kurarken o kişi hakkında hissettiğimiz şeyler sürekli olarak karşı tarafa aktarılır. Bu tip bilgileri bazen sözsüz davranışlarımızla (duruşumuz, yüz ifadelerimiz, göz teması vb.) aktarıyoruz. Kısacası o kişiye karşı sıcaklık, soğukluk, ilgisizlik, düşmanlık gibi pek çok farklı his taşıyoruz. Örneğin, akşam yemeğinin nerede yenileceği ile ilgili bir mücadele gerçekten yemekle ilgili bir mücadele mi yoksa çok daha büyük bir sorun mu içeriyor? Bu tarz bir kavga genellikle şöyle demenin farklı bir yoludur: “Şu anda senden gerçekten hoşlanmıyorum.” Sorunlara etki açısından baktığımızda aslında bütün mesele ‘birbirimizi seviyoruz ya da sevmiyor muyuzdur.'

3.SAYGI:

Tüm ilişkiler saygı ile ilgilidir. İnsanlar ya bir başkasının fikirlerine, değerlerine ve farklılıklarına karşı saygı gösterir ya da saygısızca bir tutum sergiler. Çiftler arasındaki asıl sorun ise taraflar kendi fikirleri ve düşünceleri dinlenmiyor gibi hissettiklerinde başlar. “Benim fikirlerim hiç önemli değil mi?” düşüncesi ve hemen sonrasında gelen “Ben değersiz miyim?” hissi.

Olumsuz Dinamikleri ve Döngüleri Değiştirmek İçin Yapılabilecekler?

-Bir sonraki cümlenizin ne olacağı yerine eşinizin söylediklerine odaklanın; konuşmaktan daha çok dinleyin.

-Aranızda yaşanan herhangi bir anlaşmazlıktan sonra konuşmak için istekli olun.

-‘Özür dilerim' demekten çekinmeyin.

-Sevginizi daima dokunarak, kelimeler ile severek gösterin.

-Onu düşündüğünüzü bilmesini sağlayacak küçük şeyler yapma gayretinde olun.

YORUM YAP