Nergis Yönet

AROMATERAPİ Doğanın Şifalı Dokunuşu 2

Şİfasız hastalık yoktur; irade eksikliğinden başka. Değersiz bitki yoktur; tanınmamasından başka.
İbn-i Sina

GRİP SEZONU ve AROMATERAPİ
Soğuk algınlığı ve nezleye birden fazla virüs neden olabilir. 2-5 günlük kuluçka dönemi sonrası, şeffaf burun akıntısı, burun tıkanıklığı, hapşırma, yutak bölgesinde rahatsızlık hissi, öksürük, kırgınlık ve hafif baş ağrısıyla kendini gösterir. Genellikle 1 hafta sürer ve ateşsiz seyreder.
Grip ise influenza virüsünün neden olduğu bir enfeksiyondur. Bu virüs birçok alt gruba sahip olabilir. En önemli özelliği 39-40˚C' leri bulabilen inatçı ateştir. En yaygın belirtisi eklem ve kas ağrılarıdır. Eşlik eden şeffaf burun akıntısı, burun tıkanıklığı, boğazda rahatsızlık hissi, baş ağrısı; hatta ishal, bulantı, kusma gibi mide-bağırsak belirtileriyle de kendini gösterebilir.
Aromaterapide kullanılan esansiyel yağların mikrop öldürücü özellikleri uzun yıllardır bilinmektedir. Bu nedenle etkin bir şekilde kullanıldıkları alanlardan birisi de nezle ve griptir. Özellikle belirtilerin ilk görüldüğü andan itibaren uygulanılırsa çok daha faydalı olabilirler.

LİMON UÇUCU YAĞI:
Limon uçucu yağı, daha olgunlaşmamış limon kabuklarının soğuk pres metoduyla işlemden geçirilmesiyle elde edilir. Antioksidan özellikte olan % 68 oranında d-limonen maddesi bulunur. Bu yağlar iyice olgunlaşmış bir meyvenin salgıladığı canlı, taze, enerji veren kokularını muhafaza ederler. Limon uçucu yağı zengin bir vitamin deposudur. İmmün sistemi (bağışıklık sistemini) uyarır, lökositlerin yani savaşçı hücrelerin çoğalmasını sağlayarak vücudun hastalık ile daha kolay savaşmasına destek olur. Ayrıca vücuttaki mevcut kistik yapılarla da savaştığı bilimsel çalışmalarla kanıtlanmıştır.

ÇAM UÇUCU YAĞI:
Çam uçucu yağı, Pinus Sylvestris adlı ağacın iğneleri, kabukları ve kozalaklarından buhar distilasyonu ile elde edilir.
Burun mukozasını açmada hızlı ve etkili bir yağdır, mukusu parçalar ve solunum yolundan atılmasını sağlar. Bronşit tedavisinde etkili bir ajandır.
Genel olarak soğuk algınlığı ve gripte koruyucu olarak etki eder. İnhalasyon cihazına birkaç damla ekleyerek kullanabilirsiniz.
Yapısında bulunan % 51'den fazla ‘pinen' bileşiği sayesinde kuvvetli bir ağrı kesicidir, eklem ağrılarında kullanılabilir.
İyi bir antibakteriyel ve dezenfektan olup, Candida albicans, Herpes simplex , influenza gibi önemli virüsler üzerinde de etkilidir.
Banyolarda, temizlik ürünlerinde, antibakteriyel etkisinden dolayı kullanılır.

TIBBİ NANE UÇUCU YAĞI:
Antiviral ve antiseptik etkili tıbbi nane uçucu yağı, Mentha piperita bitkisinden elde edilir. Nane yağı hava yolunu açar ve öksürüğün tedavisinde rol oynar. Öksürükte iyi bir ekspektoran (solunum yolundaki balgamı yumuşatarak öksürüğü rahatlatıcı) olarak etki eder. Ayrıca ateş düşürmede de kullanılabilir.
Mentol içeriğinden dolayı apne, bronşiyal spazm veya solunum problemlerine neden olabileceğinden harici olarak çocukların yüz, boyun bölgelerinde kullanılması önerilmez.

LAVANTA UÇUCU YAĞI:
Hasta olmak vücudu yoran bir durumdur ve burun tıkanıklığı da buna eşlik ettiğinde hayatınız daha da zorlaşır, gece tıkanmaları ve uyku bozuklukları oluşabilir. Lavanta uçucu yağının etkili kokusu sadece öksürük gibi solunum yolları enfeksiyonu, boğaz ağrısı, soğuk algınlığı ve gripte destek olmakla kalmaz, sinir sistemini uyarır, rahat ve sakin bir uyku sağlar.
Lavanta yağının inhale edilmesi ile hava yolu açılırken, antibakteriyel ve antifungal etkileri ile de bağışıklık sistemi uyarılarak enfeksiyonlarla savaşmak kolaylaşır. Bu nedenle lavanta yağını banyonuz veya odanızdan ayırmayın, düzenli olarak kullanın.
Lavanta yağını çocuklarınızda da rahatlıkla kullanabilirsiniz.

KARANFİL UÇUCU YAĞI:
Karanfil uçucu yağının antiviral, antibakteriyel ve antifungal etkileri bulunmaktadır. Bu güçlü yağ, öksürük, baş ve diş ağrısında kullanılır. Enfeksiyonla savaşır ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
Karanfilin enflamasyon giderici etkisi solunum yolu problemlerinde öksürük, sinuzit ve bronşitte rahatlamayı sağlar.
Eğer karanfil yağı cilde sürülecekse mutlaka badem, susam yağı gibi taşıyıcı bir yağ ile karıştırılarak sürülmelidir. Karanfil yağında bulunan ‘eugenol' allerjik reaksiyona neden olabilir.

KEKİK UÇUCU YAĞI:
3500 yıl önce Sümerler tarafından dezenfektan olarak kullanıldığı bilinmektedir.
Kekik solunum sistemi enfeksiyonlarında, bronşit, öksürük, influenza , soğuk algınlığı ve tıkanıklıkta etkili olarak kullanılabilir.
Antibakteriyel ve antiviral etkilere sahip bir yağ olan kekik yağı hastalıklara karşı korur.
Kekik yağının; limon, okaliptus ve çay ağacı yağları ile birlikte kullanımı burun tıkanıklığını azaltır, virüs ve bakterilerle savaşır. İnhalasyon cihazına birkaç damla eklenerek kullanılabilir.
BİBERİYE UÇUCU YAĞI:
Eski Mısır'da tıbbi amaçla hem uçucu yağı, hem de kendisi kullanılan bir bitkidir.
Antiseptik ve antimikrobiyel etkiye sahip bir ajandır. Ayrıca ekspektoran (solunum yolundaki balgamı yumuşatarak öksürüğü rahatlatıcı) etkilidir. Soğuk algınlığı ve bronşit kullanılabilir.
Birkaç damla biberiye, limon ve okalitus karışımını, sabit bir yağ ile karıştırarak burun ve şakaklara sürdüğünüzde tıkanıklık ve rahatsızlığınızın azaldığını göreceksiniz.

SELVİ UÇUCU YAĞI:
Cuprasea familyasındandır. İnfluenza virüsünün sebep olduğu grip enfeksiyonlarında, bronşitte ve astımda ortaya çıkan, tıkanacakmış gibi olan öksürüklerde çok etkilidir. İçinde bulunan ‘Terpen' bileşikleri (Cinen, Pinen, Camphen) ve ‘Ester' bileşiği (Terpeyl Asetat) sayesinde üst solunum yollarında gelişen hastalıkların oluşumunu ertellemede olumlu sonuçlar verir.
Sedir, çok iyi bir ekspektorandır. Bronşit, boğmaca ve sinüslerde iltihaplı ve balgamlı durumlarda mukus denen sümüksü yapıyı kurutma etkisine sahiptir.
Bütün akıntılı, mukuslu, balgamlı öksürük ve solunum yolu enfeksiyonlarında etkilidir. Boğuluyormuş gibi öksürük şikâyetlerinde olumlu etkilerinden dolayı kullanabilirsiniz.
Bu aylarda, bahsettiğim aromaterapi yağlarından birkaçını elinizin altında bulundurursanız;
• Bağışıklık sisteminiz güçlenir.
• Dekonjestan özellikleriyle burun tıkanıklıkları açılır.
• Balgam ve mukuslu öksürükler azaltılabilir.
• Antibakteriyel – antiviral özellikleri sayesinde çevreden alacağınız influenza gibi gribe neden olan virüs ve bakterilere karşı direnç sağlayarak vücut savunmanızı güçlendirebilirsiniz.
Uçucu yağlar, solunum sistemi enfeksiyonları ile mücadelede bize zaman kazandırır.

Bronşitte:
• 10 damla Okaliptüs
• 4 damla Çay ağacı
• 10 damla Selvi

Önceden hazırladığımız bu karışımı sıklıkla koklayarak ve göğsümüze ovarak masaj yapabiliriz.
Çocukların yastıklarına 2-3 damla damlatıp gece yaşanan öksürük ve burun tıkanıklıklarını açmada yardımcı olabiliriz.
Çocuklarda, evde bulunan saf zeytinyağı da dâhil, 20 ml sabit taşıyıcı bir yağ (susam yağı, jojoba yağı..vb.) ile yukarıdaki karışımın tamamını karıştırıp çocukların göğüslerine masaj yapabilir veya ayak altlarına sürebiliriz.

Grip, nezle, soğuk algınlığında:
• 5 damla Nane
• 10 damla Selvi
• 10 damla Sedir

Bu karışım boğaz enfeksiyonları dâhil, burun tıkanıklığı, sinüzit, ateşle seyreden her tür gribal, influenza gibi vakalarda gönül rahatlığıyla desteğine başvurabileceğimiz bir karışımdır.
İnhalasyon yoluyla faydalanmak için her 2-3 saat ara ile burun kenarlarına, üst dudaklara ve şakaklara uygulanabilir.
Dudak üzerine uygulanmasındaki amaç, ağız ve burun yoluyla solunum kanallarımıza girmeye çalışan bakteri ve virüslere karşı bariyer oluşturmaktır.
Kış hastalıklarına karşı daha dayanıklı olup, ayakta geçirmek ve önlem almak amacı ile bu yağ özlerini her türlü kombinleyip , kalabalık ortamlara girerken kendimizin ve çocuklarımızın üzerine sürerek korunma sağlayabiliriz.
Aromaterapide bitkilerin özünden faydalanıyoruz. Beden, zihin ve ruhtan ibaret olan insanın özü de sevgidir. Aromaterapi yağlarınız ve sevginin iyileştirici gücü her daim yanı başınızda olsun.

YORUM YAP