Hüseyin Kuru

Gündemdekiler...

Son dönemde piyasalarda bir durgunluk yaşanıyor ancak sektörden gelen açıklamalarda hem veriler hem de raporlar da geleceğe yönelik iyimserlik devam ediyor.
Devam edelim; önce sayısal iki veriyi açıklayalım;
TUİK tarafından yapılan Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması 2016 sonuçlarından derlediği bilgilere göre; Türkiye'de nüfusun yaklaşık yüzde 60'ının kendilerine ait bir konutta oturduğu ortaya çıktı. Kurumsal olmayan nüfusun yüzde 59,7'si kendilerine ait bir konutta, yüzde 24,4'ü kirada, yüzde 1,5'i ise lojmanda oturuyor. Her 10 kişiden 6'sının kendi evinde oturduğu tespit edilmiş.
Türkiye'de hanelerin yüzde 46,6'sı hala daha oturduğu konutta ısıtma sistemi olarak sobayı kullanıyor... Hanelerin yüzde 37,6'sı kat kaloriferi, yüzde 11,5'i merkezi kalorifer sistemi, yüzde 4,2'si ise klima kullanıyor. Konutta ısınma sistemi olarak en fazla yüzde 45,7 ile doğalgaz kullanılıyor.

***
Gayrimenkul veri analizi platformu Endeksa'nın yaptığı araştırmalar sonucunda İstanbul'da en yaşlı ilçe 26 yıl ortalamayla Fatih seçildi... Esenyurt ve Sancaktepe'de bu rakam 4 seneye kadar iniyor. Endeksa'nın "İstanbul'da Ortalama Konut Yaşları" başlıklı araştırmasına göre, konut yaşı İstanbul'da ortalama 12 olarak tespit edildi.
En yaşlı ilçe olan Fatih'i, Adalar 25 yılla, Beyoğlu 24 yılla, Güngören ise 21 yılla izliyor. Bu ilçelerin dışında konut yaşı en yüksek olan ilçeler 20 yıl ile Bakırköy, Beşiktaş ve Kadıköy, 17 yıl ile Üsküdar ve Şişli, 16 yıl ile Bahçelievler, 14 yıl ile Zeytinburnu ve 13 yıl ile Avcılar olarak açıklandı. En genç konutların başında ise 4 yıl ortalama ile Esenyurt ve Sancaktepe geliyor. Yaş ortalaması ise Arnavutköy, Çekmeköy, Sultanbeyli ve Tuzla'da 6 yıla, Eyüp, Başakşehir ve Ümraniye'de 7 yıla, Pendik, Beylikdüzü ve Kağıthane'de 8 yıla, Sultangazi, Küçükçekmece ve Ataşehir'de 9 yıla, Bağcılar, Gaziosmanpaşa ve Çatalca'da 10 yıla, Sarıyer, Büyükçekmece, Esenler, Şile ve Kartal'da 11 yıla çıkıyor. Maltepe, Bayrampaşa, Beykoz ve Silivri'de ise ortalama konut yaşları il genelinde olduğu gibi 12 yıl.

***
Türkiye Hazır Beton Birliğinin (THBB) inşaat ve bununla bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durum ile beklenen gelişmeleri açıkladığı “Hazır Beton Endeksi” 2017 Eylül Ayı Raporu açıklandı.
Rapora göre bileşik endeks olan Hazır Beton Endeksi Eylül ayında 100,00 değerine ulaşarak önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0,8 oranında arttı.
Hazır Beton Endeksi Eylül ayında sektörün genel durumunun olumlu olduğunu ortaya koydu.
Faaliyet Endeksi yüzde 1,4'lük artışla en fazla artışı gösteren endeks oldu.
Hazır Beton Faaliyet Endeksi Eylül ayı değeri bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,4'lük artış gösterdi.
Ankete katılan firmalardan yüzde 31'lik oranı geçtiğimiz ay satışlarının arttığını belirtti.
Yüzde 40'lık kesim ise satışlarında önceki aya göre azalma olduğunu ifade ederek alınan kayıtlı siparişlerde artış olduğunu dile getirenlerin oranı yüzde 34, azaldı diyenlerin oranı ise yüzde 29 olarak kaydedildi.
Hazır Beton Güven Endeksi'nin Eylül ayı değeri bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0,3 oranında arttı.
Bu artış, diğer endekslere kıyasla düşük kaldı. Endeksin değerinin eşiğin altında kalması, sektörün ekonomiye olan güvenin istenilen düzeyde olmadığını gösterdi.
Ankete katılanların yüzde 23'ü yeni istihdamı düşünürken, yeni yatırım düşünenlerin oranı ise yüzde 17 olarak gözlendi.
Firmaların yüzde 31'i tedarikçilere verdiği siparişin önümüzdeki üç ayda artacağını düşündüğünü söyledi.
Hazır Beton Beklenti Endeksi'nin Eylül ayı değeri bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 0,8 oranında arttı.
Önümüzdeki üç ayda satışlarının artacağını düşünenlerin oranı yüzde 32 olarak kaydedildi.
Satışların azalacağını düşünenlerin oranı ise yüzde 32 oldu.
Gelecek üç ayda girdi stoklarını artıracağını söyleyen firmaların oranı ise yüzde 37 olarak belirlendi.
Bir önceki ay olan Ağustosa göre düşüş olduğunu gösteren göstergeler, geçen yılın aynı dönemine göre sektördeki gelişmelerin pozitif olduğunu da ortaya koyuyor.
Bileşik endeks olan Hazır Beton Endeksi de bu gelişmelerden etkilenerek eylül ayında 100,00 değerine ulaştı.
Buna göre, önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0,8 oranında artış yaşandı.

***
TÜİK tarafından açıklanan milli gelir hesabına göre, yılın ilk çeyreğinde yüzde 6'lık büyüme rakamını inşaat sektörü ikinci çeyrekte yüzde 6,8'e çıkarmayı başarmıştır. Yılın 3. çeyreğinde inşaat sektörünün yüzde 6'nın üzerinde bir büyüme ile Türkiye ortalamasının üzerinde bir performans göstermesi beklenmektedir.

***
Diğer bir konuda emlak hizmetlerine yönelik... Gayrimenkul sektöründe yaşanan en büyük sorun 2.el piyasaların yasal bir zeminde hizmet üretememesi.. gayri resmi bir sektörün oluşması nedeniyle kayıt altına alınamaması çok büyük sorun teşkil ediyordu.
Hükümetten yapılan bir açıklama ile emlakçılarda aranacak şartların ve niteliklerin belirleneceğini... "Emlakçılarla müşteriler arasında düzenlenecek belge ve sözleşme tipleri belirlenerek, böylelikle komisyon oranları ve herkesin farklı komisyonla iş yapması önlenecek olması... Emlak ticareti yapanların geniş bir kesimi oluşturduğu bu insanların oda veya birlik oluşturularak disipline edilmesi noktasındaki çalışmaların son aşamasına geldiği, yönetmeliği kısa sürede kamuoyunun görüşüne açılacağı'' açıklandı.
"Taşınmaz ticaretinin belirli nitelikleri haiz kişilerce yapılması, bu kişilerin mesleki itibarının korunması, ticaretin güvenli bir ortamda yapılması, bu meslekle iştigal etmek üzere nitelikli insan kaynağı yaratılması ve hizmet kalitesiyle tüketici memnuniyetinin artırılması amaçlanıyor.
Taşınmaz ticaretiyle iştigal edilebilmesi için alınması gerekli belgeler, işletmelerin sahip olması gereken nitelikler, verilen hizmetler karşılığı alınacak ücretler ve taşınmaz ticaretinin sağlıklı bir şekilde işlemesi için bir bilgi sisteminin kurulması gibi hususlar düzenlenecek."
Bu durum sektör açısında çok olumlu bir gelişme. Uzun yıllardır da bekleniyordu.
İyi haftalar...

YORUM YAP