SOSYOLOG - Aleyna Çalış

Evliliğe karar vermeden önce nelere dikkat edilmeli?

Evlilik kararı vermeden önce iki tarafın da birbirine karşı sevgisinden emin olması gerekir. Sevgiden biraz bile şüphe duyuluyorsa, bu ileride sorunların ortaya çıkmasına neden olabilir. Bazı kişiler, karşı tarafa herhangi bir aşk ve sevgi beslemese de ileride bunun olabileceğini düşünebilir. Bu durumda da evlendikten sonra umduğunu bulamayınca huzursuz durumlar ortaya çıkar. Evlenmeden önce her konuda net olup, o şekilde karar verilmesi gerekir.

-FİNANSAL DURUMLAR

Kişiler, karşısındakine olan duyguları nedeniyle maddiyatı çok göz önünde bulundurmayabilir. Ancak kira ödemek, fatura yatırmak gibi konular devreye girdikçe finansal sorunlar ortaya çıkmaya başlar. Evlenmeyi düşündüğünüz kişiyle oturup maaşlarınızı, birikimlerinizi konuşabilirsiniz. Her ay eve ne kadar para girecek ve bu miktarla geçiminizi sağlayabilecek misiniz? Bu konuşma sayesinde, hangi standartlarda bir eve taşınacağınızı ve ev kurma konusunda bütçenizi nasıl kullanacağınızı da belirlemiş olursunuz.

-KARŞILIKLI SAYGI

Evlilikteki en önemli konulardan biri kesinlikle karşılıklı saygıdır. Kişilerin birbirinin düşüncesine ve karakterine saygılı olması çok önemlidir. Evlenme kararı almadan önce sorulacak sorulardan biri “Benim fikirlerime değer veriyor mu?” olmalı. Düşünce ve fikirlerini aşağılayan, çok da değerli bulmayan bir kişiyle hayatını geçirmeyi kimse  istemez. Kişilerin birbirlerinin yaşam alanlarına da saygı göstermesi oldukça önemli. Tamamen kendi düşüncelerini faaliyete geçirmek yerine, kişiler karşısındakine de düşünce ve fikirlerini ortaya koyma özgürlüğü vermeli.

-KARARLILIK

Evliliğe karar vermeden önce net olmak gerekir. Elbette birçok kişi evlilikten önce tedirginlikler yaşar. Ancak bunun minimum seviyede olması en iyi sonuçları getirir. Evlenmek istediğinizden emin değilseniz, bu süreci biraz daha erteleyebilirsiniz. ”Evliliğe nasıl karar verilir?” sorusunun net bir cevabı olmamak ile birlikte ilk şart akıldaki soru işaretlerini tek tek yok etmek ile başlar. ‘Acaba' kelimesi ne kadar çok kullanılıyorsa, ileride o kadar sorun yaşanabilir. O neden ile öncelikle sorularının cevabını netleştirip, evlenme konusunda kararlı olduğuna kendiniz inanmalısınız.

-GÜVEN DUYMA

Evliliğe karar vermek, karşıdaki insana tam anlamıyla güven hissettiğiniz zaman gerçekleşmesi gereken bir eylemdir. Güvenmediğiniz bir kişiyle gerçekleştireceğiniz evlilik, zamanla sizi yormaya ve yıpratmaya başlar. Güven kelimesi, sadece aldatma konusunda geçerli değildir. Evdeki sorumlulukları paylaşma, sizi yarı yolda bırakmayacağına inanma gibi konular da güven gerektirir.

-PARTNER UYUMU

Kişilerin birbiriyle aynı oranda uyumlu olması mümkün değildir. Mutlaka karakterler arasında farklılıklar olur. Ancak çiftin birbiriyle uyum içerisinde hareket etmesi çok önemlidir. Mesela sevgilinizin hoşuna giden ama sizin pek de ilgi alanınıza girmeyen bir yerde bile onunla uyum içerisinde olabilmeniz oldukça önemlidir. Bu da karşılıklı fedakarlık gerektirir.

-EMPATİ YETENEĞİ

Evliliğe karar vermede etkili olan etmenlerden biri de kişilerin empati yeteneğidir. Kişiler, empati ile neredeyse tüm sorunların üstesinden gelebilir. Sevgiliniz ile bir konu üzerine tartışırken veya fikir paylaşımı yaparken, kendisini sizin yerinize koyup koyamadığına dikkat etmelisiniz. Aynı şekilde bu konuda kendinizi de denemeniz gerekir. Empati yapamayan çiftlerde, küçücük tartışmalar bile çok büyük kavgalara dönüşebilir. O neden ile karşı tarafa ılımlı yaklaşılmalı ve yanlış anlaşılmalar yaşanmadan sorunlar çözülmelidir.

YORUM YAP