Hüseyin Kuru

Sektörden haberler...

Basında yer alan haberlere göre; yeni açıklanan yasal düzenlemeler ve vergisel indirimlerle şekillenen konut kampanyaları ile ciddi bir talep olduğu açıklandı.
KonutDer tarafından yapılan açıklamada ise "Nisan ayında konut satışlarında gerileme var ama gerileme banka kredili satışta'' denildi.
“TÜİK verilerine göre nisan ayında kredili konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 35.6 oranında azalış göstererek 27.912 oldu. Bankanın aracı olmadığı konut satışları ise yüzde 5.7 oranında artarak 75.175 oldu.
Şimdi faizlerin düşmesi ve bizlerin yaptığı yüzde 20 indirim kampanyası ile pazar canlanacak. Yaklaşık yüzde 30'luk bir indirim olacak. Tablo tersine dönüyor" şeklinde açıklama yapıldı.

Peş peşe İndİrİm hamlesİ
Konutta yüzde 18 olan KDV yüzde 8'e indi. Binde 20 olan tapu harcı binde 15'e düşürüldü. 1.25-135 bandında olan aylık konut kredi faizi yüzde 0.98'e çekildi.
150 konut projesinde yüzde 20 indirime gidildi. Peşinat da yüzde 5'e düştü.
İşyeri tesliminde yüzde 18 olan KDV yüzde 8'e indi.
***
Hürriyet'te yayınlanan bir habere göre; Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Mithat Yenigün, son dönemde kurlardaki yükseliş, petrol fiyatlarında ve inşaat malzemelerindeki artışlar nedeniyle sektörde ciddi sıkıntılar yaşandığını savunarak "Yükselen kur maliyetlerimizi yükseltiyor; iş dünyası olarak önümüzü görmemiz zorlaşıyor.
Nakit akışını finanse etmek için sektörümüzde sıklıkla kullanılmakta olan temlik kredisi benzeri enstrümanlara bankaların sıcak bakmama riski artıyor.
Kısaca ifade etmeye çalıştığı bu yapısal sorunlar, önümüzdeki dönem için de inşaat sektörü açısından ciddi zorluklara işaret ediyor.
Seçimlerin ardından ülkemiz için aydınlık günler göreceğimiz yeni bir dönem olmasını, yeni kurulacak hükümetin sektörümüze ve sorunlarımızın çözümüne desteklerini sürdürmesini diliyorum" dedi.

En büyük eksİk fİnansman
Yenigün, en büyük eksiklerini finansman temini oluşturduğunu belirtti.
Yenigün, "Bu soruna ülkemizin olanakları çerçevesinde çözüm üretebilmek için Eximbank için yoğun işbirliği içindeyiz.
Eximbank'ın sağlayacağı emtia bazlı proje finansmanı, uygun şartlı teminat mektupları, proje kredileri, sigorta enstrümanları ile yeni pazarlara açılabileceğimize inanıyoruz" şeklinde konuştu.
***
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı AK Parti seçim beyannamesinde yüksek faize ve kentsel dönüşüme karşı alınacak önlemler dikkat çekti.
AK Parti seçim beyannamesinin ekonomi bölümünde yatırımların önündeki en büyük engel olan faizle mücadele konusunda önemli başlıklar yer aldı.
Sabah Gazetesi'nden Hazal Ateş'in haberine göre bu kapsamda çok önemli adımlar atılacak. İşte beyannamede dikkat çeken başlıklar:
1.Faiz baskısı azalacak: Faizin maliyet baskısını azaltacak tedbirler devreye girecek. Faizsiz finans politika belgesi hazırlanacak.

2.Emlak Bankası: Bankacılık kesiminin operasyonel maliyetleri düşürülecek. Katılım bankacılığının sistem içerisindeki payı artırılacak. Emlak Bankası yeniden açılacak. Kamu yatırımlarında faizsiz finans araçlarının payı artırılacak.

3.Toplam 500 bin konut yenilenecek: Toplam 7.5 milyon konutun dönüştürülmesi için önümüzdeki dönemde 150-200 bini İstanbul'da olmak üzere, 500 bin konutun yenilenmesi hedefleniyor. Kentsel dönüşümde çerçeve kanun hazırlanacak.

4.OSB'lerde 2.5 milyon istihdam: Beş yıllık dönemde 50 yeni Organize Sanayi Bölgesi (OSB) kurulacak. Bu bölgelerde istihdam sayısı 2.5 milyona çıkarılacak.

5.Kariyer merkezleri kuruluyor: Gençlerin yükseköğretime geçişinde eğitim ve kariyer planlamasına yardımcı olacak 'Kariyer Merkezleri' kurulacak. Finansman, teknoloji, işletme ve pazarlama gibi konularda programlarla genç girişimciliği teşvik edilecek.
***
Sektörden gelen açıklamalara devam edelim; konut yatırımları konusunda alıcı kitlelerin satın alma kriterleri farklıdır veya ihtiyaçlar, beklentiler ve ekonomik değerlendirme değişkendir.
Bu konuda ülkemizde ki konut yatırımları ile ilgili bir tesbitle devam edelim; “Genellikle yatırım amaçlı konut alınması.. bir kesim ev sahibi olma duygusu ile çok fazla alacağı projeyi incelemeden bütçesi dâhilinde bir konut almaya yöneliyor.
Daha bilinçli olan bir kesim ise artık ne istediğinin farkında.
Hem geleceğe yatırım yapmak hem de yaşadığı yaşam alanının her türlü ihtiyacına cevap vermesi doğrultusunda seçimler yapıyor... Türkiye'de en çok insanların aldığı şey konut ve araba olduğu açıklandı.
“Alınan konutların çoğu yatırım amaçlı tercih ediliyor. İnsanlar geleceklerini düşünerek bu anlamda tercihlerine yön veriyorlar. Sattığımız konutların yüzde 55-60'ı yatırım amaçlı oluyor. Geçmişten günümüze konut tercihlerine baktığımızda şehir merkezlerinde yaşanan arsa fiyatlarındaki artışın, insanları alternatif alanlara yönelttiğini söyleyebiliriz” denildi.

***
İyi haftalar...

YORUM YAP