Nergis Yönet

Aromaterapi ve duygularımız

Hİndİstan, Çin ve İran dahil olmak üzere birçok eski kültürde ruh hallerinin ve duyguların dengelenmesi için kokuların kullanıldığına dair belgeleyen mevcuttur. Özellikle Mısırlılar, dini ritüellerinde tütsü ve kokulu yağlardan yoğun bir şekilde yararlanmışlardır. Antik çağda Romalılar ruhsal durumlarını dengelemek için bazı kokulu bitkileri kullanmış ve çok başarılı olmuşlardır. Bugün, aromaların ruhsal durumumuz üzerindeki etkilerini keşfetmeye devam ediyoruz. Ünlü Aromaterapist Valerie Ann Worwood, hapishanelerde Lavanta gibi uçucu yağların kullanılmasının hücrelerde bulunan mahkumların daha sakin ve daha az agresif olmasına yardımcı olacağını, ayrıca kullanılacak bazı yağların rahatlatıcı ve sakinleştirici etkilerinin yanı sıra kişilik ve tutumlarının daha olumlu yönlerini ortaya çıkarmaya yardımcı olabileceğini öne sürüyor. Herhangi bir koku, belirli bir olayın hafızasını içerir. Dolayısıyla kişinin orijinal deneyimi sırasında duyduğu mevcut koku, daha sonra aynı kokuyu duyduğunda yaşadığı olayla ilişkilendirilerek aynı duygunun açığa çıkmasını sağlar. Bunun olumlu veya olumsuz sonuçları olabilir. Bu nedenle frekansını yükseltmeye yönelik koku terapileri yaparken kişiye özel uygulamalar olmasına dikkat edilmelidir.
Anılar ve aromalar arasında oluşan bu güçlü ilişkilerden günlük yaşantımızda etkili bir şekilde faydalanmamız mümkündür. Örneğin öğrenciler, bunu çok pratik bir şekilde kullanabilirler.
Çalıştıkları odaya az miktarda beğendikleri, canlandırıcı esansiyel yağların kokularını yayarlarsa daha sonra sınava girmeden veya sınav esnasında aynı aromayı teneffüs ederlerse bir nebze olsun hatırlama konusunda onlara yardımcı olacaktır. Evde de aromalardan faydalanarak kişisel mutluluğumuzu yakalamak mümkündür. Ancak sadece doğal olan aromatik yağları kullanmalıyız, eğer sentetik kokular kullanırsak baş ağrısı, çarpıntı ve hoş olmayan diğer semptomlara neden olabilir. Pratik olarak taze veya kuru otlar, çiçekler ve hatta bazı yiyecekler (elmalı turta gibi) evlerin muhtelif yerlerine konulabilir. Fesleğen, lavanta, nane veya diğer aromatik bitkilerin otuz dakikası boyunca otuz dakika boyunca teneffüs edilmesi ruhumuzu rahatlatmak ve frekansımızı yükseltmek için harika bir yoldur. Örneğin Büyük İskender'in önemli seferlere çıkmadan önce, dikkat ve konsantrasyonunu arttırması için gece yastığının altına bir tutam fesleğen koyduğunu biliyor musunuz? Uçucu yağlar, aromaların faydalı etkilerini deneyimlemek için en uygun ve güçlü yoldur. Bitki materyalinin damıtılması veya soğuk preslenmesi ile elde edilen yüksek konsantrasyonlu, kokulu bitki ekstreleridir.
Bu kokular havaya yayılarak, bir masaj yağında seyreltilip kullanılarak veya sıcak bir banyoda suya birkaç damla ilave edilerek kullanılabilir. Esansiyel yağlar çok konsantre olduğundan, sadece çok küçük miktarlarda kullanılmalıdır. – (genellikle kullanım yöntemine bağlı olarak sadece bir ila dört damla).

YORUM YAP