Hüseyin Kuru

Sektörel notlar...

Seçime odaklanan yatırımcıların karar ertelemesi ile gelişen süreçte 2022 yılı içinde ki arz, 2023'te daha da düşecektir. İstikrarın devamına oy veren seçmenlerin beklentisi gerçekleşti lakin konut alımlarını seçim sonrasına bırakmaları ile oluşan arz/talep dengesi değişmeye ve piyasalarda fiyatlar gene artmaya başladı.
Gayrimenkul güven ve istikrar olduğu sürece artar. Ne kadar artacağı ise bazı parametrelere bağlıdır. Kredi faizleri, dövizin pozisyonu ve arsa maliyetidir.
Geçtiğimiz yıla göre bir kıyaslama yapılırsa 2023 yılı talep yönünde zirve yapacak, fiyatlar artacaktır. Sizlere bu konuda basında da yayınlanan 2 haberi sunuyorum.
***
Konut almak isteyenlerin yüzde 59'u planlarını seçim sonrasına bıraktı!
Emlakjet, 400 bine ulaşan satılık ve kiralık emlak ilanlarından oluşan veri tabanında yaşanan hareketler doğrultusunda 2023 Nisan ayı emlak verilerini de tek tek yayımladı.
Resmi olarak açıklanan bu verilere göre, ülke genelinde konut satışları Mart ayında geçen senenin aynı ayına göre yüzde 36,6 azalarak 85.652 şeklinde oldu.
Yine açıklanan rakamlara göre, ipotekli konut satışları yüzde 16,5 azaldı ve 25.262'ye geriledi.. ayrıca paylaşılan detaylara göre, ipotekli satışlar toplamın içerisinden yüzde 25'lik pay aldı.
Ayrıca merakla beklenen Emlakjet verilerine göre kiralık konutlara talepte artış sürerken, Nisan ayında konut arayanlarda kiralık ve satılık oranları yüzde 50-50 şeklinde gerçekleşti.
Nisan ayında en çok konut aranan şehir Mersin olurken, onu Ankara ve Adana izledi.. bu üç şehirden sonra yaz mevsiminin gelişiyle beraber Aydın ve Muğla da ön plana çıktı.
Fiyat değişim açısından bakıldığında en yüksek artış kiralıklarda Adana ve Ankara'da, satılıkta da Mersin ve Ankara'da yaşandı.
En çok emlak aranan ilçeler Adana Seyhan, Ankara Çankaya, Keçiören, Mamak ve Sincan olarak sıralandı.
Satın alma planları seçimler sonrasına bırakıldı.
Emlakjet' in gayrimenkul talepleri verilerinde Nisan'da seçimin tercihlere etkisi araştırıldı. Buna göre, konut satın alma planı yapan vatandaşların yüzde 58,9'unun bu planını seçimlerden sonraya ertelediği bildirildi.
Söz konusu bu değişimde en önemli sebep de seçim sonrasında gayrimenkul fiyatlarındaki düşüş beklentisi oldu.
Yapılan araştırmaya katılanların yüzde 56,25'i seçimden sonra gayrimenkul fiyatlarında düşüş beklediğini kaydetti.
Yapılan açıklamada konuya ilişkin değerlendirmeleri bulunan Emlakjet Üst Yöneticisi (CEO) Tolga İdikat, "Kullanıcıların konut fiyatlarında düşüş beklentisi olduğunu görüyoruz" dedi. Emlakjet verilerine göre, konut arama hacimlerinde Mersin, Ankara ve Adana'nın öne çıktığını belirtirken depremin etkilerinin gayrimenkul sektöründe halen devam ettiğini ve bir süre daha süreceğini kaydetti.
Yaz mevsiminin gelişiyle beraber yazlık bölgelerde hareketliliğin başladığını, Aydın ve Muğla'nın konut aramalarında ilk 10 kent arasında yer aldığını kaydeden İdikat, şöyle konuştu: "Emlakjet kullanıcıları ile yaptığımız araştırmalarda merakla beklenen seçim öncesi dönemde kullanıcıların satın alım için beklediğini görmüştük. Bu ay kullanıcıların konut fiyatlarında düşüş beklentisi olduğunu görüyoruz. Satın alma planı yapanları yüzde 40 gibi önemli bir oranı kredi desteğiyle konut almak istediğini bildiriyor. Ödeme yöntemlerinde sağlanacak olan imkanlar ve krediye erişimin beklentileri karşılamasıyla ve belirsizliklerin azalmasıyla sektörün önümüzdeki dönemde daha hareketli olacağını söyleyebiliriz."
***
Yabancılara konut satışı seçim
sonrasında hareketlendi:
1.5 milyar dolarlık bekleyen talep Türkiye'ye gelecek!
Türkiye'de, pek çok sorunuyla beraber seçimin sonuçlanması bekleniyordu. 28 Mayıs tarihinde yapılan seçimden sonra tüm dikkatler yeni hayata geçirilecek olan ekonomik politikalara odaklandı.
Öbür taraftan, bazı durumlarda ve noktalarda hayatın normal akışına da dönüldüğü de görülüyor. Türkiye'de 6.Şubat tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem ve sonrasında da seçim atmosferi ile durgunlaşan global yatırımcıların konut talebinde hareketlenme yaşandığı ifade ediliyor.
Karar Gazetesi'nde yer alan habere göre; global yatırımcıya konut satışı yapan şirketlerin mesailerinin yüzde 600 arttığı belirtildi.
Reuters'a açıklamalarda bulunan Gayrimenkul Yurt Dışı Tanıtım Derneği (GİGDER) Başkanı Faruk Akbal, seçimin ardından belirsizliklerin sona ermesiyle beraber global yatırımcıların konut talebinde canlanma gözlendiğine dikkat çekerek, birkaç hafta içinde 1.5 milyar dolar değerindeki bekleyen talebin Türkiye'ye geleceğini öngördüklerini söyledi.
6.Şubat tarihinde Kahramanmaraş merkezli meydana gelen iki büyük deprem ile seçim atmosferinin piyasayı durgunlaştırdığını dile getiren Faruk Akbal, seçimden hemen sonra global yatırımcıya konut satışı yapan şirketlerin mesailerinde yüzde 600'den fazla canlanma olduğunun altını çizdi.
Söz konusu açıklamasında "Bu sene ilk beş ay depremin ve seçimin gölgesinde geçti. İlk dört ayda ise geçen sene ilk dört aya kıyasla 7,308 adet daha az konut satıldı. Şimdi bu talep geri toplanacak" ifadelerine yer veren
Akbal, gelecek birkaç hafta içinde 1.5 milyar dolar değerindeki bekleyen talebin Türkiye'ye geleceğini öngördüklerini belirtti.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan son verilere göre, yabancılara konut satışı Ocak-Nisan döneminde yüzde 35.1 azaldı ve 13.483 adet olarak gerçekleşti.
GİGDER Başkanı Faruk Akbal, deprem ve seçim etkisiyle beklemeye geçen talebin tekrar toparlanmasının yanı sıra; İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa gibi şehirlerin prim potansiyelinin Paris, Londra, Berlin gibi gelişmiş ülke şehirlere göre daha yüksek olmasının da Türkiye'ye yükselen ilgide etkili olduğuna dikkat çekti. İyi haftalar...

YORUM YAP