Hüseyin Kuru

Bitmiş konut almanın avantajları..

Bireyler emlak yatırımı yapmadan önce bazı parametre göre hareket eder, yol haritasını çıkarır ve bütçesine göre de karar vererek eyleme geçer. Prensip budur.
Ancak satın almanın bir hikayesi de olmalı...
Mesela emlak satın almadan evvel doğru bir yaklaşım için alternatifleri artı ve eksi yönleri ile değerlendirerek ve tabi bazı kriterleri göz önünde bulundurarak bunları avantaja dönüştürmekte mümkün...

***
Şimdi şuradan başlayalım ve fikr-i sabit yapalım. İnşaat sektörü bir kaç yıldır artan arsa, döviz ve diğer girdi maliyetlerini tam anlamıyla geçerli olan satış fiyatlarına yansıtamadığı açıktır.
Çünkü artan arsa ve inşaat maliyetleri ile yeni bir iş veya proje bugün geçerli olan satış rakamları ile kendini kurtaramayacaktır.
Sadece döviz ve hammaddeden kaynaklanan maliyet artışları neredeyse %19 mertebelerinde olduğu hesaplanıyor.
Hal böyle iken hem likidite sorunu ve kredi faizlerinin yüksek olması, hem de iç pazarda yaşanan doygunluk sektörün hızını kestiği düşünülüyor, halbuki veriler ve rakamlar bunun aksini ispat ediyor!
Tabi oluşan algı şuradan da kaynaklanıyor. Çok fazla projenin arzda olması, basın, pr, medya ve ilanların tüm mecralarda yoğun bir şekilde sunulması ve düzenlenen kampanyalarda kafa karıştırıcı ödeme şablonları ve kıyasıya bir rekabetin de bu algıyı ortaya çıkardığı düşünülüyor.

***
Devam edelim... Ülkemizde geçerli olan mevduat faizleri insanları bu dönem de cezbediyor. Yıllık bazda %15'lerde seyreden faiz oranları nedeniyle insanlar kolay para mantığıyla baktığı için bir şey satın almaktan imtina ediyor ve para da ekonomiye dönmüyor.
Burada iş gene inşaat sektörüne düşüyor. O zaman şirketler %0 faiz-50 veya 60 aya kadar vadelerle tabi komisyonları şirketler ödemek kaydıyla kampanya düzenlemek zorunda kalıyor ve kârından fedakarlık ediyor.
Aslında bu dönem yatırımcılar için büyük fırsatlar içeriyor.
Neden?
Bir defa herkesin şu noktayı iyi bilmesi gerekiyor... Arsa maliyetleri ve satış m2 fiyatları bu ülke de asla düşmez.
Hal böyle olunca emlak fiyatlarında düşüş beklemek veya gayrimenkul de balon fiyatlar olduğunu iddia etmek tam bir hayalden öteye geçmiyor.

Şu anda gayrimenkul sektöründe arza sunulan mülkleri satışlarını tetiklemek için birbirinden farklı kampanyalar hız kesmeden devam ediyor.
Çok çeşitli varyasyonlar da yok değil.. bugünlerde ise en moda olan bitmiş konutlar için kira garantisi vermek. Yatırım için konut almak isteyen, ancak riski sevmeyen tüketiciyi çekmek için inşaat şirketleri peş peşe kira garantisi vermeye başladı.
Birçok inşaat firması satışları artırmak için 1 ile 5 yıl arasında değişen zaman dilimlerinde enflasyon oranlarına göre her yıl değişiklik gösteren kira gelirini yatırımcıya garanti ediyor.
Ediyor etmesine de, kira çarpan hesabı tutmuyor...
Silivri ise istisna çünkü kira çarpan hesabına bakıldığında Silivri çok avantajlı.

***
Devam edelim, konut kredisiyle ev satın almak isteyenler öncelikle "projelerin bitim tarihine" dikkat etmesi gerektiğini kurumsal ve ticari itibarı yüksek şirketlerden mülk almanın riski azalttığını her zaman söyledik.
İnsanlar şu noktayı kaçırmamalıdır; satın alınan mülkün rayiç değerini bu tür klişe ve konsept projeler veya mülkler belirler.
Mesela eskiden gecekondu bölgelerinde dahi fiyatları tek tük yapılan apartmanlar belirler ve bölge değerlenirdi. Günümüzde ise arsa stokları eridiği için o bölgeler de uygulanan kentsel dönüşümler etken oldu.

***
Bölgemizde ve Dünya'da yaşanan daralma ve siyasi gelişmeler nedeniyle piyasalarda bir şaşkınlık var. Bu nedenle ülkede tamamlanmış ve satılmamış konut miktarı arzda çok birikmesi alıcı kitleler açısından büyük avantajlar içeriyor...
Neden?
• Şu anda arza sunulmuş -sadece Silivri için bile konuşursak- bitmiş ve hazır daireler var. Satın alma önceliğiniz hazır ve bitmiş konutlar olmalıdır ki üzerinize alacağınız riski de azaltacaktır.
• Bu konutlar iskanları da alındığı veya alınacağı için sorunsuz da olacaktır.
• Bitmiş bir konut satın almak hem bir an önce taşınmanızı ve evi kullanma imkanı sağlayacaktır, hem de eğer kira gideriniz varsa ödeme miktarınız da azalacaktır.
• Oturmadığınız bir eve kredi ödeyerek faiz yükü altına giriyorsunuz. Lakin bitmiş veya hemen taşınacağınız bir konutu satın almak çok daha mantıklı ve ekonomik olacaktır.

2017 yılı içinde Emlak Konut öncülüğünde 30 projeyi kapsayan bir kampanya yapıldı ve satışların %70'i gibi bir oranda %0 faiz/60 ay vadeli ödeme planı büyük talep gördü. Bu tablo yatırımcılar açısından da mantıklı ve ekonomik bulundu ki talep geldi.
Bu nedenle sizlere hazır ve bitmiş konut almanızı tavsiye ediyorum.
İyi haftalar...

YORUM YAP