Hüseyin Kuru

Sektörde ahval ve şerait halleri

Türkİye'nİn son birkaç yıldır dünyada yaşanan global krizden etkilenmemesini düşünmek saflık olur.
Dışarda işler hepten karışık... Fransa başta olmak üzere dünyada 71 ülkede karışıklıklar var. Kuveyt'te bile..!
İngiltere'nin brexit oylamasında sil baştan yapması, İskoç ve Gal kökenlilerin AB'de kalma isteği AB ve global dünya için yeni bir belirsizliktir.
Markalar üzerinden devam eden bir savaş da söz konusu. Dikkat ederseniz vw'le başlayan bu operasyonlar huawei ile devam ediyor. Anlayacağınız oyun çok büyük.
Asırlık yeni bir dünya düzeni için masa yeniden kuruluyor.
Türkiye'de daha düne kadar darbe ve terörle, bu gün de mali operasyonlarla tarafını seçmesi için sıkıştırılmıyor mu?
Benim gözlemim budur.

***
Gelelim içeriye, son 1 yıldır döviz fiyatlarında yaşanan fahiş artışlarında literatürde ki açıklaması; ‘operasyondur'. Tabi her ne kadar istikrarı muhafaza etseniz bile saldırı altında olduğumuz açık.
Fakat olan millete oluyor ve halkın satın alma gücü ciddi düştü ve %30 fakirleştik.
Ticari, bireysel ve konut kredi faiz oranları ile beraber tabi mevduat faizleri de yükseldi. Yatırım araçları içinde faiz öne çıktı.
Piyasalar durgun, nakit yok, ancak pazarı olan sektörler için de sorun gözükmüyor.
İhracat rakamları yükseldi, turizm de talep arttı, çok şükür.
İnşaat sektörü iç piyasanın daralması nedeniyle mecburen dışarıya açılmak zorunda.
Yabancılara satış konusu bu nedenle çok önemli.

***
Bu konuda devam edelim. Yabancıya ve gurbetçiye konut satışını artırmak için tapu ve kadastro işlemleri yurt dışına açılıyor.
Türkiye'ye talep gösteren 12 ülkede tapu temsilciliği kurulacak.
Türkiye'de yabancıya konut satışı, 2018 yılında rekor kırarak 40 bin seviyesine ulaştı.
Döviz kurlarında görülen artış, yabancıya KDV muafiyeti, yabancıların Türk vatandaşlığı alabilmesi için ödemesi gereken bedelin 1 milyon dolardan 250 bin dolara düşürülmesiyle yurt dışı tanıtım ve fuar alanları etkiledi.
Posta Gazetesi'nden Meltem Kara'nın haberine göre; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hem yabancılara hem de gurbetçilere yönelik konut satışları hızlanacak.
Yurt dışında tapu
Hükümetin ‘İkinci 100 Günlük Eylem Planı'ndaki bu çalışmaya göre, yurt dışında yaşayan vatandaşların ve yabancı yatırımcıların Türkiye'deki taşınmaz yatırımlarına yönelik bulundukları ülkelerden işlem yapabilmelerinin sağlanması ve yabancı sermaye akışının hızlandırılması için Tapu ve Kadastro Yurtdışı Teşkilatı'nın açılması amacıyla çalışmalar başladı. Tapu temsilciliklerinin yanı sıra ‘Çevre ve Şehircilik Müşavirleri' de gündemde yer aldı.

Gelmeye gerek yok
12 ülkede tapu ve kadastro temsilciliklerinin kurulacağını belirten Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, bu temsilciliklerin yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının yabancılarla ülkemizdeki tapu ve kadastro işlemlerine ilişkin hizmetler vereceğini kaydetti.
Bakan Kurum, uygulamanın gayrimenkul alımlarının artık Türkiye'ye gelmeden yapılması için başlayacağını ifade etti.

İlk temsilcilik Berlin'de
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, Berlin Başkonsolosluğu'nda kuruldu.
Berlin Tapu ve Kadastro Temsilciliği ile Almanya'da yaşayan Türk vatandaşları ve Türkiye'de taşınmaz edinmek isteyen yabancılar tapu işlemlerini gerçekleştirebiliyor. Alım işlemleriyle intikal, ipotek, trampa, bağış işlemleri ile tapu kaydı, tapu kayıt örneği, kadastro verilerine ilişkin bilgi amaçlı aplikasyon ve harita örneği ve-rilmesi kurulan temsilcilikte yapılabiliyor.

Müşavirler geliyor
Türkiye'de yaklaşık 440 bin müteahhit olduğunu belirten Bakan Murat Kurum, “Müteahhitlik sektörünü övünerek anlatıyoruz. Hem bu sektörümüzü hem de Türkiye'de çok gelişmiş olan inşaat malzemeleri sektörümüzü yurt dışına açmamız gerekiyor. Yurt dışına iş yaptığımız ülkelerde ihracat yapacağımız bir model geliştireceğiz” açıklamasında bulundu.
Tapu ve kadastro temsilciliklerinin yanı sıra çevre ve şehircilik müşavirliğinin gündemlerinde olduğunun altını çizen Bakan Kurum, şunları söyledi: “Yurt dışındaki ticari ateşeler gibi bu vasıfta eleman görevlendireceğiz. Bu müşavirler, devletimiz adına ilgili süreçleri yönetecekler, araştırma-geliştirme faaliyetlerinde bulunacaklar, iş birliği imkanlarını araştıracaklar. Aynı zamanda yurt dışında yaşayan vatandaşlarla da bu alandaki konularda bilgi alışverişinde bulunacaklar.”

İşte o ülkeler
Tapu ve kadastro temsilciliklerinin Almanya, İngiltere, Yunanistan, Avusturya, Hollanda, Danimarka, Norveç, Rusya, Belçika, Katar ve Türki Cumhuriyetler' den 2 ülkede kurulması hedefleniyor.
Ülkeler belirlenirken ülkede yaşayan Türk vatandaşlarının sayısı, taşınmaz edinen yabancıların sayısı, potansiyeli yüksek ülkeler ile ekonomik ve tarihi ilişkiler belirlendi.
***
Ticarette güzel bir söz vardır; “teşebbüs et, tesadüf olsun” denir. İyi haftalar...

YORUM YAP