Adil Sirkecioğlu

Canım Anneciğim Ve Babacığım.



“Canım anneciğim ve babacığım.
Öncelikle sizi anne baba olarak seçmiş olmaktan çok hoşnutum. Bu dünyada  aidiyet duygusunu  en iyi yaşadığım yer sizin yanınız. Beni sevginizle sıcacık sarmalayışınız,   koruyup kollayışınız,  ihtiyacım olanı  yoktan var ederek  bana coşkuyla sunuşunuz  nasıl doyurucu bilemezsiniz. Sevgiyle gözlerimin içine her baktığınızda, her dokunduğunuzda içim titriyor tıpkı sizin ki  gibi, bu durum bile   bizim bir birbirimiz için ne kadar  değerli olduğumuzu anlamamıza  yeterde artar.
Gün  içinde yaşadığınız, tattığınız, kokladığınız,  işittiğiniz, dokunduğunuz  güzel ne varsa size hep beni hatırlatır, benimle paylaşma ihtiyacı hissettirir. Çocuklarla ilgili olumsuz her şey içinizi başka acıtır. Bana zarar vereceğini sandığınız ne varsa fazlasıyla sakındığınızı biliyorum. Bırakın bu anı “ ya  gelecekte  yaşarsa ”?   düşüncesi bile sizi perişan etmeye  yetip artar.  Benim için katlanamayacağınız hiç bir zorluk yok.  Söz konusu olan bensem   sosyal- mesleki- özel  yaşam bir yana  uyumak, beslenmek gibi  fizyolojik ihtiyaçlarınız bile önemini yitirir.  Sanki bunlar sizin hakkınız değilmiş gibi kendinizle savaşıp durur suçluluk duygusu ile yanıp tutuşursunuz. Oysa mutlu anne -  babanın  çocukları MUTLU OLUR.  Bu suçluluk   duygusu  bazen öyle bir yoğun hal  alır ki  o anlarda  farkında olmadan  gelişimime zarar verecek yaklaşımlarda  bile bulunursunuz. Bunun dışında beni yaşamınızın odak noktası yapmanız çok hoşuma gidiyor,  zaten bu yaşlarda benim bütün çabam da bu yönde. Yaptığım her şeyi görmenizi, duymanızı, takdir etmenizi bekliyorum. Başarabileceklerim  konusunda ( beslenme, giyinme,  eşyalarımı toplama, yemek hazırlama, masa kurma,  hijyenimi sağlama gibi ) bana güvenip yapmam için yüreklendirmeniz   bunları başardığımda  fark etmeniz, fark ettirmeniz özgüvenimi arttırıp, mutlu olmamı sağlıyor. Bu yönlü girişim göstermem için teşvik edilmediğim yada engellendiğim durumlarda ise bencil, anlayışsız,  uyumsuz, toplumsal kurallara uymada zorlanan, sabırsız biri olup, kendime  sürekli hizmet edilmesini bekliyor, mücadele yeteneğim gelişemediği için küçük bir zorlukta bile vazgeçip sorumluluklarımdan  kaçıyorum. Bu durumda da sürekli birilerine bağımlı hale gelen hatalarını başkalarına yükleyen, kendi kararlarını almada zorlanan, başkaları tarafından yönetilen,  dolayısıyla sosyal ortamlarda  kendini ortaya koymaya korkan, becerilerini bilemeyen, başarıyı tam tadamayan,  paylaşma becerisi gelişmemiş silik karakterli bir birey olma şansızlığım artıyor.
En iyi taklit ederek öğrendiğimden  sizlerin bana model oluşunuzda benim davranışlarımı belirliyor. Siz yemek ayırmayınca ben de ayırmıyorum, siz sorumluluklarınızı yerine getirdiğinizde ben de getiriyorum, siz kendinizi ve çevrenizdeki insanları, hayvanları, bitkileri ne kadar seviyor, saygı duyuyorsanız, ben de o  kadar sayıp, sevmeyi öğreniyorum, sizin güvendiklerine ben de güveniyor, sizin  korktuklarınızdan, kaygılandıklarınızdan çok daha fazla etkileniyorum. Duyarlılığınız beni de duyarlı kılıyor, hakkaniyetli, güven verici bir insan olmanız  benim de öyle olmamı sağlıyor. Ama  bir davranışımla  olumsuzda olsa  ilginizi çektiğimi  gördüysem ( özelliklede  gülümsediyseniz )  o davranışın  yerleşmesi kaçınılmaz. Onun için istenmeyen davranışlarımı beslememelisiniz.
Bana iyilik ettiğinizi sanıp her isteğime evet demeniz aşırı hoşgörülü oluşunuz ise bana  yolumu çizmede engel oluşturduğundan kendimi oradan oraya savrulan bir yaprak gibi hissettiriyor ne yapacağımı bilemediğim için çaresizlik duygum artıyor, önemsenmediğimi düşünüyorum, size güvenim azalıyor, sorumluluk bilincim oluşamadığı için başarı duygusunu tadamıyorum dolayısıyla özgüvenim gelişemediği  için bağımlı  hale geliyorum bu da bende kızgınlık öfke doğuruyor,  tıpkı baskıcı aileleri  olan çocuklar gibi.
Soyut kavram gelişimimi tam kazanamadığımdan  anlamam, öğrenmem gereken ne varsa tüm duyularımla hissetmek istiyorum ( görmek, duymak, koklamak, tatmak, dokunmak ) Sizin bildiğiniz her şeyi ben yeni öğreniyorum. Dünyada benim için keşfedilecek o kadar çok şey var ki işin ilginç yanı benim  kalıcı öğrenmem hayata hazırlanmam  bu keşfettiklerimle orantılı onun için  kendime,  başkalarına  ve etrafa zarar vermeyeceğim ne varsa keşfetmem, almam ( başkalarına ait değilse ), sahiplenmem,  yaşamam, soru sormam için izin verdiğinizde çok mutlu oluyorum kendimi değerli hissediyorum.
Sizden yardım isteyene  kadar etmemeniz, iyi anne babalığın aşırı koruyup kollama  olmadığını biliyor olmanız,  gerektiğinde “ben yapamasam bile  sen bunu başarabilirsin  dene lütfen” diyerek fırsat vermeniz, örnek olacak minicik yardımlarda bulunarak  motive etmeniz,  gelişimimi yaşımın  özelliklerine uygun desteklemeniz  benim için nasıl değerli anlatamam.
0-6 yaşın geleceğimin şifrelendiği çok kritik bir zaman dilimi olduğunun bilinciyle kendinizi bu konuda sürekli geliştirecek teorik ve pratik bilgilerle donatmanız, danışmanlık desteği almanız ve de ben de uygulamanız bana yapacağınız en büyük yatırım. Çünkü benimle olan tüm birlikteliğinizin çok nitelikli olması gerekiyor. Sürenin uzunluğundan çok benimle geçirdiğiniz anların doyuruculuğu  ve kalitesi önemli. Onun için sizin çalışıyor olmanız, kendiniz için keyifli anlar yaşamanız  sizi mutlu kılıyorsa benimde mutlu olmamı sağlar.
 Ben benimleyken ne yaptığınızla ilgileniyorum. Benimle konuşurken gözlerimin içine bakıp sevgiyle gülümsüyor olmanız, okşamanız, öpmeniz, sıcacık sarılmanız, doğru davranışlarımı dile getirip sözel  yada  olumlu mimik- jestle ödüllendirmeniz, yanlışlarımı  doğru tekniklerle durdurmanız, eleştirme yerine doğrusunu görebileceğim model olmanız, birbirinizle sağlıklı iletişim kurmanız, benimle ilgili her konuda aynı dili kullanmanız (hayırsa hayır evetse evet) benden beklentilerinizde kararlı ve  tutarlı olmanız, yaşımın özelliklerine uygun davranıp sağlıklı gelişmem için  desteklemeniz (küçüklük davranışlarımı beslememeniz  için  isteklerimi bebek değilsem  konuşarak ifade etmemi beklemeniz  gibi   ki  bu  davranış duygusal- sosyal gelişim kadar dil gelişimim içinde   çok faydalıdır), benim de bir birey olduğumu kabul etmeniz için bazen sizin inatçılık olarak tabir ettiğiniz davranışlar sergiliyorum o durumlarda bana seçenekler sunmanız birey olarak kabul edildiğimi hissettirdiğinden direncimi kırıyor, doğru davranışı sergilemem kolaylaşıyor (ben soğuk havada ısrarla ince giysi giyinmeye kalkıştığımda bana ‘bunu giyemezsin’ yerine ‘bak bu üç giysiden birini seçmen senin  üşümeni engeller çünkü dışarısı   soğuk senin hasta olmanı istemiyoruz’ dediğinizde  birincisi  anne baba olarak   aynı dili kullandığınız için size  güvenmemi kolaylaştırıyorsunuz, ikincisi bana seçme şansı vermiş oluyorsunuz buda benim  kararımı kabul ettiğinizi, beni önemsediğinizi, bana güvendiğinizi hissetmemi sağlıyor üçüncüsü kendimle ilgili sorumluluk almaya alıştırıyor,  dördüncüsü  mevsime göre doğru giyinmeyi öğretiyorsunuz  çünkü benim sizin kılavuzluğunuza ihtiyacım var unutmayın ben bir çocuğum, yaşamı yeni, yeni öğreniyorum her istediğimi yaparsanız ben  doğruyu nasıl öğrenebilirim, sınırlarımı nasıl bilebilirim zaten benim sizi değil, sizin  beni yönetmenize ihtiyacım var size başka türlü tam güven sağlayıp  sırtımı yaslayamam.  Eminim siz de güvenmek için sizin doğru yada yanlış her dediğinizi  yapan  silik   biri yerine her adımının farkında olan tutarlı, güçlü sizi bir adım daha öne taşıyan  birini   tercih ederdiniz.
 5 yaşına doğru  cinsel kimlik gelişimim için çözmem gereken bir çatışmam var ( kızlarda elektra kompleksi erkeklerde Oidipus kompleksi ) çözebilmem için  erkeksem babamın kızsam annemin  kişilikli davranması   işimi kolaylaştıracak  çünkü erkeksem babam, kızsam annem en büyük rakibim olacak ve onu bertaraf etmek için elimden  geleni yapacağım taki onun iyi model, sevilen, istenen, kabul gören, güçlü güvenilir biri olduğunu  görene dek. Sonrasında “ben onunla başa çıkamam öyleyse bari ona  benzeyeyim”  diyerek özdeşim kurup çatışmayı sona  erdireceğim,  böylece sağlıklı  cinsel kimlik gelişimimi gerçekleştireceğim bu durumda sizin birbirinizle olan ilişkisiniz  yani, bana sizi nasıl gösterdiğiniz yine benim gelişimimi çok  etkiliyor olacak.
Okulöncesi dönemde  birlikte geçirdiğimiz vaktin kalitesini,  benimle sevgi dolu iletişim kurmanızla birlikte tüm gelişimimi destekleyecek çalışmaları ( zihinsel, sosyal, duygusal, dil, psikomotor, özbakım  ) ne kadar yapıyor olduğumuz belirler.  Bu çalışmaları gerçekleştirebilmek için  oyunlar oynamamız, kesme – katlama- yapıştırma, atık materyal çalışmaları,   boyama,  yoğurma gibi yaratıcılığımı destekleyecek faaliyetler yapmamız, yaşıma uygun ve de benim de duygu – düşüncelerimi  ifade edebildiğim sohbetler etmemiz, tekerleme, bilmece, parmak oyunu, şiir, hikaye, öykü,  masal, kukla  ve sonrasında  birlikte dramatizasyon ( hikaye- masalın v.s canlandırılması ), drama, pandomim gibi etkinlikler yapmamız, şarklılar söylememiz, dans etmemiz,  içerde ve dışarıda gözlemlediğim, deneyerek yaşadığım, keşfettiğim, ilgimi çeken yada çekmesini istediğiniz ne varsa onlar hakkında konuşmamız, değerlendirme yapmamız,  tiyatro, sinema, müze,  sergi, avm, spor etkinlikleri, benimle iletişim içinde olabileceğiniz kısa akraba dost ziyaretleri, geziler v.s  birlikte kaliteli vakit geçirebileceğimiz anlardır. Hele bir de sizin bana gösterdiğiniz ilgi ve sevgiyi devam ettirecek, bunun yanında gelişimimi profesyonelce desteleyecek bir eğitim kurumuna gidiyor  olmam, sizinde  o kurumla gerektiği gibi iletişim halinde olmanız benim için yapabileceklerinizi  taçlandıracaktır. İşte ben o zaman  ilkokula da  geleceğe de gerektiği kadar hazırlanıp  ruhsal,   zihinsel ve bedensel  açıdan sağlıklı gelişip, bireysel, toplumsal, evrensel değerlere sahip çıkabilen, kendi ayakları üzerinde durabilen,  güçlü, başarılı, mutlu  bir birey olmanın temelini   sağlam bir şekilde atmış olacağım. Zaten sizin de  tek isteğinizin bu olduğunu, beni her şeyden  çok sevdiğinizi bildiğim gibi,  benimde sizi çok sevdiğimi, minicik yüreğimin  hep sizinle olduğunu, tekrar dünyaya gelsem, anne baba olarak yine sizi seçeceğimi  biliyorum.” Biricik Yavrunuz
Not:
Özel Güli Çocuk Yuvasında Ailelere   Çocuk Gelişimi – Eğitimi  konusunda  Danışmanlık  Hizmeti verilmektedir. Ayrıca okul öncesi dönemde ebeveynlerimizin  evde  çocuğu ile kaliteli vakit geçirebilmesi için hazırlanmış çok kapsamlı gelişim destekleyici etkinlik kitabımıza ulaşabilirsiniz.

ÖZEL GÜLİ
ÇOCUK YUVASI
Tel: 0212 729 04 99
Adrs: Yeni mah: Varnalı Cad. Hatipoğlu  sk.no: 51  Tepe Country  Villaları  Silivri
( Kiptaş Konutları üstü Arslan  Yoğurt  Üretim Tesisleri  çaprazı Artoy Güvenlik Bitişiği)

YORUM YAP