Hüseyin Kuru

Sektörel notlar...

Geçtiğimiz hafta içinde basında yer alan haberler ve açıklanan bazı raporlara bakıldığında inşaat her dönem ve şart altında hep gözde bir sektör olmaya devam ediyor. Sırayla bakalım...
***
Milli Eğitim Bakanımız sayın İsmet Yılmaz, Sivas Belediyesince yaptırılan Kentsel Dönüşüm Ofisi açılış programında, kentsel dönüşümün bir yıkım hareketi olmadığını belirtti. Kentsel dönüşüm bir ihya hareketi olduğunu söyleyen Yılmaz, "Mevcut yeri daha güzel yapma, insana daha uygun binalar kazandırmadır. Şehirlerin daha yaşanabilir, şehir kültürüne uygun, insana huzur verecek şekilde inşa edilmesidir" diye konuştu.
AA'nda yer alan habere göre, insanların şehirlerin arasında ezilmesini istemediklerini aktaran Yılmaz, özellikle Anadolu şehirlerinde, bir Selçuklu şehri olan Sivas'ta da dikey değil, yatay mimariyi savunduklarını da belirtti.
• Komşuluk kültürünün ancak yatay mimarilerle mümkün olacağını söyleyen Yılmaz, bu nedenle kültürün korunmasını kentsel dönüşümde de olmaz unsur olarak gördüklerini belirtti.
• Çevre düzeni planlarının ülkenin yüzde yüzünde tamamlandığını da söyleyen Yılmaz, şu anda tarım alanı, konut alanı, ova, özel çevre koruma alanı ve sulak alaların tamamının belli olduğunu belirtti.
Not: Sayın Cumhurbaşkanımız kat yüksekliği olarak 5+1 diyor. Anadolu'da yatay mimari olsun deniyor, çok güzel. Silivri'de kat yükseklikleri 6-8 kat... İyi de peki Kiptaş'ın projesine verilen 12 kat neyin nesi? Haksızlık değil mi?
***
Sayın Başbakan tarafından açıklanan yeni ekonomik pakete göre;
• Yapılan paketin iş kuracaklara yatırım yapacaklara işe gireceklere esnafa milyonlarca vatandaşa faydası olacak. Daha fazla vergi değil daha fazla yatırım öngören bir model öngörüyoruz
• Şirket kuruluşlarındaki damga vergisinde ciddi reformlar yapıldı.. bir nüshaya damga vergisi alınacak. BES'e dahil olanlara damga vergisi muhafiyeti. Yükte hafif pahada ağır işlerle uğraşanlara damga vergisi istinası gelecek. Firmaların iş adamlarının yurt dışı fuarlarındaki işleri ve katılımları ile ilgili damga vergisini kaldırıyoruz Türkiye'ye gelecek dünya devlerine, kurumlar vergisi muafiyeti gelecek.
• Türkiye'ye para getirene soru sorulmayacak. Tek istisna kara ve terör kaynaklı para olmayacak.
• KDV konusunda yeni düzenlemelere gidiliyor. Buna göre Kanun değişikliği ile arsasını müteahhide veren de KDV'den muaf olacağı... Sektör temsilcilerine göre bu kararın da sektöre önemli bir etkisi olacağı.. sahibi olduğu arsayı müteahhide veren arsa sahibi, bunun karşılığında sadece aldığı konut veya iş yerleri için KDV ödeyecek. Şimdiye kadar arsa sahibi tüm inşaat için KDV ödüyordu. Bu maliyeti üstlenen müteahhit tutarı konut fiyatına ekliyordu. Düzenlemenin konut fiyatını düşürmesi bekleniyor.

Mevcut piyasa koşullarında bu kaynak kaybının finansman maliyetine etkisi üzerinde görüş beyan eden sektör temsilcileri “KDV alacakları piyasayı canlandırır ama konut fiyatlarını geri çekmez. Çünkü 2 yılda bina maliyetleri yüzde 34 arttı bu artış henüz fiyatlara yansımadı. Ama alacakların erkene çekilmesi yeni projelerin sayısını artırır" dedi.
Vergi uzmanlarına göre de iadelerin hızlı olabilmesi için vergi dairelerinde tüm personelin konusuna hakim uzman kişilerden oluşması gerekiyor. İadeye konu işlemin tek bir kanaldan yapılması da isteniyor.

***
Türkiye İMSAD, yapı sektörü ve ekonomi çevreleri tarafından dikkatle izlenen aylık sektör raporunu açıkladı. ‘Türkiye İMSAD Şubat 2018 Sektör Raporu'nda; inşaat malzemesi sanayisinin, 2017 yılında üretimini yüzde 6,4 artırdığı, 2017'nin, son 5 yılın en yüksek üretim artışının gerçekleştiği yıl olduğu vurgulandı. 2017 yılı ihracatının ise yüzde 8,0 artarak 16,38 milyar dolar olarak gerçekleştiği; bu yükselişle, inşaat malzemeleri sanayisinin gerçekleştirdiği yıllık ihracatın, 3 yılın ardından yeniden artış gösterdiği belirtildi. İnşaat malzemeleri alt sektörlerindeki sanayi üretiminde artış eğilimi 2017 yılında ağırlık kazandığı, 26 alt sektörden 22'sinde üretim geçen yıla göre artarken, sadece 4 alt sektördeki üretimin geçen yıla göre gerilediği ortaya çıktı.
Merkezi ısıtma radyatörleri, kilit ve menteşeler, soğutma ve ısıtma donanımları, metalden kapı ve pencere, inşaat amaçlı beton ürünleri, düz cam, musluk vana ve valfler, seramik sıhhi ürünler ile çimento ve kabloların üretiminde yüzde 10'un üzerinde büyüme yaşandığı.. yıl genelinde mermerler, seramik karolar, inşaat demirleri ile metal yapı parçaları üretimlerinde ise daha sınırlı büyüme görüldü.

***
Toplam yapı ruhsatları 2017'de metrekare bazında yüzde 31,8 artarak 270,7 milyon metrekare oldu. Böylece 2017, son 3 yılda en yüksek yapı ruhsatı alınan yıl oldu. 1 Ekim 2017'de yürürlüğe giren yeni imar düzenlemelerinin sınırlayıcı etkilerinden kaçınmak için alınan konut yapı ruhsatları büyümede etkili oldu.
Alınan yapı izinleri, 2017 yılında kullanıma sunulan fiili arzı göstermesi açısından sektörde önemli bir veri olarak kabul ediliyor.
2017 yılında alınan toplam yapı izinleri yüzde 6,6 artarak 161,1 milyon metrekareye yükseldi. Konut tarafında yapı izinleri yüzde 9,4 genişledi ve 125,7 milyon metrekare olarak gerçekleşti. Konut dışı binalarda ise alınan yapı izinleri veya kullanıma sunulan arz yüzde 2,2 gerileyerek 35,4 milyon metrekareye indi.

***
2018 yılında konut satışları artış ile başladı. Konut satışları, Ocak ayında geçen yılın Ocak ayına göre yüzde 1,7 artarak 97 bin 019 oldu. Eylül 2017'de yaklaşık bir yıl süren teşviklerin kaldırılmasının ardından 2017 Ekim-Kasım-Aralık aylarında satışlar 2016 yılının aynı aylarının altında gerçekleşmişti. Konut satışlarındaki bu ge-rilemenin yeni yılda da sürme olasılığı bulunmakla birlikte 2018 yılı Ocak ayında satışlarda yaşanan artış ümit verici oldu.

***
Konut kredisi faiz oranları 2017 yılının ikinci yarısından itibaren artış gösterdi. 2017 yılı Haziran ayında yüzde 0,98 olan ayılık ortalama konut kredisi faiz oranları Eylül ayında yüzde 1,07'ye, Aralık ayı sonunda ise yüzde 1,13'e yükseldi.
Konut kredisi faiz oranlarındaki artışın 2018 yılında da devam ettiği görüldü.
Faiz oranları Şubat ayında yüzde 1,16'ya çıktı. Bankaların mevcut kaynak maliyetleri ve yüksek enflasyon nedeniyle konut kredisi faizlerinin yüksek kalmaya devam edeceğine değinildi.

***
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2017 yılının dördüncü çeyreğine ilişkin "İnşaat Ciro ve Üretim Endeksleri" verilerini açıkladı.
Verilere göre inşaat ciro endeksi, geçen yılın son çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,4 azaldı.. ‘mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış inşaat ciro endeksi, ekim-aralık döneminde bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,4 azaldı.
Takvim etkilerinden arındırılmış inşaat ciro endeksi ise bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 12,7 arttı.'
İyi haftalar..

YORUM YAP