Ferhan Tezcan

Ersun Yanal nasıl döndü?

2003 yılıydı. Ankara'nın daha doğrusu ‘efsane' Başkan İlhan Cavcav'ın takımı Gençlerbirliği UEFA kupasında hızlı bir çıkış yapmıştı. Önce ilk turda İngiliz Blackburn Rovers'ı ardından Portekiz'in güçlü takımı Sporting Lizbon'u, İtalyan peynir cenneti Parma'yı eleyip gitmişlerdi.

Takımın başında genç ve umut vaat eden hoca Ersun Yanal vardı. Gençlerbirliği'nin dördüncü turda rakibi İspanyol Valencia idi.  Valencia'yı Ankara'daki ilk maçta 1-0 mağlup etmişlerdi. Rövanşa iddialı gittiler. Ancak uzatmada yedikleri bir gol onları UEFA kupasında saf dışı bıraktı ama şampiyon Valencia'nın kupadaki tek yenilgisi de Gençlerbirliği'nin elinden oldu.

Ege kıyılarının bu yiğit adamı Bucalı Ersun Yanal Manisa spor akademisini bitirmişti. Futbol geçmişinde öyle ''şaaşalı'' günler yoktu. Sarayköy, Manisa, Nazillispor da oynamıştı. Ama hocalıkta çok iddialıydı. Marinho'da, Villar - Boas'da, Nagelsmann'da böyle değil miydi? 1990'da Sarayköyspor'un başına geçtiğinde daha 19 yaşını doldurmamıştı. 1998'de Yeni Salihlispor'la  (o zaman sadece Salihli) Çay Kaymakamlığı Kupası aldıkları zaman hayatının ilk başarısını yakalamıştı.

Ersun Yanal, Türk futboluna bir şeyler verebilmek için var gücüyle çalışıyor ve zirveye doğru yürüyordu. 2007 senesinde artık Türk Futbolunda bir şeyler başarmış olarak ortaya çıkacaktı. Hem de ne çıkma.

Trabzonspor yönetimi takımın başına Bucalı Ersun Yanal'ı getirmeye karar verdi.  Ersun Yanal Trabzonspor 'da çalışmaya gelinceye kadar Ankaragücü, Denizlispor ve Türk milli takımın da araya sıkıştırmıştı.

FENERBAHÇE 'NİN BAŞINA GEÇİYOR

2011 yılında Eskişehirspor'da Alman Skibbe görevden ayrılmıştı. Kırmızı-Siyahlılar hemen Ersun Yanal'ı  ''kurtarıcı'' olarak düşündüler. Gerçekten de Ersun Yanal takımın başına geçer geçmez başarılara imza atmaya başladı.  2013 yılına gelindiğinde Eskişehirspor ligi 5. bitirmiş ve UEFA kupasına katılmaya hak kazanmıştı.

Peki, bundan sonra kim devreye girdi? Tabii ki Fenerbahçe. O zamanki kulüp başkanı Aziz Yıldırım, Ersun Yanal'dan etkilenmiş ve Fenerbahçe'nin hedefli ve iddialı formasyonuna en uygun olarak onu koymuştu. Aziz Yıldırım takımı güçlü oyuncularla takviye edip Yanal'ın önüne bıraktı.  O Bucalı hoca Ersun Yanal'da bu emanete ''hıyanet' etmeyip 27 Nisan 2014'de Fenerbahçe Türkiye'nin en erken şampiyon takımlarından biri olarak ortaya çıktı.

Fenerbahçe'de herkesin yüzü gülüyordu. Şampiyonluk naraları atılırken yeni sezonu açan Fenerbahçe güneye kampa girmişti.  Sonra da Ersun Yanal'a ait bazı dedikodular Yıldırım'ın kulağına gitmişti. Yanal'ın kampa getirdiği hanım daha sonra eşi olacak İren Kağan'dı.

İren Kağan CHP'li bir Belediye başkanının kızıydı. Yanal bu işlerin ortalığı karıştırmasına çok kızdı ve Fenerbahçe Teknik direktörlüğünden istifa etti. Karısı ile sorunlar yaşıyor ve karmaşadan kendini kurtarmaya çalışıyordu. Boşanma işlemleri uzun sürdü. Sonrada 2017 yılında İren Kağan ile evlendi.

ANTALYA'DAKİ BAŞARISI

Özel hayatında yaşadığı iniş-çıkışlar futbol hayatına da yansımış ve 2018'de Fenerbahçe'ye ikinci gelişinde bir türlü istenen seviyeye takımı getirememişti. Fenerbahçe'ye taraftarın iradesiyle getirilmiş ve yine taraftar iradesiyle götürülmüştü, Başkan Ali Koç çok iyi bir insandı. İyi bir işadamıydı. İyi bir iş yöneticisiydi. Ama futbol adamı değildi. Futbol yöneticisi hiç değildi. Güvendiği ve güvendiğini sandığı insanlarla iş yapıyor ve daha sonra da onları harcamak zorunda kalıyordu.

Ersun Yanal Fenerbahçe defterini kapadıktan sonra bir süre ‘inzivaya' çekildi. Çünkü hayatındaki çöküntü onu moralsiz ve futbola küsmüş biri yapmıştı. Ama o Bucalı Ersun Yanal'dı. Kolay kolay vazgeçmeyecekti.

Antalyaspor kadrosuna Podolski, Nuri Şahin ve Rus Kudrıyasov gibi yıldızları katmıştı.  İyi ve iddialı bir ekip yapmak istiyordu. Yaptı da.  Öyle ki 2021 yılında Antalyaspor takımı 14 maçtır yenilgi yüzü görmüyor.

Takımın başta Freddy olmak üzere yabancıları, yaşlıları, gençleri büyük bir armoni içinde işi götürüyorlar.  Bana göre içlerinde en formda olanı hocaları Ersun Yanal. Fenerbahçe maçında izlediğimiz Ersun Yanal'ın bu form grafiği daha da yükselecek gibi gözüküyor. 60 yaşına basacak olan Ersun Yanal 500. maçına çıktığı Türkiye Süper Liginde daha çok başarılara imza atacaktır.

YORUM YAP