Hüseyin Kuru

NOTLAR..

Ülke olarak bu yaz döneminde çok badireler yaşadık. İki bayram arası bir darbeyi de gördük ve epey uzun bir süreç yaşandı, devam ediyor.
Neredeyse bir nesli içine alan bu ihanetin temizlenmesi, umarım ve dilerim bir nesil sürmez.
Devletin bekası için çok şehitler verdik halâ da vermeye devam ediyoruz.
Neredeyse 40 yıldır din kisvesine bürünmüş büyük bir hainlik deşifre oldu... Devletin tüm kurumlarına sızmış bu hain güruh yabancılara uşaklık ederek hem devleti hem de milleti arkadan hançerlemiş.
İşin en vahim tarafı ise aynı zamanda yeni bir din uydurarak bu milletin içine nifak tohumu ekmeye de çalışması olmuştur.
Yüce Rabbim millet olarak yüzümüze erken güldü diyelim aksi halde vatanımıza ve imanımıza halel gelmesi işten bile değildi!
***
Tabi hayat devam ediyor ve piyasaların yeni yeni normalleşmeye başladığını görüyoruz.
İç piyasada yaşanan likidite azlığını ve cari açığı kapatmak için hükümetin varlık barışını tekrar gündemine alması önemlidir.
Tabi reel piyasalar açısından da yeni bir torba yasa da açıklanarak yürürlüğe girdi.
Ekonomist dergisinde yayınlanan habere göre;
“Bu yasa ile şehit yakınlarına ötv'siz araç alma hakkı, başta taksiciler olmak üzere şehir içi taşıma faaliyetinde bulunanlar ile yük taşımacılığı yapanlara araçları değiştirmeleri koşuluyla ötvsiz araç alma hakkı, kreşler ve gündüz bakım evlerine beş yıllık kazanç istisnası sağlandı.
Mevzuat değişikliklerine yetişmekte güçlük çekiyoruz.
Gün geçmiyor ki bir yasa çıkmasın, bir tebliğ yayınlanmasın... İşte bunlardan biri de, yatırımların proje bazında desteklenmesine ilişkin torba yasa.
Yasa, 7 Eylül'de yayımlandı. Ayrıca vergi mevzuatı başta olmak üzere birçok yasada da değişiklikler içeriyor, özellikle şehit yakınları için getirilen özel avantajlar dikkat çekici.
Biz de bu hafta 6745 sayılı bu torba yasa ile vergi mevzuatında yapılan değişiklikler üzerinde duracağız.
Ayrıca ev almayı planlayanlar açısından çok önemi olan KDV oran değişikliğine de değineceğiz.
Torba yasa ile değil ama geçen günlerde çıkan bir Bakanlar Kurulu Kararı ile konutlarda uygulanan KDV oranlarında değişiklik yapıldı.
Karara kadar net alanı 150 metrekareyi aşan konutların tesliminde yüzde 18 oranında KDV hesaplanıyordu.
Bu oran 8 Eylül den itibaren yüzde 8'e indirildi.
Ancak devamlı değil, 31 Mart 2017 tarihine kadar uygulanacak.
Net alanı 150 metrekareden daha küçük olmasına rağmen yüzde 18 oranında KDV'ye tabi olan konutlar da vardı.
2013 başından itibaren inşaat ruhsatı alınmış, büyükşehir belediyesi sınırlan içerisinde, lüks veya birinci sınıf inşaat olarak yapılmış olan konutlardan, arsa birim metrekare vergi değeri bin liradan fazla olanların tesliminde yüzde 18 oranında KDV hesaplanıyordu.
Konut satışlarını artırmak amacıyla bu konutlardaki KDV oranı da 2017 yılı Mart sonuna kadar geçerli olmak üzere yüzde 8'e indirildi. ''
***
İnşaat sektörüne yönelik Star gazetesinde yayınlanan bir habere göre;
“Fetö'nün 15 Temmuz darbe girişimine rağmen Türkiye'de yatırımlar hız kesmiyor... Yaklaşık 1.5 ay içinde yerli-yabancı birçok şirket Türkiye'de milyarlarca dolarlık yatırım yapacağını açıkladı. Yurtdışından gelen yatırımların ağırlıklı kısmının Ortadoğu'dan olması dikkat çekti. Türkiye'de yatırımları bulunan Körfez sermayesinin en önde gelen fonlarından Abraj Capital, darbe girişimi sonrası Türkiye'de yatırım için 526 milyon dolar bütçe ayırdığını açıkladı.
***
Wamda Capital'in Kurucusu ve CEO'su Fadi Ghandour, büyük çoğunluğu Türkiye'ye yönelik olacak fonun Türkiye'de teknoloji üzerine yatırım yapacağını vurguladı. Katarlı QT Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdüllatif All Meer de, darbe girişimi ve sonrasında yaşanan gelişmelere rağmen projelere hız kesmeden devam edileceğini bildirdi. Al Meer yaptığı açıklamada, gayrimenkul sektörüne 200 milyon dolarlık yatırımla girdik ve yatırımlarımıza devam edeceğiz” dedi.
***
Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Mustafa Koca, Türkiye'ye yabancı ilgisinin darbe girişimi veya terör gibi durumları dinlemediğini belirterek, 2 dev grubun yakın zamanda Türkiye'de 21 milyar doları bulan yatırım açıklayacağını ifade etti. Koca “Görüşmelerimiz hızla sürüyor; biri enerji diğeri turizm alanında olacak” dedi. Dünyanın en büyük enerji şirketlerinden Rus Gazprom'da Türkiye'deki yatırımlarına hız vereceğini duyurdu. Gazprom CEO'su Aleksey Miller “Doğalgaz çevirim santrali yatırımlarıyla ilgileniyoruz. Özellikle batı bölgelerindeki doğalgaz sektörüyle ilgileniyoruz” dedi.
***
Körfez'den Türkiye'ye destek çığ gibi büyüyor.. darbe gecesi Türkiye'ye gelen Suudi grup Dorat Al Emaar Grup Genel Müdürü Riyadh S. Al Kharashi Trabzon'a 100 milyon Riyal bütçeli (80 milyon TL) bir yatırım planlıyor.
***
Bir diğer yatırımcı ise Dubaili Armada Grup.. Körfez'in en büyük gruplarından biri olan Armada, Karadeniz'de 1 milyar dolarlık bir yatırım yapmayı planlıyor. Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım,1 haftadır telefonlarının susmadığını belirterek “Karadeniz bölgesinde mevcut yatırımı devam eden gruplar yatırımlarına hız kesmeden devam ediyor. Bir de yeni yatırım yapmak isteyenler var. Bu kadar ilgili hiçbir dönemde görmedik.. telefonlara cevap vermekten başımız döndü” dedi.
***
İstanbul'un çehresini değiştirecek olan Galataport projesinin finansmanı da darbe girişimi sonrası tamamlandı. Toplamda 4.5 milyar liralık yatırım planlanan proje için 1 milyar 20 milyon Euro finansman sağlandı. 6 Türk bankasının verdiği kredi, 15 Temmuz sonrası Türkiye'ye olan güvenin kanıtı oldu. Kütahyalı NG Grubu'nun yeni teknik seramik fabrikasının temeli de geçen hafta Kütahya 2. Organize Sanayi Bölgesi'nde atıldı. 150 milyon TL'lik bir yatırım ile faaliyete hazır hale getirilecek yeni fabrikanın, 2017 yılının Temmuz ayında üretime başlaması hedefleniyor.''
İyi haftalar...

YORUM YAP