Engin Akın

Sporun dili evrenseldir

Spor konusunda anlatılacak yazılacak o kadar çok yaşanmışlık var ki. Öyle ya dini, dili, ırkı ve cinsiyeti ne olursa olsun ortak bir payda da buluşabiliyor insan.

 Futbolu ele alırsak branşım olduğu için, hemen her ortamda hemen herkes futbol ile ilgili bir anısı veya yaşanmışlığı kesinlikle vardır.

Kiminin geçmişinde kiminin de izlediği bir anısı. Aynı dili konuşmasalar bile insanlar sportif olayları değerlendirebilir. 7'den 70'e futbol hayatın içindedir.

Hemen hemen herkesin bir fikri vardır futbol konusunda. Herkes kendine göre antrenör, kendine göre oyuncu, kendine göre de hakemdir. Her üçünü de aynı anda yaşayabilenler bile vardır hayatımız içinde.

Hafta sonu oynanan lig maçının ardından tüm bir hafta konuşulur pozisyonlar tartışılır, antrenörler ve oyuncularla birlikte hakemler eleştirilir.

Empatiden yoksun kişiliklerin ise anlamsız ve aşırı eleştirileri işin cılkını çıkarmaktadır. İzlemediğiniz bir maçın kritiğini çıkarmak çok zor olsa gerek ama bu bizde normal bir durumdur dersek kendimizi kandırırız zira bu durum tüm dünya genelinde böyledir. Sırf konuşmuş olmak için konuşanlarla dolu etrafımız.

İnsanoğlu gariptir, neyi ne zaman, neye göre beğenip beğenmeme durumunu sürekli günceller ve beğenmeyecek bir şeyi kesinlikle bulur. Kaşının üstünde gözü var gibi.

Ortak payda spor olursa hayatı yerinden yakalamış olabiliriz aslında. Bölgesinin sportif çıtasının yükselmesi için canhıraş çalışanlar bile günlük egolarına teslim olabiliyor mesela.

Öyle ya insanoğlu değişiktir, neyi ne zaman nerede konuşacağını da bilmez bazen, kimin başarılı kimin başarısız olması sanki onun elindedir.

Sportif başarı sporcunun kendi elindedir, onu eleştiren ise sadece anlık morali ile oynayabilir. Sporcu gerçek anlamda konsantre olabilmişse anlık eleştiriyi duymaz bile. Anlık eleştiri tribünden yapılanlardır bana göre.

Futbol hayatın anlamıdır.

Futbol gerçek anlamda birleştirici bir güçtür.

Futbol evrenseldir ve ister Silivri'de, isterse de Brezilyada olsun konu futbol olunca insanlar aynı dili konuşurcasına anlaşır.

Hal böyleyken başarının kimin elinden geldiğinden ziyade alınan başarıdan keyif almaya bakmakta fayda var.

Dedik ya ortak dildir diye futbol, orta yolda buluşalım. Kırmayalım, yıkmayalım, dökmeyelim. Üç günlük dünya geriye kalan çocuklarımıza temiz bir oyun bırakalım. Holiganlığa, bağnazlığa, başarıyı hazmedemeyişimize dur diyelim.

Kimse kimseden üstün olmayacağı gibi hiçbir takım da diğerinden üstün veya ayrıcalıklı değildir. Kalın sağlıcakla….

YORUM YAP