Şahin Dirik

Ulaşım çilesi; Silivri Birlikler!

Bu dev mavi canavarlar filosunu Silivri'nin nostaljik parçalarından biri olarak görüp onlara sempati ile yaklaşmak elbette mümkün. Ancak antipati ile yaklaşmak niyetinde olduğunuzda elinize çok daha bol malzeme geçeceği de aşikar. Gazetemiz Hürhaber'in internet sitesinde şöyle bir tarama yaptığınızda Silivri Birlik ile ilgili karşınıza çıkan başlıklar genellikle şu şekilde oluyor; “Dikkatsizlik Can Aldı”, “Yine Silivri Birlik Sancısı”, “Silivri Birlik'te Silahlı saldırı!”, “Silivri Birlik'te kavgaya devam”, “Silivri Birlik Hakkında İşlem”, “Silivri Birlik'e Engellilere Kötü Muamele Cezası”… Liste böyle uzar gider…
Nasıl ama? Hepsi de birbirinden pozitif, mutluluk kokan başlıklar değil mi? “Ya, ne demezsin” dediğinizi duyar gibiyim. Üstelik bunlar sadece bizim gazeteden çıkan başlıklar. Silivri'nin diğer yayın organları da araştırıldığında çok daha farklı türde onlarca rezalet haberleriyle rahatlıkla karşılaşabileceğimize eminim.
İstanbul'da üniversite okuyan biri olarak tahmin edebileceğiniz gibi bu mavi canavarları sıklıkla kullanmak durumunda kalıyorum. Bu gözler o otobüslerde nelere şahit olamadı ki… Gözlerimin önünde defalarca yaşlılar ücretsiz otobüs kullanma haklarından dolayı kötü muamelelere maruz kaldı, hatta kimi zaman otobüse dahi alınmadılar. Silivri Birlik şoför ve muavinleri, Silivri-Tüyap arası çalışan 300 nolu diğer sarı İETT hattı şoförlerine sözlü tacizde bulundurlar. Muavinlerin fazla para aldıklarına da şahit oldum, fazla aldıkları anlaşılınca çirkeflik yaptıklarına da. İçeride bırakın oturmayı, ayakta duracak hatta nefes alacak kadar bile alan kalmamış olmasına rağmen yolcu almaya devam edilmesini de gördüm. Yolun bomboş olmasına rağmen saatte -abartmıyorum- 20 Km hızla giden şoförü de gördüm bu araçlarda. Bunlar gibi daha bir sürü olay sıralarım ama canınızı daha fazla sıkmak istemiyorum.
Henüz birkaç ay önce (kısa bir süre önce Sakarya'ya tayini çıkan) Silivri Cumhuriyet Başsavcımız Sayın Lütfi Dursun, ilçe emniyet müdürlüğümüzün düzenlediği “Huzur Toplantısı'nda” söz alarak 65 yaş üstü vatandaşların ücretsiz seyahat etme hakkına saygı göstermeyen Silivri Birlik filosuna adeta ateş püskürdü. Bu ve benzeri meselelerle ilgili farklı isimlerin açtığı davalar sonucu sayısız kez başı ağrıyan Silivri Birlik yönetimi hala aklını başına almış gibi gözükmüyor maalesef, zira hala benzer şikâyetler duymaya devam ediyorum. Halk arasında Silivri Birlik hakkındaki en yaygın dedikodular ise Silivri Birliklerin kalitesinin, firma çoğu aslen Silivrili olmayan bir topluluğun eline geçtikten sonra düştüğü yönündeki muhabbetler…
Yaklaşık bir buçuk sene öncesine kadar özel aracı olmayan vatandaşlar için Silivri'den İstanbul içine doğru seyahat etmenin tek yolu Silivri Birlikler'di. Ancak dediğim gibi, yaklaşık bir buçuk sene önce bu durum değişti. Silivri-Tüyap arası çalışan 300 nolu sarı otobüslü İETT hattı Silivri Birliklere bir alternatif olarak halkımıza sunuldu ve kısa sürede rağbet görmeye başladı. Millet Silivri Birlik zulümlerinden o kadar bunalmıştı ki herkes kısa bir sürede birer İstanbul Kart edinip sarı otobüsleri kullanmaya başladı.
Buradan, bu hizmeti (biraz geç de olsa) Silivri halkına sunan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Kadir Topbaş'a ve ilgili birimlere teşekkürlerimi sunuyorum. İstanbul'a gidiş konusunda gerçekten alternatif bir toplu taşıma aracına fazlasıyla ihtiyacımız vardı. Ancak bana sorarsanız bu ihtiyacımız hala tam olarak karşılanmış değil. Neden mi değil? Eh, o da bir sonraki köşemin konusu olacak. Zira Silivrililer'in İstanbul içine ulaşım çilesi tek bir köşe yazısıyla toparlanabilecek kadar basit bir konu değil.

YORUM YAP