Cemil Kenar

Ne halin varsa gez!

Hala bir takım rahatsızlıklar hissedilse de seçim sonuçları hazmedildi.

Ligin şampiyonu zaten belliydi.
İlgili yetkililer keşkelerle, çekler-çaklarla önümüzdeki maçlara bakacağız modunda.
Oysa bir büyüğümüz masada olmazsan menüde olursun der!
İlgi alanına göre herkesin değişik nedenleri, gerekçeleri olabilir ancak çok basit bir tespittir. Silivri'nin son 35 yılına damga vuran siyasetçilerin tamamı en çok yakın çevreleri dolayısıyla eleştirilmiştir.
Bu nasıl bir çevre koruma ise halkın içinden çıkanı bir süre sonra kapsama alanı dışına çıkarıp ulaşılmaz hale getiriyor, hep yoğun, çok yoğun oluyorlar, sonra hep birlikte yoğun bakımlık oluyorlar!...

 

Seçim ve şampiyonluk tartışmalarının en yoğun olduğu dönemi Kıbrıs'tan, Moldovo'ya uzanan geniş bir coğrafyada maceralı uzun yolculuklar yaparak atlattık. Geçen hafta Moldova Gagavuz yerinde Hıdırellez etkinliklerine katıldık.
Gitmişken Kişinev Mileşti Miçi'deki dünyanın en büyük şarap mahzenini de gezip gördük.
Komrat dolayı Çadır Lunga da Hıdırellez etkinliklerinde Bozkurt küpeleriyle bilinen İrina Vlah'ın iki dönem sonrasında tekrar aday olamadığı seçimde Gagavuz yerinin yeni başkanı seçilen Evghenia Gutul ile karşılaştık.
Yeni seçilmiş onun da çevresi çok kalabalıktı ama Evghenia İstanbul'dan geldik birden kameralar bize döndü, biraz sohbet ettik. Resim çektirdik. O kadar kalabalık ortamda Gagavuzya Başkanına ulaşmak hiç zor olmadı.

Bizde ise normal vatandaşın bırakın başkanı, amiri, müdürü, müşteri hizmetlerine bile ulaşması mümkün olmuyor!...
Bu arada Gagavuzya özellikle Rumeli ve Balkan hikayeleri olan Türklerin mutlaka gidip görmeleri gereken müthiş keyifli bir coğrafya. Gagavuz sofrasının tadı damağınızda kalıyor, kılık kıyafetler, aksanlı Türkçe diyalogları, geleneksel kültür vs. mazi gözünüzde canlanıyor.

Türkiye'ye ve Türklere olan ilgileri sevgi ve saygıları inanılmaz.
Gelelim Mileşti Miçi'ye.
Şarap mahzeni yaklaşık 200 km, 50 Km'si açık ama turlara gezdirilen bölüm 5 km. İçinde araçlarla gezilebilen Gorbaçov'un Hamamı, restoran, tadım satış alanları, yıllanmış milyonlarca şişeler fıçılar dizilmiş uzun koridor var.
Giriş yaklaşık 1000 TL yiyecek içecekler ekstra, alkol her zaman içince değil bazen giriş ücretiyle kafa yapıyor!!!
Sağlığa zararlıdır ama alkol iyidir!!!
Dünyanın her yerinde gözünüz aydın dediğimiz her olayda alkol vardır.
Mesela yılbaşı, doğum günü, düğün, uğurlama, ev, araba alma gibi yani birbirimize gözün aydın dediğimiz her olayda ikram edilir. Onun için dünyanın en büyük şarap mahzenine gitmeden dönmek olmaz. Aslında alkolle arası iyi olan birisi değiliz ama yerel yöresel ürünleri severiz…
Mesela içinde Bizon otu bulunan Polanya Zubraskası
32 bitki özü ile anason ve tarçın karışımı Çekya Bechrovkası
40 çeşit ot ve baharat karışımı Macar Unicumu
56 çeşit bitki ve baharattan elde edilen Alman Jagermarsteri
İçinde 20 çeşit şifalı bitki bulunan İsveç şurubu
Güney Afrika'nın kendinden alkollü Marula Ağacından yapılan Amarutla
Bunlar hep yerel yöresel ve şifalı olduğuna inanılan türlerdir. Dolayısıyla Moldova dünyanın en büyük mahzenine sahip olduğuna göre şarabını test etmek lazım.
Her türlü hazımsızlığa iyi gelebilir…

YORUM YAP