Renginar Sali

İnsanda Vicdan Olmalı

Sohbet esnasında anne, 13 yaşındaki oğluna sorar:
-Sen hiç sigara kullandın mı?
-Evet, kullandım. Bir kere denedim, ama hiç hoşuma gitmedi.
-Peki, nasıl oldu?
-Geçen sene okul çıkışı, arkadaşlarla gidip bakkaldan aldık. Sınıfta çoğu kişi de kullanıyordu.
-Nasıl? Paket mi aldınız?
-Yok, sen bilmiyorsun galiba, tekli satılıyor artık.
-Hııım, nereden aldınız?
-Okul çevresinde bulunan ….bakkaldan, ama zaten istediğin yerden rahatça alabiliyorsun.
Anne tabi şok geçirir. Erişkinlerin kullandığı bağımlılık yapıcı maddeyi, kendi oğlunun da daha 12 yaşında merak edip denediğini öğrenmenin şaşkınlığını yaşar. Ailede hiç kimsenin sigara kullanmadığı, hatta bazen şaka ile karışık, “Biz kullanmıyoruz ama oğlum sen büyünce belki de kullanırsın” diye takıldıklarında, çocuk, “Siz kullanmıyorsunuz, ben niye kullanayım ki?” dediği hala unutulmamışken bu gerçek ortaya çıkar. Tabi ki, arkadaş çevresi etkisini gösteriyor. Ailenin önemli olduğu kadar arkadaş çevresi de ağırlığını koyuyor. Hadi onunki denedi, bıraktı, ya diğer çocuklar? Geçen sene çoğu kullanıyormuş!
Hani hep ‘Benim oğlum yapmaz, o bambaşkadır” deriz ya, biz aslında sadece kendimizi kandırmış oluyoruz. Tek başına güven yetmiyor, okulla sürekli irtibat, yakın ilgi ve alaka ile ancak kontrol sağlanabilir.
Ya, çocuklara yasak olmasına rağmen o sigaraları satan esnafa ne demeli? Tütün kullanımını, dünyada ikinci sırada gelen ölüm nedeniyken, sağlıklı kuşaklar yetiştirebilmek ve çocuklarımızı koruyabilmek için aile ortamı başta olmak üzere tüm toplumda sigara içiminin azaltılmasını amaçlayan bir sürü düzenlemeler yapılırken, sizler hala çocuklara sigara mı satıyorsunuz? İçinde bulunan nikotinin, bağımlılık yaptığını, vücutta uyarıcı etkisi olan bir madde olduğunu ve özellikle çocuklarda ne kadar yıkıcı olduğunu bilmiyor olamazsınız?

Haberin devamı 18.11.2011 tarihli Hürhaber Gazetesi’nde…


YORUM YAP