Duygu Yalçın

Konut Sigortası nedir?

Konut sigortası; evinizi, yangın, doğal afet, su baskını ve hırsızlık gibi beklenmeyen risklere ve maddi hasarlara karşı güvence altına alan sigorta ürünüdür.
Konut sigortası halk arasında ev sigortası olarak da bilinir. Hem evinizi hem de evinizin içindeki değerli eşyayı koruma altın alır. Konut sigortaları evinizde oluşan hasarınızı ve maddi zararlarınızı poliçenizdeki belirtilen teminatlar dahilinde karşılar.
Konut sigortası yıllık olarak yapılır. Her sene yenilenebilir. Her sene aynı sigorta şirketinden konut sigortası yapıyorsanız ödemelerinizde indirimler söz konusu olacaktır. Konut sigortası dask gibi zorunlu değil isteğe bağlı bir sigorta ürünüdür.
Konutta herhangi bir hasarın gerçekleşmesi durumunda eşyalar da hasar görmektedir. Bu nedenle konut sigortası düzenlenirken mutlaka eşyalar da belli teminatlar dahilinde güvence altına alınması gerekir.
Daire sahipleri konut sigortası yaptırdıklarında hem dairesini hem de daire içerisindeki eşyalarını oluşabilecek yangın, deprem, sel-su baskını, hırsızlık gibi risklere karşı koruma altına alabiliyorken. Kiracılar ise konut sigortasını yaptırdıklarında evinin içerisindeki eşyalarını eşya teminatı ile bu tip risklere karşı koruma altına alabiliyor.
Konut sigortasındaki teminatlara gelecek olursak;
• Yangın sonucu oluşacak zararlar
• Su baskını sonucu oluşacak zaralar
• Deprem sonucu “dask” poliçesinin karşılamadığı kısımlar
• Yıldırım düşmesi sonucu oluşacak zararlar
• Hırsızlık sonucu eşyalarda oluşacak zararlar
• Konutunuzda oluşacak bir hasardan dolayı komşularınıza verdiğiniz zararlar
• Fırtına, kar ağırlığı sonucu oluşacak zararlar
• Cam kırılması sonucu camların değişikliği konusundaki masraflar
• İzolasyon sebebi ile oluşacak hasarlar
• Çilingir masrafları
• Kira kaybı ve taşınma masrafları
• Elektrikli eşyaların gördüğü zararların tamir masrafları

KONUT SİGORTASI TAM ANLAMIYLA NE İŞE YARAR DERSEK?
Yangın, deprem, hırsızlık, su tesisatındaki sorunlar, yer kayması gibi riskler meydana geldiğinde hem konutunuz hem de konut içerisindeki eşyalarınız zarar gördüğünde konut sigortanız var ise direk devreye girer sizlerin cebinize dokunmadan hasarınızı karşılar.
Birçok kişi olumsuz durumlar ile karşılaşmadığından dolayı konut poliçesinin önemini yeterince anlayamamaktadır. Gerçekleşen hasarlar sonrası evinizde veya eşyalarınızda ki zararların giderilmesi büyük maliyetler doğurabilmekte olup bütçeniz bu zararı karşılayabilecek durumda olmayabilir. Son zamanlarda yaşanan deprem, dolu gibi doğal afetlerden dolayı başımıza neler geleceğini bilemezken geç olmadan riskleri yaşamadan evimizi konut sigortası ile koruma altına almalıyız.
Genelde halk arasında konut sigortası ile dask çok karıştırılıyor. Geçen hafta dask nedir, teminatları nelerdir gibi konularına el atmıştık. Bu hafta konut sigortamızı inceliyorken dask ile arasındaki farklar nelermiş birde onlara bir bakalım.

KONUT SİGORTASI İLE DASK
ARASINDAKİ FARKLAR NELERDİR?
 DASK yani deprem sigortası devlet tarafından zorunlu tutulan bir sigorta çeşidi iken konut sigortası isteğe bağlı bir sigorta çeşitidir.
 DASK deprem sonucu oluşan yangın, patlama, tsunami, yer kayması gibi riskleri binada meydana getirdiği hasarları karşılıyor fakat DASK poliçesinin limitini aşan hasarları DASK karşılamaz bu durumda konut sigortası devreye girer ve DASK sigortasını aşan hasarları karşılayacaktır.
 DASK sigortası iptal ettirilmez, mal sahibinin satışı halinde de DASK hükmü devam eder. Konut sigortasında ise cayma hakkı bulunur.

KONUTUN EK HİZMET
VE AVANTAJLARI:
Çeşitli sigorta şirketlerinde farklılık göstermek ile birlikte konut sigortası satın aldığınızda şirketlerin sizlere sunduğu avantajları da bulunmaktadır.
 Yılda bir kez ücretsiz klima ve kombi, petek bakımı
 Yılda bir kez halı yıkama hizmeti
 Yılda bir kez tekli veya çiftli koltuk yıkama hizmeti
 Pencerelerde oluşan hasar sebebi ile cam değişimi hizmeti
 Faturaların ödenmesi
 Çilingir hizmeti
 Elektrik ve su tesisatında oluşan hasarların giderilmesi hizmeti
 Çocukların eve öğretmen gönderilmesi
 Konuta doktor, hemşire, ambulans, refakatçi gönderilmesi
 Birinci derece akrabanın vefatı sonrasında meydana gelen seyahat masrafları
 Acil mesajların iletilmesi
Yukarıda bahsettiğimiz çeşitli risklere karşı konutumuzu ve eşyalarımızı risk gerçekleşmeden geç olmadan mutlaka konut sigortası yaptırarak güvence altına alalım. Bizler genellikle başımıza kötü bir durum gelmeden sigorta ürünlerini yaptırmaktan pek yana değiliz. Sigorta ürünlerine yapılan her harcama bizler için sadece gider olarak düşünülmektedir. Halbuki bizler sigortalarımızı yaptırarak ailemizi, evimizi, arabamızı, değerli eşyalarımızı, işyerlerimizi koruma altına alıyoruz. Sigortanızı yaptırırken ister konut sigortası olsun ister kasko olsun mutlaka içerisindeki teminatları inceleyerek ve sigortacınıza danışarak gerekli bilgileri alarak öyle yaptırın. Bugün 100-200 liradan kaçarken yarın öbür gün başınıza bir risk meydana geldiğinde poliçelerinizin bomboş oluşu ile karşı karşıya kalabilir oluşan hasarlarınızı ödemeyebilir.
Konut sigortaları hakkında detaylı bilgi, çeşitli sigorta ürünlerimizden, 22 şirketimizden teklif almak için ÖzserNEO Silivri Çarşı Şubemize bekleriz..
0506.055.70.13

YORUM YAP